Haberler

Şanlıurfa - Kontör Şebekesi Sanıkları Hakim Karşısında

Şanlıurfa Merkezli Olarak Geçen Yıl 48 İlde Düzenlenen Operasyonla Çökertilen Kontör Şebekesi Sanıklarının Yargılanmasına Akçakale Asliye Ceza Mahkemesi'nde Başlandı.

ŞANLIURFA merkezli olarak geçen yıl 48 ilde düzenlenen operasyonla çökertilen kontör şebekesi sanıklarının yargılanmasına Akçakale Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Akçakale Adliyesi'nin yetersiz kalması nedeniyle, İlçe Halk Kütüphanesi'nde görülen duruşmada, 49'u tutuklu 94 sanık hakim karşısına çıkarıldı. Savcı, örgüt üyeleri hakkında rekor hapis cezaları istedi.

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü ekipleri, geçen yıl, kendilerini 'polis, hakim, savcı ve asker' olarak tanıtıp, çeşitli suçlamalar yönelttikleri aralarında ünlü kişilerin de bulunduğu yüzlerce kişiden kontör, TL veya çekilişte kazandıkları hediyeleri almaları için banka hesaplarına para yatırmaları talebinde bulunan dolandırıcılık şebekesini çökertmek için harekete geçti. Türkiye genelinde aradıkları kişilerden milyonlarca lira dolandırıcılık yaptıkları saptanan kişileri 7 ay boyunca izleyen polis, 48 ilde eş zamanlı operasyon düzenleyerek şebekeyi çökertti. 648 mağdurun şikayetçi olduğu, milyonlarca lira haksız kazanç elde ettiği saptanan şebekenin 94 üyesi gözaltına alındı. Polis ve savcılık sorgusunun ardından 49 şüpheli tutuklanırken, 45 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

990 SAYFA İDDİANAME

Yaşananların ardından Cumhuriyet Savcılığı tarafından şebeke üyeleri hakkında, 'suç işlemek için örgüt kurmak', 'örgüte üye olmak', 'evrakta sahtecilik', 'Bankacılık Kanunu'na muhalefet' ve 'nitelikli dolandırıcılık' suçlarından iddianame hazırlandı. Savcılığın hazırladığı 17 klasörden oluşan 990 sayfalık iddianamenin kabul edilmesinin ardından sanıklar hakkında Akçakale Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

ADLİYE YETERSİZ KALDI, KÜTÜPHANE DURUŞMA SALONU OLDU

60 avukat tarafından savunulan 94 sanığın yargılanacağı Adliye binasının fiziki şartlarının yetersiz kalması nedeniyle, duruşmanın İlçe Halk Kütüphanesi Toplantı Salonu'nda yapılması kararlaştırıldı. Kütüphane salonunun düzenlenmesinin ardından bugün sabah saatlerinde duruşma için hazırlıklar tamamlandı. Duruşmanın görüleceği Fatih Sultan Mehmet Mahallesi'ndeki İlçe Kütüphanesi çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Sabah saatlerinden itibaren sanıklar, tutuklu bulundukları cezaevlerinden cezaevi nakil araçları ile ilçeye getirildi. Sanık yakınlarının da duruşmanın yapılacağı Kütüphane çevresinde toplanması üzerine, sanıklar cezaevi nakil araçlarından üçerli gruplar halinde indirilip, jandarmaların arasında duruşma salonuna götürüldü.

Bu sırada sanıklara, kütüphane çevresinde bekleyen bazı yakınlarının Arapça, 'Let Haf' (Korkma) diye seslendikleri duyuldu.

Kontör şebekesinin ilk duruşmasına herkesin yerini almasından sonra başlandı. İddianame kapsamında 49'u tutuklu 94 sanık için 2 yıldan yüzlerce suçlamasının toplanmasıyla 3 bin 250 yıla kadar hapis cezası istendi. Organize şekilde birden fazla suç işlemekle suçlanan şebekenin lider kadrosunun 650 ile 3 bin 250 yıl arası hapsinin istendiği davada, örgüt üyelikle suçlanan sanıklar hakkında ise 2 ile 250 yıl arası hapis cezası isteniyor.

Geniş güvenlik önleminin alındığı ilçede sanıkların yargılanmasına başlanırken, yakınlarının ise duruşma salonu çevresindeki bekleyişi sürüyor.

--- KUTU ----

ŞEBEKE NASIL ÇALIŞIYOR?

ŞANLIURFA Emniyet Müdürlüğü'nün yaptığı incelemede, şebeke üyelerinin ilk etapta, anlaşmalı olduğu cep telefonu bayileriyle ortak hareket ederek, sim kart talebinde bulunmaları sırasında nüfus cüzdanı fotokopileri veren kişiler adına çok sayıda kart çıkarttıklarını belirledi. Farklı kişiler adına çıkarılan sim kartların büyük bölümünün şebeke elemanlarınca yurt dışından kaçak olarak getirilen ve Türkiye'de kullanılmayan eski cep telefonlarının IMEI numarası klonlanan telefonlarda kullanıldığı tespit edildi. Şebekenin kendi içinde de sim kart temin etme, kaçak cep telefonlarını kullanılır hale getirme, telefon ile insanları dolandırma, temin edilen kontörleri satma, yurtdışından kaçak cep telefonu getirme, kaçak telefonları piyasaya sürme gibi iş bölümü yaptıkları saptandı.

Şebekenin, kiraladıkları bir evi ofis gibi kullanıp, sabah geldikleri bu yerde akşama kadar rastgele numaralar çevirip, insanlardan kontör istedikleri veya kazandıkları hediyeyi almaları için verilen banka hesabına para yatırmalarını istedikleri belirlendi. Telefonla aradıkları kişileri, bürokrat eşlerine taciz içerikli mesaj gönderme, PKK terör örgütü ile işbirliği içerisinde olma veya Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu kişiler ile görüşme yaptıkları şeklinde suçlamalar yönelten şebekenin, duruma itiraz edenlerden çözüm için kontör veya TL transferi yaptırdıkları belirlendi. Şebekenin ayrıca, televizyon programları veya içecek şirketi adına rastgele onlarca kişiye mesaj gönderip, hediyeyi almak için kendilerini arayanlardan ödül aktarımı hesaplarına para yatırılmasını istedikleri ve birçok kişinin alacağı binlerce lira için istenen miktarı gönderdikten sonra hediyeye ulaşamayınca dolandırıcılık ortaya çıktı.

Aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu 648 mağdurun şikayetçi sıfatıyla başvurmasının ardından soruşturma başlatan polis, yaptığı araştırmada aramaların tamamının Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nden gerçekleştiğini saptadı. Yapılan incelemede 2 yıl gibi kısa bir sürede binlerce mağdurdan milyonlarca lira haksız kazanç elde ettiği saptanan şebekenin 94 üyesi gözaltına alındı. Polis ve savcılık sorgusunun ardından 49 şüpheli tutuklanırken, 45 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Binlerce mağdurdan sadece 648'inin şikayetçi olduğu, bazı ünlü kişilerin deşifre olmamak için şikayetçi olmadığı da öğrenildi.

?

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title