Haberler

Sivil Toplum: "Yeni Anayasa Oldu Bittiye Getirilmemeli"

Anayasa Platformu Sekreteryasını Yürüten Tepav, Birinci Ulusal Çalıştaydan Çıkan En Önemli Sonucun, Yeni Bir Anayasa Yapımının "Aceleye" ya da "Oldu Bittiye" Getirilmemesi Olduğunu Bildirdi.

-Anayasa Platformu Sekreteryasını yürüten TEPAV, Birinci Ulusal Çalıştaydan çıkan en önemli sonucun, yeni bir anayasa yapımının "aceleye" ya da "oldu bittiye" getirilmemesi olduğunu bildirdi.

ANKARA (ANKA)– Anayasa Platformu Sekreteryasını yürüten TEPAV, yeni Anayasaya yönelik gerçekleştirilen Birinci Ulusal Çalıştay'dan çıkan en önemli sonucun, yeni bir anayasa yapımının aceleye ya da "oldu bittiye" getirilmemesi yönünde olduğunu bildirdi.

TEPAV'dan Çalıştay sonuçlarına ilişkin yapılan değerlendirmede, "Bir toplum sözleşmesi olan anayasanın enine boyuna tartışılması ve sindirilmesi gerekiyor. Anayasa yapım sürecine sivil toplumun katılımı ve katkısı, sürecin olmazsa olmazlarındandır" denildi.

TEPAV'ın açıklamasında, Anayasa Platformu katılımcılarının temel vurgusunun Anayasa'nın hazırlık sürecinde daha geniş toplumsal taban tarafından yürütülmesi talebi olduğu belirtildi. Açıklamada, Anayasa Platformu'nun vardığı sonuçlar hakkında bilgi verilirken, yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğu, ancak Cumhuriyetin temel ilkeleri ve kazanılmış demokratik hakların tartışmaya açılmaması konusunda ortak görüş sağlandığı kaydedildi.

    Ayrıca Anayasa'nın hazırlık aşamasında tartışma sürecine katılım sağlayacak tarafların açık diyalog sürdürebilmeleri için bilgi ve donanımlarının güçlendirilmesi ihtiyacının olduğu kaydedilerek, şöyle denildi:

"Kurucu meclis olasılığı dahil olmak üzere, yönteme, usul ve esaslara ilişkin hukuki bir düzenleme yapılması gereği de üzerinde uzlaşılan konulardan biri. Katılımlı bir süreç tasarlamanın tek yolu kurucu meclis olmadığı gibi, tek başına kurucu meclisin arzu edilen katılım düzeyini güvence altına almadığı da söylenebilir. Bir kurucu meclis söz konusu olduğunda, öncelikle, ülke çapında tüm toplum kesimlerini temsil yetisine sahip ve demokratik usullerle seçilmiş olmasına vurgu yapıldı."

Platformu katılımcılarının yeni anayasaya yönelik seçim usulleri ve adayların niteliği konusunda düşüncelerin çeşitlilik gösterdiği belirtilen açıklamada, vatandaşların doğrudan aday olacağı bir sistemin yanı sıra kurucu meclisin siyasi partiler, STK'lar, meslek örgütleri, üniversiteler, sendikalar, uzmanlar ya da bunların çeşitli bileşimlerinden oluşması yönünde de düşüncelerin varolduğu ifade edildi.

     Sivil toplumun katkı sağladığı ancak parlamento tarafından yürütülen anayasa yapım süreci için de önerilerin bulunduğu belirtilen açıklamada, öneriler şöyle sıralandı:

"-Sivil toplum temsilcilerinden oluşan geniş katılımlı bir danışma meclisi veya kurulu oluşturulması, Anayasayı hazırlayacak TBMM komisyonunun sorunlu bulduğu konuları burada tartışmaya açması.

-Oluşturulacak anayasa yapım komisyonunun, çalışmalarını STK'lardan oluşan geniş katılımlı bir danışma kurulunun görüş ve önerileri ışığında yürütmesi.

-Taslağın TBMM'de sivil toplum temsilcileri ve siyasileri bir araya getiren ilgili bir komisyonca hazırlanması.

-Anayasanın, doğrudan sivil toplum inisiyatifiyle STK, meslek örgütleri ve uzmanlardan oluşan bir danışma meclisince hazırlanması ve halkın görüş ve önerilerine sunulması."

Açıklamada, "Ulusal Çalıştay sivil toplumun anayasa yapım sürecine katılımının sağlanabileceği ve ilkeler bazında ortak akıl oluşturabileceğini kanıtladı. Şimdi bu ilkeler üzerinden daha yaygın, ayrıntılı ve verimli bir tartışma başlatmak mümkün. Ancak tartışmalar, daha teknik konularda daha fazla malumata ihtiyaç olduğunu da gösterdi. Bundan yapılması gereken, bu alandaki bilgi dağarcığımızı zenginleştirecek ve böylece tartışmanın bir sonraki aşamasında daha donanımlı olmamızı sağlayacak adımlar atmak" denildi. (ANKA)

(NUR/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title