Haberler

Şanlıurfa: Biyolojik Mücadelede Yeni Bir Yöntem

Şanlıurfa'da emekli bir öğretmen, Kaparin bitkisinden yaptığı ilaçla tarımda zararlı böceklere karşı yeni bir yöntem geliştirdi.

Şanlıurfa'da emekli bir öğretmen, Kaparin bitkisinden yaptığı ilaçla tarımda zararlı böceklere karşı yeni bir yöntem geliştirdi.

Çevre Vakfı Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Bilim Araştırma Kurulu görevlisi İbrahim Halil Akkuş, öğretmenlik mesleğinden emekli olduktan sonra Suruç İlçesi'ne bağlı Aybastı köyünde, tarımda ekolojik ve biyolojik mücadele için araştırmalara başladı. 2 bin metre karelik arazisinde önemli araştırmalar yapan Akkuş'un buluşunun, tarımda zararlı böceklere karşı mücadelede daha etkin ve ucuz olacağı bildirildi. Doğada genellikle kendiliğinden çıkan halk dilinde (Keber) olan Kaparin adlı kültür bitkisinden ilaç yaptığını söyleyen emekli öğretmen Akkuş, "Emekli olduktan sonra bitkiler üzerinde çeşitli araştırmalar yaptım. Yaptığım birçok projeyle ödül ve takdir belgesi aldım. Özellikle tarımda zararlı olan böceklere karşı yaptığım çalışmalarda önemli başarılar elde ettim. Bu çalışmalardan bir tanesi de bölgemizde genellikle meralarda kendiliğinden çıkan Kaparin bitkisi üzerinde denemeler yaptım. Kaparin bitkisinin tomurcuklarını yüzde 15 oranında sulandırılmış suda bir ay beklettikten sonra bu tomurcukları sudan çıkardım. Geride kalan su bizim ilacımız oldu. Bu suyu tarla tarımında ve değişik alanlarda, zararlı böceklere karşı denedik. Yüzde yüz başarı elde ettik. Ayrıca evlerinde sinek ve sivrisineklerden şikayetleri olan köylülerin, evlerine bu sudan biraz odaya döktük, odada zararlı hiçbir böcek kalmadı. Köy akrep ve diğer zararlılardan geçilmiyordu bu zararlılara karşı da kullandık, çok iyi sonuçlar elde ettim. Bilim adamlarının milyon dolarlık projelerine rakip olan birkaç projem daha var. İlgili yerler bu projelerime destek çıkarsa bu projelerimi insanların faydası için kullanacağım" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title