Haberler

Strazburg'ta Konuşması Engellenmek İstenen Başkan Türel'den Hayırcı Avrupa'ya Tepki

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Demre ve Finike’de temel atma ve toplu açılış törenleri gerçekleştirdi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Demre ve Finike'de temel atma ve toplu açılış törenleri gerçekleştirdi. Avrupa Konseyi'nde Türkiye'nin haklılığını savunduğu konuşmasının PKK sempatizanları tarafından engellenmek istendiğini söyleyen Türel, "Hayırcı Avrupa kendi ülkelerine bizim bakanlarımızı sokmuyor ama teröristlere her türlü imkanı tanıyor. Hayırcı PKK ve Avrupa, istediği kadar engellemeye çalışsın, bizim milletimiz konuştu mu tam konuşur. Milletimiz terör yandaşlarına en güzel cevabı 16 Nisan'da güçlü bir 'evet' le verecek" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Demre ve Finike'de, Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen hizmetlerin toplu açılışı ile Demre Noel Baba Meydanı Düzenlemesi ve Finike Çocuk Gençlik Evi'nin temel atma törenlerini gerçekleştirdi. Demre Noel Baba Kent Meydanı'nda düzenlenen temel atma ve toplu açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Demre Kaymakamı Murat Uz, Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, Meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Yağmura rağmen Demrelilerin büyük ilgi gösterdiği törende büyük coşku yaşandı. Vatandaşlar, Başkan Türel'e sevgi gösterilerinde bulundu.

Başkan Menderes Türel, törende yaptığı konuşmada Demre'ye verdiği sözleri yerine getirmenin mutluluğunu yaşadığını ifade ederek, "Eskiden siyasetçiler köylere ilçelere seçimden seçime gelirlerdi bir söz üzerine söz verirlerdi. Biz öyle değiliz, biz söz ağızdan çıkar diyoruz. Verdiği her sözü yerine getiren bir belediye başkanı olmanın şerefiyle sizlerle birlikteyiz bu bana yeter" dedi

"Çiftçiye bedava elektrik sözümüzü tutuyoruz"

"Önemli olan verdiğimiz sözü tutmaktır" diyen Belediye Başkanı Türel, "2009 seçim kampanyasında birileri çıkmıştı Antalya'da, 'Herkese bedava elektrik' demişti, hiç bedava elektriği gören oldu mu? Antalya'da Türkiye'nin en ucuz kullanılan suyunu bırakmıştık. 5 sene sonra göreve bir geldik su tarifesi Türkiye'nin en pahalı su tarifesi olmuş. Bedava elektrikten vazgeçtik bir de suyu Türkiye'nin en pahalı suyu haline getirdiler. 2014 seçim kampanyamızda, artık kooperatiflerimizin sulama suyu ile ilgili elektrik ücretlerini bedava biz karşılayacağız dedik. ve işte bugün şükürler olsun bunu başarabiliyoruz. Verdiğimiz sözü yerine getirebiliyoruz. Kooperatiflerimiz burada, protokolleri imzaladık mı? Biz burada balık yemeyi değil balık tutmayı öğretiyoruz. Kendi güneş enerji santrallerimizi kurarak belediyemizin bütçesine de yük gelmeden kendi enerjimizi belediye olarak üretiyoruz ve sulama kooperatiflerine diyoruz ki 'elektrik faturanı bize gönder.' Çünkü derdimiz çiftçimiz" dedi.

Demre'ye 100 milyonluk yatırım

3 yılda Demre'ye 100 milyon liralık yatırım yaptıklarını belirten Türel, "Demre'ye 218 kilometre içme suyu şebekesi yapmışız. 91 kilometre kanalizasyon hattı inşa etmişiz. 50 bin kişilik Beymelek atıksu tesisini yapmak suretiyle, Demre'nin denizini toprağını bir çevre kirliliğinden kurtarmışız.13 kilometre yağmur suyu kanalı yapmışız. Çağman ve Belören mahallelerine de içme suyu getirmişiz. Demre'nin alt yapısı için tam 66 milyon lira harcamışız. Demre'nin bugüne kadar hiç sıcak asfalt görmemiş köylerine 19 kilometre sıcak asfalt, 64 kilometre sathi kaplama asfalt yapmışız. Böylelikle 17 milyon civarında bir harcamayı da köy yollarımıza ayırmışız. Sadece alt yapı için yaptığımız yatırım 84 milyon lira" diye konuştu.

