Haberler

Saray Hamamı 8 Ayda Tamamlanacak

Güncelleme:

Diyarbakır'ın Çermik İlçesinin önemli tarihi eserlerinden biri olan Saray Hamamı'nın iç restorasyonuna nihayet başlanıyor.

Ödeneği yıllar önce yapılan ve ihalesi geçtiğimiz günlerde yapılan ilçe merkezindeki tarihi Saray hamamında restorasyon çalışmalarına başlandı. Diyarbakırlı bir firma tarafından ihaleden sonra ekip gelerek çalışmalarına başladı. Restorasyon Sorumlusu, öncelikle hamamın içinin tamamen temizlendiğini, hamamın girişinde yer alan incir ağaçlarının kesildiğini belirterek, bugünden itibaren de özellikle bazalt taştan yapılan taşların özel bir makine kullanılarak sudan tamamen yıkanacağını söyledi.


Gerekli temizliğin yapılmasından sonra taş ustalarının çalışmalara başlayacağını vurgulayan Sorumlu, "Aslına uygun restorasyonu gerçekleştireceğiz. Restorasyonda Horasan harcı tabir edilen harç kullanacağız. Gerekli kireci de Malatya'dan getirdik. Uzman ekiple yürüteceğimiz restorasyon sırasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Diyarbakır'da Rölöve Kurulu tarafından kontrolü yapılacak" dedi.

Saray hamamının çok güzel bir yapı olduğunu, örnek sayılacak mimari yapıda inşa edildiğinin anlaşıldığını belirten Müteahhit Firma Yetkilisi, Saray hamamının 8 ay içerisinde tamamlanacağını, ayrıca dış cephesinde meydana gelen çatlakların ve diğer eksikliklerinde yapılacağınız söyledi.

Saray hamamının restorasyonuna başlanması memnunluk yaratırken, bu konuda yoğun çaba harcayan Kaymakam Remzi Demir'e de teşekkür edildi. Kaymakam Remzi Demir göreve başladığı günden buna bir yıl geçmesine karşın Saray Hamamının bir an önce restore edilmesi için yoğun çaba harcamış, yaptığı yoğun temaslar sonucu Saray hamamının iç restorasyonu için başvurdukları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Başkanlığı'ndan gerekli onayı almıştı.

Yine restorasyon ile ilgili rölöve ve projesi Kaymakam Demir tarafından yaptırılan Saray Hamamı ile ilgili ödeneği, Taşınmaz Kültür Varlıkları Fonundan sağlamıştı. Saray Hamamının yenilemesinin yapılmasının ardından Kültür Merkezi olarak hizmet vermesinin planlandığını bildiren Kaymakam Remzi Demir, ilçeye özgü el işlerinin burada sergilenip, ilçeye gelecek yerli ve yabancılara satış yapılmasının sağlanacağını bildirmişti.
Saray hamamının külhan diye tabir edilen arka tarafındaki alanın iyi bir dinlenme alanı olabileceğini, böylece ilçe dışından gelen turistler için tarihi ve otantik bir mekânda hamamı gezdikten sonra dinlenme olanağı bulacağını da kaydeden Kaymakam Demir, "İlçe turizminin her yönüyle ivme kazanması için yoğun çaba harcıyoruz. Bu nedenle de çeşitli projeler hazırlıyor, ilgili kurumlara sunuyoruz. Bu projeler gerçekten bizlere heyecan veriyor" diye konuşmuştu.

İlk restorasyonu Çataklı yapmıştı…

Çermik İlçesi eski Kaymakamı, şimdiki İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi İsmail Çataklı tarafından dış restorasyonu yapılan, daha sonra adeta kaderine terk edilen Saray Hamamı'nın 2004 yılında rölöve çalışması yapılmış ve projesi çizilmiş, fakat restore edilmemesi nedeniyle güncelliğini kaybetmişti.

Eski Kaymakamlardan Nesim Babahanoğlu tarafından tekrar çalışmalara başlatılan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden teknik ekibin de gelip inceleme yaptığı Saray Hamamı bitirilememiş, yine eski Kaymakamımız şimdiki Diyarbakır Vali Yardımcısı Mimar Sinan Batmaz tarafından öncelikli yapılması gereken tarihi eser olarak belirlenmiş ve çeşitli girişimlerde de bulunulmuştu.

Kaynak: Temsilci / Kültür Sanat

Diyarbakır Malatya Horasan Çermik Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title