Haberler

Şırnak'ta Hayvancılığın Gelişmesi İçin Proje Başlatıldı

Şırnak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından büyük baş hayvancılığının gelişmesi için ırk ıslah projesi başlattı.

Şırnak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından büyük baş hayvancılığının gelişmesi için ırk ıslah projesi başlattı.

Projede her inek sahibinin isteğine göre tohum yapılacağını ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Yaldız, Şırnak'ta büyük baş hayvanlarda ırk ıslah projesiyle hayvancılık alanında daha çok verim elde edileceğini söyledi. Yaldız, "Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak üstlenmiş olduğumuz misyon gereği ulusal tarım politikaları doğrultusunda ilimiz kırsalında yaşayan ve geçimini tarımsal faaliyetlerden sağlayan insanlarımızın gelir seviyelerinin ve yaşam standartlarının yükseltilmesine yönelik projelere büyük önem veriyoruz. Bilindiği gibi kırsal alanda yaşayan insanların gelir ve hayat standartlarının yükseltilmesinde kırsal kalkınma yatırımları lokomotif görev üstlenmektedir. Kırsal kalkınma yatırımları deyince ilk akla gelen ise tarım sektörü olmaktadır. İlimiz için tarım sektörü deyince de hayvancılık faaliyetleri ön plana çıkmaktadır. Ancak ilimizde mevcut hayvanlarımızın büyük çoğunluğunun düşük verimli yerli ırklar olması nedeniyle çiftçilerimiz daha çok küçük aile işletmesi tarzında ve zati ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir hayvancılık yapmaktadırlar. Bu nedenledir mevcut potansiyele rağmen hayvancılık geçmişten günümüze kadar hiçbir dönemde ticari boyut kazanamamış ve sürdürülebilirliğini kaybetmeye yüz tutmuştur. Bu tespitlerden hareketle yerli hayvan ırklarımızın ıslah edilerek yüksek verimli ve damızlık vasıflı hayvan ırklarının ilimizdeki yetiştiriciliğini yaygınlaştırarak, hayvancılığa ticari bir boyut kazandırmak ve sürdürülebilir bir faaliyet haline getirmek için; valiliğimizin destekleri ile İl Özel İdaresi bütçesinden sağlanan finansmanla büyükbaş hayvanlarda ırk ıslahı projesini başlattık. Bu proje, ile merkez ilçeye bağlı Kumçatı, Kasrik, Balveren, Geçitboyu, Araköy, Yoğurtçular, Güneyce, İkizce, Dağkonak, Yeniaslanbaşar, Toptepe, Kızılsu, Akçay, Güneyçam, Kavuncu, Özveren, Gözlüce, Kaymakam Çeşmesi, Başağaç ve Davutköy olmak üzere tüm yerleşim yerlerimizdeki boğa altı inek diye tabir ettiğimiz tohumlamaya müsait yaklaşık 4 bin adet büyükbaş hayvanlarımızın tamamına ücretsiz olarak suni tohumlama yapacağız. Proje için ihtiyaç duyulan araç gereç alet ve ekipmanlar tamamlanmış olup ilgili muhtarlıkların bilgilendirilmesini müteakip 30 Ekim 2013 tarihi itibariyle fiilen çalışmaları başlatacağız" dedi.

Şırnak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Yaldız, bu proje ile 1 yıl içerisinde il merkezi ve bağlı köylerinde yerli ve melez ırk hayvanların tamamını ücretsiz olarak tohumlamayı hedeflediklerini dile getirdi. Yaldız, "Bir başka ifadeyle bir yıl gibi kısa bir sürede yüksek verimli kültür ırkı hayvanlar ilimizde yetiştirilmeye başlanmış olacaktır. Bu vesileyle hayvancılığın ticari boyut kazanarak sürdürülebilir hale gelmesinin önü açılmış olacaktır" şeklinde konuştu. - ŞIRNAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Şırnak Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title