Haberler

Tahran: Bakan Koç'un İran Temasları

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ve beraberindeki heyet, İran temasları çerçevesinde, İran İslami İrşad ve Kültür Bakanı Muhammed Hüseyin Saffar Herendi ile biraraya geldi. Görüşmede, iki ülke arasındaki kültürel değerler ele alındı.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ve beraberindeki heyet, İran temasları çerçevesinde, İran İslami İrşad ve Kültür Bakanı Muhammed Hüseyin Saffar Herendi ile biraraya geldi. Görüşmede, iki ülke arasındaki kültürel değerler ele alındı.

İran'daki resmi temaslarını sürdüren Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ve beraberindeki heyet, İran İslami İrşad ve Kültür Bakanı Muhammed Hüseyin Saffar Herendi ile görüştü. Temaslar sırasında iki ülke arasındaki kültürel değerler ele alınırken, Bakan Koç, Türkiye genelinde 7 üniversitede ve Ankara'da İran Kültürevi bünyesinde Fars Dili ve Edebiyatı Eğitimi verildiğini vurguladı. İki ülke arasında 4 yıl önce varılan mutabakat çerçevesinde Tahran'daki Allame Tabatabai Üniversitesi'nde de Türk Dili ve Edebiyatı Kürsüsü açıldığını ve Türkiye Büyükelçiliği bünyesinde de Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi verildiğini memnuniyetle öğrendiklerini dile getiren Koç, İran ile Türkiye arasında el yazımı kitaplar konusunda bir anlaşma imzalanamadığını, buna üzüldüğünü, fakat imzalanmış olması halinde bu anlaşmanın çok faydalı ve tesirli olacağına inandığını söyledi. Bakan Koç, Türkiye ve İran arasında kültür, dil, din, örf ve adetlerin benzer yönleri bulunduğunu açıklayarak, bu benzer yönlerin daha da artırılabileceğini kaydetti. İran'ın sinema sektöründe çok önemli bir yere ulaştığını kaydeden Koç, iki ülke arasında bu alanda da ortak yapımların gerçekleştirilebileceğini dile getirdi.

Her iki ülkenin ortak değerlerinden biri olan Mevlana'ya da değinen Koç, 2007 yılının UNESCO tarafından "Mevlana Yılı" olarak kabul edildiğini ve bu yıl kapsamı içersinde ortak etkinliklerde bulunulabileceğini ifade etti.

İran İslami İrşat ve Kültür Bakanı Muhammed Hüseyin Saffar Herendi de ortak tarih ve kültüre sahip iki ülkenin çok güzel imkanlara sahip olduğunu, İran'dan Türkiye'ye gidenlerin Türkiye'de İran'ı, Türkiye'den İran'a gelenlerin de İran'da Türkiye'yi gördüğünü ifade etti.

Koç ve beraberindeki heyetin Kum ve İslaham'a yönelik olarak gerçekleştireceği ziyarete işaret eden Herendi, heyetin, Kum'da bulunan İslam dünyasının en büyük ve en zengin kütüphanesinden etkileneceğini umduğunu söyledi. İran Kültür Bakanı, Allame Tabatabai Üniversitesi'nde bulunan Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne değinerek, üniversite öğretim görevlisi değişimi kapsamında Türkiye'deki üniversitelerde İranlı Fars Dili ve Edebiyatı hocalarını görmek istediklerini söyledi.

Görüşme sonrası Kültürel Değişim Anlaşması imzalandı. Koç ve beraberindeki heyet daha sonra, 4 yıl önce varılan mutabakat anlaşması çerçevesinde Tahran'daki Allame Tabatabai Üniversitesi'nde bulunan ve açılışı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından yapılan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde incelemelerde bulundu. Üniversite yöneticileri ile ayrı ayrı görüşmelerde bulunan Koç, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü hakkında bilgi aldı. Heyet daha sonra, Gülistan Sarayı'nda bulanan müzeyi ve Tahran'ın tarihi Büyük Pazarı'nı gezdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Gönül Dağı CANLI izle! TRT 1 Gönül Dağı 137. yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Benzine ve motorine indirim gelecek! SON DAKİKA! Akaryakıta indirim var mı, ne zaman? Hull City play-off'a kaldı mı, kaçıncı oldu? Hull City Premier Lig'e çıkar mı? Zaniola Galatasaray'a dönecek mi? Aston Villa Zaniola'nın bonservisini aldı mı, alacak mı? Samsunspor Trabzonspor maçı CANLI izle! 4 Mayıs Samsunspor TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title