1.5 kilometrelik Kömürlük sahilini düzenleyerek Demrelilerin hizmetine sunduklarını ifade eden Başkan Türel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şimdi artık Demreliler de denizin nimetlerinden en güzel şekilde faydalanabiliyor. Projenin içinde 40 bin metrekare yeşil alan, sulama, aydınlatma, spor aletleri, basketbol sahaları var. Zümrütkayamıza bir mahalle parkı yaptık. Otogar'ın orada da otoparkımızı inşa ettik. 3 milyon TL yatırım da bunun için verdik. Yavu'da kullanılmayan eski okulu restore ettik, mahalle konağı ve muhtar evine dönüştürdük. Eski Özel İdare Binasını restore edip anaokuluna dönüştürdük. Yavrularımız okul öncesi eğitimlerini şimdi orada görüyor. Demre Kültür Merkezinde bilgisayar ve İngilizce kursları açtık."

"Noel Baba Meydanı Demre'ye yakışacak"

Demre turizmi için çok önemli olan Noel Baba Meydanı'nı tümüyle yenileyeceklerini söyleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Demre'nin çevresini değiştirecek, güzelleştirecek projemize bugün hep beraber bismillah deyip başlayacağız. Noel Baba Meydanı'nı yenileyip, Müze Caddesi'ni Cumhuriyet Meydanı'nı düzenleyeceğiz. Peyzaj, aydınlatma, kaldırımlar, park mobilyaları ile artık bu bölge çok farklı olacak. Aslında bu projeye daha önce başlayacaktık ama Koruma Kurulu'nda proje değişikliği gibi bir husus ortaya çıkınca biraz geciktik. Geçtiğimiz zamanlarda Demre Paris'i geçecek demiştim. Şimdi geçiyor muyuz? Demre Paris'ten de güzel olmaya başladı mı? Daha da olacak Allah'ın izni ile. Turizmde de eskiden olduğu gibi yeniden güzel günlere kavuşacağız. Burayı yılda 600 bin turist ziyaret ediyor. Daha da fazla olmalı.14 bin metrekare meydan ve bağlantı yolu bu proje kapsamında inşallah yenilecek. ve bu yatırımın bedeli de 4 milyon 800 lira. Eskiden benzer projeler 3-5 sene devam ederdi. Şimdi bu proje 3 ayda bitecek. 3 ay sonra geleceğiz bu projenin açılışını hep beraber yapacağız. Mezbaha projemiz bu sene içerisinde inşallah o da tamamlanacak. Soğuk hava deposu fabrika alanları ile iki buçuk milyon bir yatırımı da mezbaha da harcamış olacağız. Böylelikle hem besicilerimize destek olacağız hem de hijyenik kesimlerle hijyenik et tüketimi olacak. Şöyle alt alta toplarsanız 100 milyon liraya yakın bir projeden bahsediyoruz" ifadelerine yer verdi.

"Hayırcı zihniyet"

Göreve gelmeden önce 2013 yılındaki Büyükşehir Belediyesi yatırım bütçesinin 23 milyon TL lira olduğunu vurgulayan Türel, "5 merkez ilçede Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Aksu, Döşemealtı 2013 yatırım bütçesi 23 milyon TL. Şimdi sadece 3 senede Demre'ye 100 milyon liralık yatırım yapmışız. Bu aradaki fark işte zihniyet farkı. Ben Antalya'da ilk dönemimde kavşakları yapacağım dediğimde hayırcı zihniyet hayır olmaz dediler. Kavşakları sıkıştırırmış. Şimdi o kavşaklarda en çok hayır diyenler geçiyor. ya siz hayatınızda ne zaman evet dediniz diye soruyorum. 'Nikah masasında evet dedik' diyorlar. Biz bu ülke daha güçlü olsun zenginleşsin diye omzumuzdaki yüklerden kurtulacak bir sistem için sandık başına gideceğiz. Yine hayır diyorlar. Büyükşehir Yasası'nı çıkartıyorduk. O zaman ben meclisteydim. Kanunu çıkartacağımız zaman yine hayır dediler. Ben kürsüde konuşacağım zaman beni yaka paça sille tokat indirmeye kalktılar. Şimdi o kanun sayesinde Demre'ye 100 milyonluk yatırım imkanı bulduk kötü mü oldu. Onlara kalsa hayır diyorlar ne zaman iyi bir şey yapsak hep hayırcılar görev başında" diye konuştu.

