Haberler

Su Tasarrufu Yapmayı Sağlayacak 20 Tüyo

ilandır
Güncelleme:

Küresel ısınma nedeniyle ortaya çıkan iklim değişiklikleri, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkilerini göstermeye başladı.

Son yıllarda rekor düzeyde sıcaklıklar görülürken susuzluk ve dolayısıyla kuraklık ile karşı karşıya kalındı. Bu gelişmelere paralel olarak su tasarrufu yapmanın önemi ortaya çıkarken birey bazında alınacak önlemlerin de kritik olduğu anlaşıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen İklim Değişikliğiyle Mücadele Toplantısı'nda, gelecekte iklim krizi ve susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya kalmayı önlemek için sadece on yılımız kaldığı gerçeğinin altını çizdi. Bu da bizlerin, dünyamızın geleceğini korumak için elinde bir fırsat olan son nesil olduğumuza işaret ediyor.

O halde daha fazla zaman kaybetmeden gönüllü bir şekilde bireysel olarak hangi yöntemler ile su tasarrufu yapılabileceği konusuna birlikte göz atalım.

Evde Su Tasarrufu Yapmak İçin Uygulanabilecek Öneriler

Su Tasarrufu Yapmayı Sağlayacak 20 Tüyo

Yakın geçmişte yaşanan ve tüm Avustralya'yı kasıp kavuran yangın, ABD'de yaşanan kasırgalar, sel felaketleri, ülkemizde görülen kum fırtınaları ve bunun gibi birçok olumsuz gelişmenin ilerleyen zamanlarda yaşanmaması yalnızca bizim elimizde. Üstelik bir an bile durup beklemeden harekete geçmemiz gerekiyor.

Artık karşı karşıya olduğumuz susuzluk ve diğer tehlikeleri anlık olarak ortadan kaldırmak yetmiyor, soruna yol açan esas nedenlere inip mücadele etmemiz gerekiyor. Emine Erdoğan'ın İklim Değişikliğiyle Mücadele Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında belirttiği gibi stresle ve endişeyle başa çıkmak için bazı gerçekleri göz ardı etme lüksümüz kalmadı.

Bu olumsuz gidişatı olumlu yönde değiştirmek için sahip olunan kısıtlı zamanı ise sizler için sıraladığımız 15 öneriyi hayata geçirerek değerlendirebilirsiniz.

1. Su Sızıntılarını Kontrol Etmek

Su Tasarrufu Yapmayı Sağlayacak 20 Tüyo

Sudan tasarruf etmek için ilk olarak gereksiz su tüketimi ihtimaline karşı evdeki tesisat sistemine göz atmakta fayda var. Gerekiyorsa borular ve diğer tesisat elemanlarının uzmanlar tarafından tamir edilmesi ve düzenli olarak tekrar kontrol edilmesi, hem fatura giderlerinin düşmesine hem de su kaynaklarının boşa harcanmasına karşı etkili bir önlem olacaktır.

2. Sifonu Gereksiz Yere Kullanmamak

Her sifon çekilişinde, ortalama 8-10 litre su tüketimi gerçekleşiyor. Her gün defalarca tuvalet kullanımı gerçekleştiği göz önünde bulundurulduğunda, sifonun yalnızca gerekli hallerde çekilmesi ve mendil veya izmarit gibi atıklardan kurtulmak için sifon kullanılmaması gerektiği anlaşılıyor. Hatta daha az su tüketmeyi mümkün kılan daha az hacimli rezervuarlar tercih etmek, sifon kullanımında su tasarrufu etmeye de önayak olabilir.

3. Rezervuara Su Şişesi Yerleştirmek

Su Tasarrufu Yapmayı Sağlayacak 20 Tüyo

Eğer tuvalet rezervuarını, daha az hacimli bir rezervuar ile değiştirmeniz mümkün değilse rezervuarın içine içi dolu bir su şişesi yerleştirmek de tasarruf etmenizi sağlayabilir. Bunun için ilk olarak şişenin içine birkaç tane çakıl yerleştirin, ardından şişeyi su ile doldurun ve rezervuarın içine yerleştirin.

Ancak şişeyi sifon mekanizmasından uzak bir köşeye yerleştirdiğinizden emin olun. Böylece sifon çekildikten sonra rezervuar dolarken içerisindeki şişe kadar sudan tasarruf edebilirsiniz. Ek olarak, rezervuarınız yeterince büyükse, iki şişe bile kullanabilirsiniz.

