Haberler

Sigarayı Bırakmayan Bronşitten Kurtulamıyor

Kış Aylarında Sıkça Görülen Bronşitten Kurtulmanın İlk Adımında Sigaranın Mutlaka Bırakılması Gerektiği Belirtildi.

Kış aylarında sıkça görülen bronşitten kurtulmanın ilk adımında sigaranın mutlaka bırakılması gerektiği belirtildi.

Akciğerlerdeki bronşların iltihaplanmasıyla ortaya çıkan ve halsiz düşüren bronşit hastalığının bronşların herhangi bir sebeple iltihaplanması sonucu oluştuğunu kaydeden Uzm. Dr. Salim Erdoğan, "Bronşit akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır" dedi.

Daha çok kış aylarında bulaşıcı hastalıklarla birlikte görülen akut bronşitte; grip, soğuk algınlığı, tifo, kızamık, boğmaca virüslerinin bronşlara kadar yayılarak iltihaplanmaya sebep olduğuna değinen Uzm. Dr. Erdoğan, bunun allerjik olabileceğine ve 2 yaş altı çocuklarda sık görüldüğüne dikkat çekti. Erdoğan, şunları kaydetti:

"Kronik bronşit ise kış aylarında 3 aydan fazla süren veya iki kış üst üste görülen bronşittir. Balgamlıdır, sigara içenler ve kirli şehir havası soluyanlarda görülür. Çocukların allerjik bünyesi ve gelişme geriliği var ise tekrarlayabilir."

3 ayda bir yayınlanan Reçete Dergisi'nde akut ve kronik bronşitin belirtileri ve tedavisi konularına değinen Uzm. Dr. Salim Erdoğan, şu bilgileri verdi:

"Akut bronşitin belirtileri; ateş, hırıltı, burun akıntısı, öksürük ve vücutta kırıklık, halsizlik, iştahsızlık, uyku düzensizliğidir. Başta kuru, sert, yorucu olan öksürük, hastalık ilerledikçe balgamlı öksürüğe dönüşebilir. Koyu yapışkan balgam çıkarır. İleride sulu balgam çıkarır. Boğazda yanma, ağrı ve ses kısıklığı görülür. Öksürük 2 günde azalmaz, halsizlik, ateş olur, iştah azalması görülürse tedavi sürecini başlatmak üzere doktora gidilmelidir. Ateşin düşmesi ve öksürüğün önlenmesi için verilen ilaç kullanılmalıdır. Ezbere ilaç kullanmak zararlı olabilir. Bronşite bir akciğer hastalığı da eşlik ediyorsa yatak istirahati ve bol ıhlamur çayı içilmesi kafidir. Ihlamur suyu iyi bir balgam sökücüdür. Fakat hastanın yattığı oda sıcak ve nemli olmalıdır."

Solunum güçlüğü, sesli soluk alıp verme ve nefeste daralmanın ise kronik bronşitin en tipik belirtisi olduğuna işaret eden Uzm. Dr. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Geceleri artan öksürükler, hastayı çok rahatsız eder. Koyu ve yapışkan balgam vardır. Çıkarması zordur. Ancak balgam söküldükten sonra rahat edilebilir. Tedavi için öncelikle sigara bırakılmalıdır. Sigara içilen ortamlardan uzaklaşılmalıdır. Çünkü sigara terk edilmedikçe tedavi cevapsız kalır. Çalışma ve yaşama ortamı soğuktan, rutubettin ve tozdan uzak bulunmalıdır. Beslenmeye dikkat etmeli, soğuk şeyler yememeli, içmemeli, ceryandan korunmalıdır."

(AG-SN-SN-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title