"PKK'ya kucak açan Avrupa'ya tepki"

Hayırcıların görev başında olduğunu yurt dışında da Avrupa'nın, Hollanda'nın hayır dediğini belirten Başkan Menderes Türel, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Dün Fransa ve Almanya'da Avrupa Konseyi toplantısı için bulundum. Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongre Üyesi olarak Milli Heyet Başkanıyım. Strazburg'da toplandık ve tabiki Türkiye'deki birçok konuyla ilgili maalesef korkunç bir ittifak ile karşılaştık. İnanılmaz derecedeydi. Bazı ülkelerin temsilcileri açık konuşuyorum teröristlerin avukatlığına soyunmuşlar. Yazıklar olsun. Orada bu meselelerle ilgili Türkiye'nin haklılığını savunuyorken arkamdan birileri bana laf atıyor Strazburg'da, Avrupa Konseyi'nin kongre salonunda. O fotoğraflarda gördüğünüz salonda. Ben konuştukça kahkahalar atıyorlar, bana laf atıyorlar. Benim konuşmamı engellemek istiyorlar. Topu top iki dakika bir konuşma sürem var. Ondan sonra salondan çıkıyoruz. Tabi bütün Avrupa artık Türkiye'ye karşı maalesef bizim konularımızla ilgili inanılmaz bir karşı duruş sergiliyor. Bu da bizi çok üzdü ve Türkiye'mizin menfaatine olan önergelerimiz, hepsi bir araya gelerek reddedildi. Kongreden çıkıyoruz bir baktık o arkamdan kahkaha atanlar, böyle poşular boyunlarında, 'Bugün hayır çıktı Avrupa Konseyi'nde.16'sında da hayır çıktığında gene üzeceğiz sizi' şeklinde terbiyesizce laf atmaya kalktılar. İşte bunlar bu milleti hesap edemiyor. Hayırcı PKK istediği kadar engellemeye çalışsın, bizim milletimiz konuştu mu tam konuşur. Milletimiz size en güzel cevabı 16 Nisan'da evet diyerek verecek. Allah'ın izni ile bu terör yandaşlarını güçlü bir evetle mahcup edeceğiz."

"Enseme kadar girmişler"

"Acaba dağın başındaki teröristler bu ülke gelişsin vatandaş kalkınsın birleşsin bütünleşsin diye mi hayır diyor" diye soran Türel, "Bunun hesabını iyi yapalım. İşte dün daha enseme kadar girmişler. Ellerinde telefonlarıyla bizi kaydediyorlar. Biz Allah'tan başka kimseden korkmayız. İstediğiniz kadar kaydedin, istediğiniz kadar bize laf atmaya kalkın, bizim milletimiz konuştu mu tam konuşur, o da 16 Nisan olacaktır. Bundan hiçbirimizin şüphesi olmasın. O yüzden kendi ülkelerine bizim Bakanlarımızı sokmuyorlar ama teröristlere her türlü imkanı Avrupa'da tanıyorlar. Nedir bu kin. Biz milletin birliği beraberliği için çalışıyoruz. Ama bu millet büyük bir millettir. Bu millet bu imtihanları her zaman güçlü bir şekilde verdi. Çanakkale Destanı'nı bu millet yazdı 15 Temmuz destanını siz yazdınız. Bu millet yazdı inşallah 16 Nisan destanına hazırlanıyoruz şimdi. Almanya Hollanda oradan diyor ki devlet televizyonunda Almanya'da hayır kampanyası yapılıyor. Hollanda ve İsviçre'de gazeteler artık Türkçe çıkmaya başladı. Türkçe başlık atmaya başladılar oylarınızı Hayır'a verin diye. Şimdi bunlar neden hayır diyor, biz çok güçlü olalım diye mi hayır diyor. Bizim sizin aklınıza filan ihtiyacımız yok. Siz kimsiniz ya. Benim milletim kime oy kullanacağını çok iyi bilir. Ne oy vereceğini çok iyi bilir. Çekin elinizi bizim üstümüzden senelerdir bizi gizli kapaklı yönetmeye kalkmışsınız artık millet geçti direksiyonun başına bir daha da vermeyecek size" dedi.

