Haberler

Suriye'de Kimyasal Silah Kullananların Tespit Edilmesi

BİRLEŞMİŞ ABD tarafından BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan ve Suriye'de kimyasal silah kullananların tespit edilmesini isteyen karar tasarısının yarın oylamaya sunulacağı bildirildi.

BİRLEŞMİŞ ABD tarafından BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan ve Suriye'de kimyasal silah kullananların tespit edilmesini isteyen karar tasarısının yarın oylamaya sunulacağı bildirildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, saat 10.00'da (TSİ 17.00) oylanması planlanan karar tasarısında, saldırıların faillerinin belirlenmesi için BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Genel Direktörü Ahmet Üzümcü ile koordineli bir şekilde ortak soruşturma mekanizması oluşturarak onay için 20 gün içinde Konsey'e sunması isteniyor.

Tasarıda, Konsey'in onay vereceği soruşturma ekibinden, Suriye'de klorin gazı da dahil her türlü zehirli kimyasalın silah olarak kullanılmasıyla ilgisi olan, kullanan, organize eden, kimyasal madde sağlayan tüm birey, grup ve hükümetleri tespit ederek, ilk raporunu 90 gün içinde BM Genel Sekreteri'ne sunması talep ediliyor.

-Tüm bölgelerde inceleme yapma yetkisi-

Suriye'deki tüm taraflardan soruşturma ekibinin "makul şüphe" bulunan tüm noktalarda arama yapmalarına izin verilmesi istenen tasarıda, tüm BM üyesi ülkelerden de ekibe ellerindeki bilgi ve belgelerle destek olmaları istendi.

Soruşturma mekanizmasının görev süresinin bir yıl olacağı ve gerekirse bu sürenin uzatılabileceği kaydedilen tasarıda, tespit edilen sorumlulara uygulanacak yaptırımlar konusuna ise doğrudan işaret edilmiyor.

Tasarıda, daha önce kabul edilen 2118 sayılı BMGK kararı hatırlatılarak, bu kararda kimyasal silah saldırısında bulunanlara BM Şartı'nın 7. bölümü kapsamında önlemler alınacağının vurgulandığı teyit ediliyor.

Tasarının kabul edilmesi için 15 üyeli Konsey'de en az 9 ülkenin olumlu oy kullanması ve daimi temsilciler ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere'nin tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.

OPCW, Suriye'de zehirli gazların çatışmalarda defalarca ve sistematik olarak kullanıldığını tespit etmiş ancak bu saldırıların sorumluları belirlenmemişti. ABD, sorumluların belirlenmesi amacıyla hazırladığı karar tasarısını geçen ay Konsey üyelerine dağıtarak destek istemişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Malezya'da yaptığı açıklamada, söz konusu tasarı üzerinde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title