Haberler

Suriye'ye Giden Mimar ve Mühendisler Grubu İstanbul'a Döndü

Türkiye ile Suriye Arasında 1 Ocak 2007 Tarihinden İtibaren Yürürlüğe Giren Serbest Ticaret Anlaşması'nın Ardından, Suriye'ye 3 Günlük Bir Gezi Düzenleyen Mimar ve Mühendisler Grubu (Mmg) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kalsın ve Dernek Üyelerinden Oluşan 30 Kişilik Heyet Türkiye'ye Döndü.

Türkiye ile Suriye arasında 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması'nın ardından, Suriye'ye 3 günlük bir gezi düzenleyen Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kalsın ve dernek üyelerinden oluşan 30 kişilik heyet Türkiye'ye döndü.

Şam ve Halep'de tarih3 ve turistik mekanları gezen MMG üyeleri, ilk olarak Halep'de Mimar ve Müteahhitler Sendikası ve Mühendisler Birliği ile bir araya geldi. Türkiye'nin Halep Konsolos Yardımcısı'nın da hazır bulunduğu görüşme sonucunda, en kısa zamanda işbirliği protokolünün imzalanması gerektiği vurgulanarak, tanışma ziyaretinden duyulan karşılıklı memnuniyet dile getirildi. Halep Organize Sanayi Bölgesi'nde incelemelerde bulunan heyete, yatırım yapmaları konusunda davette bulunuldu.

Şam Ticaret Odası'nda DEİK Türkiye-Suriye İş Konseyi Eşbaşkanı Bahaeddin Hasan, Suriye Müteahhitler Birliği Başkanı Muhammed Ramadan ve Şam Büyükelçiliği'nde görevli diplomatımız Ferit Orçun Başaran tarafından karşılanan MMG heyeti, daha sonra Suriye İmar ve İskan Bakanı Hammud El Hüseyin tarafından kabul edildi. Bakanın makamında karşıladığı MMG heyeti, yapılan görüşmenin ardından El Hüseyin'e plaket ve şilt verdi. Aynı günün akşamı, Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik tarafından Residence'da bir yemek daveti verilen heyet, daha sonra Suriye'den ayrıldı.

Geziye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mimar ve Mühendisler Grubu Başkanı Murat Kalsın, ziyaretleri sırasında, Şam'da ticaret odasında Türk-Suriye İş Konseyi Eş Başkanı Bahaeddin Hasan, Halep'de de Mimar ve Müteahhitler Sendikası İl Başkanı Muhammed Gazal ve Müteahhitler Birliği İl Başkanı Ziyad İstanbullu ile görüştüklerini, Suriye İmar ve İskan Bakanı ve Türk Büyükelçisi ile bir araya geldiklerini, Halep Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ettiklerini söyledi.

Gezinin çok verimli geçtiğini, Suriye ile açılan yeni sayfayı çok iyi değerlendirmek gerektiğini dile getiren Murat Kalsın, "Gerek Şam Büyükelçimiz Yaşar Halit Çevik, gerekse Şam ve Halep'de görüştüğümüz yetkililer MMG ve Suriye'nin alt ve üstyapısının yenilenmesinde görev alması durumunda her türlü yardımı yapacaklarını ifade etti" diye konuştu.

MMG Başkanı Murat Kalsın, Suriye'ye inşaat, toplu konut, enerji, tekstil, gıda ve metal sektörü gibi alanlarda yatırım yapılabileceğini belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 katına çıkarılabileceğini kaydetti.

İki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanmasının ardından Suriye'ye giden ilk teknik heyet olduklarını vurgulayan Kalsın, Şam'da kendilerine ilk olarak, 5 bin konutluk bir proje için teklifte bulunulduğunu belirterek, Suriye'nin her alanda yenilenmeye ve gelişmeye ihtiyacı olduğunu ve MMG'nin de bu çalışmalarda yerini alacağını söyledi.

(CHT-RO-RO-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title