"Hangi diktatör kendini seçimle sınırlar"

Cumhurbaşkanlığı sisteminin sonuna kadar doğru olduğu için, 'hayır'ın teknik ve hukuki olarak savunulacak bir tarafı olmadığı için olayın siyasallaştırıldığı ve iftiralarla sulandırıldığını ifade eden Belediye Başkanı Türel, "Tek adamlık diyorlar hızını alamayan diktatörlük geliyor diyor. Soruyorum size dünyanın neresinde halk diktatörü seçiyor. Bizim cumhurbaşkanlarımızı halk seçiyor. Halkın seçtiği bir şey diktatörlük olabilir mi arkadaşlar biri söylesin. Ayrıca diktatör olmak isteyen birisi beni iki defa seçin üçüncü defa seçmeyin der mi? Bunu hangi akılla hangi mantıkla izah edebilirsiniz. Hangi diktatör kendisinin yargılanmasını ve soruşturulmasını kolaylaştırır. Mevcut sistemde meclis çoğunluğunun yüzde 75'i ile yargılanabilen Bunların hepsi milletin aklını karıştırmak için ortaya atılan yalanlardan başka bir şey değil. Cumhurbaşkanı yargıyı ele geçirecek diyorlar. Yeni sistemle bu mümkün değil" diye konuştu.

"Milletin sistemi"

Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile yargının bağımsız olacağını kaydeden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Bugün evet çıktığı takdirde sistemde 13 tane HSYK üyesi olacak, 2'si bakanla, müsteşar, kalan 11'in 7'sini meclis seçecek, 4'ünü cumhurbaşkanı seçecek. 7'sini meclis seçiyorken nasıl seçiyor, 3'te 2 çoğunlukla seçiyor. Partilere diyor ki gidin uzlaşın, 7 tane hakim savcıyı seçin diyor. Sistem uzlaşmayı emrediyor. Peki, Almanya nasıl seçiyor? Yüksek kurulun 6'sını federal meclis seçiyor, 6'sını eyalet meclisi. Yani milletin seçtiği milletvekilleri seçiyor. Bize akıl vermeye kalkan Hollanda nasıl seçiyor? Tamamı adalet bakanının talimatıyla, önerisiyle ve kralın tasdikiyle seçiliyor. Tek adamlık orada. Adalet Bakanı tek başına hepsini belirliyor. Bize akıl vermeye kalkanlar, aynada kendisine baksın. Bizim sistemimiz milletin sistemidir. Niye biliyor musunuz? Her hakim kararında karar şöyle başlar; 'Türk Milleti Adına' yani hepimiz adına kararını yazmaya başlıyor. Bizim adımıza karar veren hakimi kim seçmeli? ya milletin kendisi, o da mümkün değil, millet seçemiyorsa milletin seçtikleri seçmeli. Dünyada da böyle oluyor işte. Millete güveneceğiz. 'Millet ya yanlış yaparsa, yanlışı seçerse?' E o zaman millet yanlış yaparsa dediğimizde millete güvenmezsek "Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir" lafı nerede kaldı? Bu millet ne seçerse doğru seçer" şeklinde konuştu.

"Yalanlarla kandırmaya çalışıyorlar"

Yalanlarla milletin aklının karıştırılmak istendiğini belirten Başkan Türel, "İnanılmaz yalanlarla milletin aklını karıştırmaya bayılıyorlar. Neymiş muhtarlıkları kapatacakmışız. Nereden çıktı bu? Muhtarların Ankara'dayken maaşları 7 misli biz arttırdık. Sosyal haklarıyla artık muhtarlık yapısını daha da güçlendiriyoruz. Cumhurbaşkanımız her hafta kapatacağı muhtarlıkları acaba kendi külliyesinde ağırlar mı? Hızlarını alamamışlar. Dün bir ablamız geldi 'Benim oğlan evde işsiz ama siz Suriyelilere evet çıkarsa vatandaşlık verecekmişsiniz' dedi. Ben de 'Abla sen o 18 maddeyi okudun mu? İçinde Suriyelilere vatandaşlık verilecek diye bir cümle var mı?' dedim. 'Yok ablam' dedi. 'Nereden çıkıyor?' dedim. 'Öyle diyorlar' dedi. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi freni patlamış kamyon gibi gidiyorlar" dedi.