4. Duş Sürelerini Kısaltmak

Duş alırken dakikada ortalama 15 ila 20 litre su tüketimi gerçekleşiyor. Suyun boşa akmasını önlemek için ise her duş alışınızda biraz daha erken çıkmaya çalışarak duş süresini 5 dakikaya kadar kısaltabilirsiniz. Ayrıca sabunlanırken veya şampuan kullanırken musluğu kapatmanızı da tavsiye ederiz.

5. Tasarruflu Duş Başlıkları Tercih Etmek

Su Tasarrufu Yapmayı Sağlayacak 20 Tüyo

Duş başlığınızı, duş sırasında daha az su tüketmeyi sağlayan su tasarruflu duş başlıkları ile değiştirerek ciddi oranda su tasarrufu elde edebilirsiniz.

6. Dişleri Fırçalarken Musluğu Kapalı Tutmak

Dişleri fırçalama esnasında suya ihtiyaç duyulmadığı halde çoğu zaman musluklar açık bırakılıyor. Bu da çok önemli miktarda su kaybına neden oluyor. Diğer yandan diş fırçalarken önce fırçayı ıslatmak ve sonra musluğu kapatmak, fırçalama işlemi sona erdikten sonra da bir bardak su ile ağzı çalkalamak bile gereksiz su tüketimini azaltmaya yardımcı olabilir.

7. Traş Olurken Musluğu Kapalı Tutmak

Jilet ile tıraş olurken de musluklar genellikle açık konumda bırakılıyor. Oysa jileti durulamak için bir kap içerisine su ayırmak ve jileti bu su ile durulamak, suyun boşa akmasının önüne geçecek etkili bir yöntemdir. Öte yandan lavaboyu tıpa ile kapatıp bir miktar su ile doldurarak da aynı işlem gerçekleştirilebilir.

8. Bulaşık Makinesini Dolduğu Zaman Çalıştırmak

Su Tasarrufu Yapmayı Sağlayacak 20 Tüyo

Bulaşık makineleri, her çalıştırıldığında ortalama 15 litre su kullanmaktadır. Suyu boşa harcamamak adına bulaşık makinesini yalnızca tamamen dolduğu zaman çalıştırmak gerekmektedir.

9. Meyve/Sebzeleri Akan Suyla Yıkamamak

Meyveleri ve sebzeleri yıkamak için çok fazla miktarda su harcanıyor. Bunun önüne geçmek için musluğu sürekli akıtmak yerine bir kap içerisine su doldurmak ve meyveler ile sebzeleri bu su ile temizlemek daha mantıklı bir adım olacaktır.

10. Suyu Buzdolabında Muhafaza Etmek

Özellikle yaz sıcaklarında soğuk su elde etmek için musluklar bir müddet açık bırakılıyor ve su kaynaklarımız verimsiz bir şekilde boşa harcanıyor. Bunun yerine içme suyunu ve kullanım suyunu ayrı olarak şişelemek ve buzdolabında muhafaza etmek, su tasarrufu yapmaya yardımcı olabilir.

11. Çamaşır Makinesini Kısa Programda Çalıştırmak

Su Tasarrufu Yapmayı Sağlayacak 20 Tüyo

Çamaşır makineleri, her bir yıkamada 40 ila 80 litre su harcarlar. Tasarruf etmek için çamaşır makinenizin en kısa programını ve mümkün olduğunca düşük sıcaklık seviyelerini seçmenizi tavsiye ederiz.

12. Bahçe Sulama Sürecini Otomatik Yapmamak

Düzenli bir sulama programı ile bahçe sulamak, bahçe bitkilerinin sulamaya ihtiyaç duymadığı zamanlarda suyun boşa tüketilmesine yol açıyor. Örneğin yağmurlu ve nemli havalarda bitkileri sulamaya aslında gerek bile olmuyor.

Otomatik bir sulama sistemi kullanmak yerine ayağınızı bahçe zeminine bastırıp bitkilerin suya olan ihtiyacını kontrol ettikten sonra sulama yapmanız, bu anlamda çok daha akıllıca olacaktır.

13. Kurağa Dayanıklı Ağaç ve Bitkiler Yetiştirmek

Su Tasarrufu Yapmayı Sağlayacak 20 Tüyo

Her bitkinin suya ihtiyacı vardır, ancak bazı bitkilerin daha az ihtiyacı olduğunu bilmenizde fayda var. Su tüketimini en aza indirmek için bahçenizde susuzluğa daha fazla dayanabilen ağaç ve bitkiler tercih edebilirsiniz.

