Haberler

Sel Mağdurlarına Hükümet Desteği

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, 15 Eylül-20 Kasım 2006 Tarihleri Arasında Meydana Gelen Sel Felaketi Nedeniyle, Ürünleri, Hayvan Varlıkları ve Seraları En Az Yüzde 20 Oranında Zarar Gören Gerçek ve Tüzel Kişilerin Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine Olan Tarımsal Borçlarının 1.12.2006 Tarihinden İtibaren Bir Yıl Süre ile Faizsiz Olarak Ertelendiğini Bildirdi.

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, 15 Eylül-20 Kasım 2006 tarihleri arasında meydana gelen sel felaketi nedeniyle, ürünleri, hayvan varlıkları ve seraları en az yüzde 20 oranında zarar gören gerçek ve tüzel kişilerin Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal borçlarının 1.12.2006 tarihinden itibaren bir yıl süre ile faizsiz olarak ertelendiğini bildirdi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, selden etkilenen vatandaşlara yardımlarla ilgili kararnamenin imzaya açıldığını ve afete maruz kalan vatandaşlarla ilgili bazı kararlar alındığını belirtti.

Çiçek, alınan diğer kararları şöyle sıraladı:

''15 Eylül-20 Kasım 2006 tarihleri arasında sel nedeniyle zarar gören illerde meydana gelen hasarlarla ilgili çiftçilere, 18 bin 700 ton buğday tohumu, 2 bin 600 ton arpa tohumu, 3 bin 700 küçükbaş damızlık hayvanı teslim etme konusunda TİGEM yetkili kılınmıştır. Bu imkanları var.

TİGEM'in bu iş ve işlemlerden kaynaklanacak her türlü iş ve işlemlerden kaynaklanan mal bedeli, nakliye, sigorta ve görevli personel giderleri ile her türlü giderlerinin Hazine tarafından karşılanması kararlaştırılmıştır.

Yine, afete maruz bölgelerdeki vatandaşlar açısında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından gerçek ve tüzel kişilerin, üreticilere bu tarihler arasında bankaca uygulanmakta olan tarımsal kredi faiz oranlarından kredi konuları itibarıyla yüzde 25-60 arasında değişen oranlarda indirimler yapılmak suretiyle tarımsal kredi kullandırılması, hayvansal üretim konusunda azami 50 bin YTL, diğer kredi konularında ise azami 250 bin YTL'ye kadar kredi açılması, işletme kredilerinin vadesinin 18 ay, yatırım kredilerinin vadesinin ise 5 yıl olarak uygulanması için bir karar da verilmiştir.

Ayrıca yine, 15 Eylül-20 Kasım 2006 tarihleri itibariyle meydana gelen sel felaketi sebebiyle, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca çıkarılan tarımsal amaçlı kooperatiflere kullandırılacak kredilere ilişkin yönetmelik hükümlerine göre, kuruluşuna izin verilen ve sel felaketine maruz kalan illerde faaliyet gösteren tarımsal amaçlı kooperatiflerin borçları, 30.11.2006 tarihinden itibaren bir yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmesi söz konusu olmaktadır.''

Afet bölgesinde, hububat primleri ve yem bitkileri ile hayvancılık prim ödemelerinin de öne çekileceğini belirten Bakan Çiçek, ''17 Aralık 2006 tarihinden itibaren ödenecektir'' dedi.

Bakan Çiçek, 2007 yılı Nisan ayında ödenmesi planlanan doğrudan gelir desteği, mazot ve gübre ödemelerinin de 2007 yılı Şubat ayından itibaren ödeneceğini bildirdi.

Çiçek, şöyle devam etti:

"Ayrıca, afet bölgelerinde ağır ve orta hasarlı oturulamaz durumdaki konutların yerine TOKİ tarafından konutlar yapılacak, bunlar makul şartlarla hak sahiplerine tahsis edilecektir. Ayrıca bu bölgelerde, ağır ve orta hasarlı konutlarda oturanlara 6 ay kira bedeli devlet tarafından ödenecektir."

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Tarımsal üretim rakamlarını paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hepinizi alnınızdan öpüyorum

Tarımsal üretim rakamlarını paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hepinizi alnınızdan öpüyorum

Akaryakıtta tek fiyat uygulaması yarın başlıyor! 13 bin bayide fiyatlar güncellenecek

Akaryakıtta tek fiyat uygulaması yarın başlıyor! 13 bin bayide fiyatlar güncellenecek

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title