Haberler

Siyanür Barajındaki Çökme, Kriz Yönetimine Örnek Oldu

Kütahya'da, gümüş üretilen tesise ait siyanürlü atık su barajında 7 Mayısta meydana gelen çökme ve sonrasında yaşananlar ile kriz yönetiminde yapılanlar, valilik tarafından bastırılan kitapta anlatıldı.

Kütahya'da, gümüş üretilen tesise ait siyanürlü atık su barajında 7 Mayısta meydana gelen çökme ve sonrasında yaşananlar ile kriz yönetiminde yapılanlar, valilik tarafından bastırılan kitapta anlatıldı.

Kütahya'daki kurum ve kuruluşlara dağıtılan "Endüstriyel Bir Kazada Kriz Yönetimi: Deneyimlerimiz ve Stratejik Yaklaşımlar" kitabı, çökmeye ilişkin oluşturulan Kriz Merkezini yöneten Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, Maden Mühendisi Savaş Serdar Ateş ve Denizhan Arzu Yılmaz tarafından hazırlandı.

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, kitabın ön sözünde, sanayileşme ve teknolojideki gelişmelerin, artan insan nüfusunun ihtiyaçlarını karşılayabilme amacına paralel büyük ivme kazanarak sürdüğünü, ihtiyaçların karşılanabilmesinde yeni istihdam imkanları sunan sanayi tesislerine ihtiyaç duyulduğuna işaret etti.

Altı çizilerek vurgulanması gerekenin, ülke ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik üretim yapan sanayi şirketlerinin üretim ve kar konularındaki dikkat ve ciddiyeti, çevreyi kirletmeme ve insan sağlığına zarar vermemeye de göstermeleri gerekliliği olduğunu ifade eden Çiftçi, şunları kaydetti:

"Kütahya'daki tesisin atık depolama alanında oluşan kaza, iç seddelerde meydana gelmesine rağmen konu valiliğimizce önemsenmiş ve ciddi bir çevre kirliliği oluşmadan bütün devlet imkanları seferber edilerek büyümeden önlenmiştir. Bu kitap iki amaca yönelik olarak hazırlanmıştır. Birinci amaç; Kütahya'da yaşanan endüstriyel kaza ile ülkemizin birçok yerinde kimyasal maddelerle üretim yapan ve birçok toksik maddeyi üretim süreçleri gereği bünyesinde barındıran atık depolama tesislerinde meydana gelebilecek olası bir kaza anında, öncesinde ve sonrasında idari kadrodaki bürokratlara, tesis yöneticilerine deneyimlerimizi aktarmaktır.

İkinci amaç ise; endüstriyel bir kaza olan Eti Gümüş A.Ş'deki kazanın daha iyi anlaşılabilmesi, yorumlanabilmesini teminen şirketin tarihçesi, üretim prosesi, üretimde kullandığı tehlikeli kimyasal madde olan siyanür ve atık depolama alanlarını kitapta teknik olarak açıklamaktır. Kitabın tamamı okunduğunda, iki ay gibi bir zamanda devletin, vatandaşın sağlığının ve sahip olduğu çevrenin korunmasında ne derece titiz ve ciddiyetle çalıştığı görülecektir."

-Olay ve kriz yönetimi tüm detaylarıyla ele alındı-

Toplam 140 sayfa ve 4 bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde, acil durum ve kriz, afet acil durum yönetimi, acil durum yönetiminde görev alan kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi verildi.

İkinci bölümde, Eti Gümüş A.Ş'ye ait barajda oluşan kaza sonrası yapılan çalışmalar, Tavşanlı ilçesinin Aliköy beldesine bağlı Dulkadir Mahallesi'nin içme suyuna siyanür karışmasına ilişkin konular ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisi, fotoğraf desteğiyle anlatıldı.

Acil durum çalışmaları, kazayla ilgili kronoloji ve gümüş üretimi hakkındaki bilgiler 3'üncü bölümde, konuya ilişkin Valiliğin basın bültenleri, ulusal ve yerel basın yayın organlarındaki haberler de 4'üncü bölümde yer aldı.

- KÜTAHYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot verir? Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot dağıtılacak? Survivor All Star'da talihsiz kaza! Nefise'nin sağlık durumu nasıl? Olay ne? ÇAYKUR İŞÇİ ALIMI 2024 NE ZAMAN? Çaykur işçi alımı başvuruları ne zaman? Başvuru şartları ne? #9749 KOTON HALKA ARZ | Koton halka arza açıldı mı? Koton katılım endeksine uygun mu? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title