Haberler

Serenius: "Tren Kazasını Önlemek İçin Çalışıyoruz"

Ab Dönem Başkanı Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Selenius, Ek Protokol Nedeniyle Krizin Önlenmesi İçin Çaba Gösterdiklerini Söyledi. Serenius, "türkiye İle Üyelik Müzakerelerinin Planlandığı Gibi İlerlemesi Bizim Önceliğimiz. Ab Treninin Rayda Kalmasını İstiyoruz. Biz Tren Kazasını İstemiyoruz Ve Bu Amaçla Elimizden Geleni Yapacağız" Dedi.

Temmuz başında AB Dönem Başkanlığını devralan Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Maria Serenius, Türkiye’nin AB müzakerelerinde Kıbrıs nedeniyle bir “tren kazası” yaşanmaması için “çalışmalar” yaptıkları söyledi. “Birçok fikir var. Üzerinde çalışıyoruz” demekle yetinen Serenius, “Ek Protokolün onaylanması ve uygulanması, Türkiye’nin katılım müzakerelerinin başarılı bir biçimde sürdürülmesinin anahtarıdır” uyarısını da yaptı” şeklinde konuştu.

Maria Serenius, ülkesinin dönem başkanlığını üstlenmesinden sonra ilk kez Türk medya mensupları ile buluştu. Finlandiya Büyükelçiliği’nde bir basın toplantısı düzenleyen Serenius, Türkiye’nin müzakere sürecinden raydan çıkmaması için çaba göstereceklerini söyledi, ancak Ek Protokol’ün tam olarak uygulanması gereğini vurguladı.

Finlandiya’nın dönem başkanlığı çalışma programı ve hedefleri konusunda bilgi veren Serenius, “Türkiye ile üyelik müzakerelerinin planlandığı gibi ilerlemesi bizim önceliğimiz. AB treninin rayda kalmasını istiyoruz. Biz tren kazasını istemiyoruz ve bu amaçla elimizden geleni yapacağız” dedi.

Aday ülkelerin Kopenhag kriterlerini tam olarak yerine getirmesi gereğine işaret eden Büyükelçi, “Türkiye, kriterleri yerine getirirse üye olabilmeli diye düşünüyoruz” dedi.

Ek Protokolün onaylanması ve tam olarak uygulanması gereğine işaret ederek Senerius, “Ek Protokolün onaylanması ve uygulanması, Türkiye’nin katımlı müzakerelerinin başarılı bir biçimde sürdürülmesinin anahtarıdır. Eğer bu yapılmazsa genel müzakere sürecini etkileyecek” dedi. Senerius şunları söyledi:

“Ek Protokol’ün onaylanması ve uygulanması, AB’nin bir gerekliliği. Bununla Kuzey Kıbrıslıların izolasyonunun sona erdirilmesi arasında bir bağ olduğuna inanmıyoruz. Ticaret yönetmenliği üzerinde çalışıyoruz. Buna ilişkin bazı problemler var. Bunun üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

Büyükelçi, Kıbrıs nedeniyle “bir tren kazasını önlemek için ne yapacaksınız?” yolundaki bir soruyu yanıtlarken de Kıbrıs sorunu ile ilgili tarafların kendi pozisyonlarını koruduklarını, ancak bunun caydırıcı olmaması gerektiğini söyledi. “Bir tren kazasını önlemek amacıyla bir çözüm bulmak için çalışmalıyız” dedi.

Yaptıkları çalışmalar konusunda ayrıntılı bilgi veremeyeceğini anlatan Büyükelçi, “Birçok fikir var. Üzerinde çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Senerius, gazetecilerin ısrarla soruları karşısında “Üzerinde çalışıyoruz. Konu çok karmaşık. Daha da derinlemesine gitmemiz lazım. Amaç Türkiye’nin katılım sürecinin raydan çıkmasını durdurmaktır” şeklinde konuştu.

Maria Serenius, müzakerelerin askıya alınması olasılığına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de “Müzakerelerin askıya alınması masadaki opsiyonlardan biri” dedi ancak henüz o aşamaya gelinmediğini de söyledi.

Kıbrıs sorununun BM çerçevesinde çözümlenmesi gerektiği inancını dile getirirken “BM’nin rolünün yeniden canlandırılabilmesi için iki tarafın onayı gerekiyor. Bu olmadan yapılamaz” dedi. Büyükelçi, Kıbrıs’taki iki liderinin iki yıllık bir aradan sonra görüşmesini “çok önemli” olarak nitelendirdi.

BİR, İKİ BAŞLIKTA FİİLİ MÜZAKERELER

Maria Senerius, şu an itibariyle müzakerelerin teknik olarak çok iyi gittiğini, Brüksel’de sürdürülen tarama sürecinin çok yararlı olduğunu, Türkiye’nin yavaş yavaş yasalarını AB müktesebatına uyumlu hale getirdiğini kaydetti.

Tarama sürecinin sonbahara kadar tamamlanması umudunu dile getiren Büyükelçi bir soru üzerine, “Bir veya iki başlığı açmak için çalışıyoruz. Çok karmaşık bir konu. Halen 5 başlık tartışılıyor hangileri olacaklarını şu aşamada tahmin edemem, ancak elimizden gelen çabayı gösteriyoruz” karşılığını verdi.

Gümrük Birliği başlığının açılması olasılığı karşısında Senerius, bu tür başlıkların Ek Protokol ile bağlantısının olduğunu belirterek bunun bir sorun oluşturduğunu çünkü bazı üye ülkelerin bu başlıkların açılmasına itiraz edebileceklerini söyledi.

Türk hükümetinin 9’ncu reform paketinde öngörülen yasal düzenlemelerinin yasallaşmasının Eylül’e kadar tamamlanması beklentisini de dile getiren Büyükelçi, TMY’de yapılan değişiklikle ilgili bir soru üzerine “Hala inceliyoruz. Ancak ifade özgürlüğünü kısıtlayabileceğine ilişkin kaygılar dile getirildi” karşılığını verdi.

Kaynak: ANKA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title