14. Evin Önünü Temizlemek İçin Süpürge Kullanmak

Özellikle müstakil evlerin ve apartman girişlerinin önünü temizlemek için hortum aracılığıyla çok fazla miktarda su kullanılıyor. Bu da yüzlerce litre su harcanmasına yol açıyor. Su tasarrufu yapmak için ev önlerini su ile değil de süpürge ile temizlemek daha iyi bir fikir olabilir.

15. Otomobili Yıkarken Kova Kullanmak

Otomobil temizliğinde de genellikle hortum kullanılıyor, fakat bu tercih doğal olarak yüzlerce suyun boşa akmasına neden oluyor. Bunun yerine bir kovayı su ile doldurmak ve otomobil temizliğinde sınırlı miktarda su kullanmak tasarruf yapmak için yeterli olacaktır.

16. Kullanılan Suyu Yeniden Değerlendirmek

Su Tasarrufu Yapmayı Sağlayacak 20 Tüyo

Duşta ve lavaboda kullanılan suyu şişe veya kova içerisinde biriktirmek ve daha sonra bu suyu farklı bir kullanım amacı için kullanmak da susuzluk riskine karşı mücadele etmenin akıllıca yollarından. Bu suyu örneğin otomobil yıkarken değerlendirebilirsiniz. Hatta yağmur suyunu da biriktirebilir ve bitkilerinizi bu doğal su ile sulayabilirsiniz.

17. Aylık Su Tüketimini Takip Etmek

Su faturanızdaki tüketim miktarını bir yere not etmek, tasarruf adımlarının ne kadar etkili olduğunu ölçmenize yardımcı olacaktır. Böylece hem maddi anlamda tasarruf edebilir ve gelirinizi daha verimli şekilde harcama fırsatı bulabilir hem de dünyamızın geleceğine yatırım yapabilirsiniz.

18. Alışveriş Alışkanlıklarını Değiştirmek

Kullandığınız tüm ürünlerin üretimi için su da tüketiliyor. Buna kıyafetler de dahil. Dolayısıyla gerek duymadıkça yeni kıyafetler almayarak su kaynaklarımızın daha verimli kullanılmasını sağlayabilirsiniz. Öte yandan yeni kıyafet ihtiyaçlarınız için ikinci el alışverişi yapmak da mantıklı bir alternatif olacaktır.

19. Çocuklara Tasarruf Bilinci Aşılamak

Su Tasarrufu Yapmayı Sağlayacak 20 Tüyo

"Ağaç yaşken eğilir" atasözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Çocuklarınızı susuzluk tehlikesine karşı bilgilendirmeniz ve suyu daha bilinçli bir şekilde kullanmalarına önayak olmanız da gezegenimizi korumak için önemli bir adım olacaktır. Bu sayede su ile oynamaktan çok hoşlanan çocuklar bile bu davranışlarının olası sonuçlarını öğrendikleri için daha dikkatli davranacaklardır.

20. Tasarruf Yollarını Sosyal Medyada Paylaşmak

Su kaynaklarımızı olabildiğince verimli değerlendirebilmek için birey olarak üzerinize düşenleri yerine getiriyor olabilirsiniz. Eğer sosyal çevrenizin de sorumlulukları hakkında bilinçlenmesine yardımcı olursanız, etki alanınızı genişleterek susuzluk sorununa daha hızlı çözüm bulunmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Sosyal medyanın gücünden yararlanmak, aynı anda onlarca kişiye ulaşmayı sağlayabileceğinden denemeye değer bir yol olabilir. Bu yolla aileniz, sevdikleriniz ve arkadaş çevrenizde daha kolay bir şekilde farkındalık uyandırabilmeniz mümkün.

Bu da İlginizi Çekebilir:

Sudan Bahçe Haberler

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, 'Türkiye Türk'tür Türk kalacak' yazısı Van'ı karıştırdı

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, "Türkiye Türk'tür Türk kalacak" yazısı Van'ı karıştırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına ilk tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına ilk tepki

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Bakmadan Geçme

27-28 Temmuz Konya elektrik kesintisi listesi! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Temmuz 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Temmuz Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? Sancaktepe, Avcılar, Esenler elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? Ankara Keçiören, Altındağ, Ayaş elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ataşehir hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Ataşehir nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Kadıköy hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Kadıköy nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Beykoz hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Beykoz nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Küçükçekmece hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Küçükçekmece nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Instagram bu hikayeye erişilemiyor hatası! (ÇÖZÜMÜ) Instagram bu hikayeye erişilemiyor ne demek, neden olur? Cihan Çanak bozkurt işareti mi yaptı? UEFA Cihan Çanak'a ceza verecek mi? Rüyada birinin öldüğünü duymak ne anlama gelir?
Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

title