Haberler

17. Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları'nda kazananlar ödüllerini aldı

Güncelleme:

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında 2019 yılından, TÜBİTAK tarafından ise 2005'ten bu yana düzenlenen Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları ile bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Liseler Arası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları'nın son günü tamamlandı.

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında 2019 yılından, TÜBİTAK tarafından ise 2005'ten bu yana düzenlenen Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları ile bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Liseler Arası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları'nın son günü tamamlandı.

TOSFED Körfez Yarış Pisti'nde üniversitelilerin yarışmasına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, liselilerinkine ise TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal'ın bayrak sallamasıyla start verildi.

TÜBİTAK tarafından Elektromobil ve Hidromobil kategorilerinde düzenlenen yarışlar ile elektrik ve hidrojen enerjisiyle çalışan araçlarla ilgili yerli üretimin artırılması, katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi, katılımcıların alternatif enerjilerle ilgili araştırma imkanı edinip dünyadaki gelişmeleri takip etmeleri ve deneyim kazanmaları amaçlandı.

Bu yıl, 111 takımın başvuru yaptığı yarışmada Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarına 65 takım, Liseler Arası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarına ise 36 takım katılım gösterdi.

Söz konusu yarışlarda üniversite öğrencileri tarafından geliştirilen elektrikli araçlar, 2 günde 65 dakika içerisinde, 2 kilometrelik parkurda 30 tur, liseli öğrencilerin elektrikli araçları ise 15 tur attı. Bu turların sonunda araçların tükettiği enerji miktarı belirlenerek, sıralama oluşturuldu.

-Üniversiteliler 50 bin, liseliler ise 30 bin liraya varan ödüller için yarıştı

Finallerde, dereceye giren takımlar ödüllerini aldı. Üniversitelilerin yarıştığı Hidromobil ve Elektromobil kategorilerinde ilk üçe sırasıyla her kategori için 50, 40 ve 30 bin liralık ödül verildi. Bunun yanı sıra Verimlilik Rekor, Teknik Tasarım, Görsel Tasarım ve Kurul Özel dallarında 15-25 bin lira arasında değişen ödüller sahiplerini buldu.?

Ayrıca, Birinci Yerli Ürün Teşvik, İkinci Yerli Teşvik, Üçüncü Yerli Teşvik ve Tanıtım ve Yaygınlaştırma Teşvik Ödülleri'nde 3-20 bin lira arası ödüller verildi.?

Liseliler arası yarışların kazananları ise ilk üçe göre sırasıyla 30, 20 ve 10 bin liralık ödüllerini aldı. Burada ayrıca Yerli Tasarım, Görsel Tasarım, Kurul Özel ve Tanıtım ve Yaygınlaştırma Teşvik Ödülleri kapsamında 3-15 bin liralık ödüller sahiplerini buldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır,ödül töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğunda günden güne güçlendiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu gücün en büyük kaynağı sizlersiniz. Allah'ın izniyle Türkiye bundan 5-10 yıl sonra sadece savunma sanayinde değil teknolojinin tüm alanlarında dünya çapında başarılar ortaya koyan bir ülke haline gelecek ve bunu yapan sizler olacaksınız inşallah. Bizler her zaman sizin yanınızda olacağız, varsa önünüzdeki engelleri kaldıracağız. Dünyanın en iyisi ürünleri yapmanız için elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz."

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal da alternatif araçların 17 yıl önce sadece farkındalık olduğunu ancak bugün bir zorunluluk haline geldiğini belirterek, "Sizler de buna katkıda bulunuyorsunuz. Bir yıl boyunca büyük emek harcadınız, son birkaç günde bu çalışmalarınızın sonuçlarını gördük. Hocalarınız ve ailelerinize teşekkür ediyoruz. Liseliler için verilen bazı ödüller yarışmayı ilk kez düzenlememiz dolayısıyla tek takım yerine bu yıl birkaç takıma birden verildi. Kazananların hepsine ayrı ayrı 10'ar bin lira ödül verilecek. Ayrıca kupaları da özel olarak kendilerine gönderilecek." dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi'ne iki ödül birden

Liseler Arası EC Performans Ödülleri'nde YEŞİLYURT birinci, E-CARETTA ikinci, NÖTRİNO-88 üçüncü, Uluslararası EC Performans Ödüllerinde ise Elektromobil kategorisinde YOMRA Gençlik Merkezi Enerji Teknolojileri Topluluğu birinci, Samsun Üniversitesi'nden SAMÜELAR ikinci, Altınbaş Üniversitesi EVA TEAM üçüncü oldu. Takımlar ödüllerini, 21-26 Eylül tarihlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlenecek TEKNOFEST etkinliğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan alacak.

Hidromobil Birincilik Ödülü ise Yıldız Teknik Üniversitesi'nden YTÜ-AESK_H'nin oldu. Ödül alabilmek için en az 65 puan alma şartını sağlamadığı için Hidromobil Kategorisinde ikinci ve üçüncü çıkmadı.

Liseler arası yarışmada Kurul Özel Ödülü'ne layık görülen takımlar THE GACA, MUTEG EA, WOLFMOBİL, İSTİKLAL EC ve AAATLAS oldu.

Görsel Tasarım Ödülü kategorisinde ise E-GENERATION TECHNIC, CEZERİ YEŞİL, MEGA SOLO ve ESATAMAT takımları ödülle layık görüldü.

Yerli Tasarım Ödülü kategorisinde ise KKTC'den gelen E CARETTA ile YEŞİLYURT BİLGİ EVİ ve TEAM MOSTRA ödül almaya hak kazandı.

Üniversiteliler için düzenlenen Kurul Özel Ödülü ise Samsun Üniversitesi'nden SAMÜELAR takımının oldu.

Görsel Tasarım Ödülü'nde ise kazanan Adıyaman Üniversitesi'nden ADYU CENDERE takımı oldu.

Teknik Tasarım Ödülü'nü ise Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nden GÖKTÜRK takımı kazandı.

Yerli Ürün Teşvik Ödülleri'nde Üçüncü Yerli Ürün Teşvik Ödülü'nün sahibi Yomra Gençlik Merkezi Enerji Teknolojileri Topluluğu oldu.

İkinci Yerli Ürün Teşvik Ödülü'nü ise Çukurova Üniversitesi'nden Çukurova Electromobile kazandı.

Birinci Yerli Ürün Teşvik Ödülü'ne Yıldız Teknik Üniversitesi'nin YTÜ-AESK_H takımı layık görüldü.

Kaynak: AA / Güncel

Yıldız Teknik Üniversitesi Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title