"Mesele memleket kararımız 'evet'"

16 Nisan'da bir siyasi tercihte bulunulmayacağının altını çizen Türel, sözlerini şöyle tamamladı:

"Cumhurbaşkanı, Başbakan, parti başkanı seçmiyoruz. Bir hükümet yönetimi ile değişiklik hususunda oy vereceğiz bunun bir memleket meselesini olduğunu biliyoruz. 16 Nisan'da yüklerinden arınmış, yüklerini üzerinden atmış bu ülke Allah'ın izni ile çok daha büyük başarılara yine sizler sayesinde koşacak. O yüzden hep birlikte, tek bayrak, tek millet, tek vatan, tek devlet, kararımız evet diyoruz. Her şey evetle başlar. Mesele memleket, kararımız evet."

"Finike'de sulama suyu projesi açılışı"

Başkan Menderes Türel, Demre'nin ardından Finike'de Arif, Yalnız, Gökbük, Gökçeyaka Suluma Suyu Projesi'nin açılışını yaptı, Finike Çocuk ve Gençlik Evi temelini attı.

Özlenen hizmetlerin Büyükşehir Yasası'yla gerçekleşmeye başladığını dile getiren Türel, "İşte Arif, Yalnız, Gökçeyaka, Gökbük mahallelerimizi ilgilendiren kapalı devre sulama sistemi 20 yıldır konuşulur dururdu. ve şimdi hamdolsun 12 bin metre uzunluğunda çelik boru döşenmek suretiyle bu proje yapıldı. Proje ile 6 bin dekar tarım arazisi sulanacak ve 600 çiftçi ailemiz de bu sulamadan istifade edecek. Yaklaşık bir buçuk yıl önce buraya temel atma töreni için gelmiştim. Size bu tesisin en kısa zamanda biteceğine dair söz vermiştim. Şükürler olsun işte şimdi ne mutlu bize ki artık bu tesisleri çok kısa sürelerde projelendiriyoruz, başlatıyoruz ve sonuçlandırıyoruz" dedi.

"3 yılda 150 milyonluk yatırım"

Finike'nin önemli bir tarım bölgesi olduğunu belirten Başkan Türel, "3 bin tonluk yeni bir sulama deposunun bütçesini ayırdık. Geçtiğimiz ay imar sorununu çözdük ve projelerini hazırlayarak bu sene içerisinde inşallah onun da temelini atmayı planlıyoruz. Bu bölgeye özellikle narın daha iyi fiyatını bulabilmesine destek olacak önemli bir proje. Dağbağ içme suyu hattımızı artık onun da inşaatını tamamladık. Dağbağ'dan Belören'e kadar yani Finike'den Demre'ye kadar 12 milyon Lira bir yatırım yapmak suretiyle 74 bin 306 metre su hattı döşedik. ASAT olarak alt alta koyduğumuzda göreve başladığımız 2014'ten itibaren Finike'ye 136 bin 177 metre kanalizasyon, 130 bin 850 metre içme suyu hattı, 2 bin 162 metre yağmur suyu hattı yapmışız. Bunlar alt yapı olarak 90 milyonluk bir yatırımı içeriyor" şeklinde konuştu.

Finike Toptancı Hal Projesi'nin devam ettiğini de sözlerine ekleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Onu da inşallah önümüzdeki sezon açacağız. 30 milyonun üzerinde bir yatırım. Bugün Finike'de çocuklarımız gençlerimiz için bir sosyal tesisin temelini de atıyoruz. Kıymetli milletvekilimiz Atay Uslu'nun da katkılarıyla çok güzel bir cami projesinin de ihalesini yaptık. Bunların hepsini alt alta koyduğunuzda Finike'de 3 yılda 150 milyonluk bir yatırıma imza atmışız" dedi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Menderes Türel Finike Demre Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title