Haberler

Samsun: Hastanelerde Hafta Sonu Sendromuna Dikkat

Türkiye'nin Değişik İllerinde Artan Tıbbi İhmal Nedeniyle Ölümleri Yorumlayan AK Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Suat Kılıç, Hastanelerde Hafta Sonu Sendromunu Atlatmak Zorunluluğu Bulunduğuna Dikkat Çekti.

Türkiye'nin değişik illerinde artan tıbbi ihmal nedeniyle ölümleri yorumlayan AK Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Suat Kılıç, hastanelerde hafta sonu sendromunu atlatmak zorunluluğu bulunduğuna dikkat çekti.

Bazı hastanelerin hafta sonlarında sağlık ocağından farksız olduğunu, başhekimlerin, nöbet ve görev paylaşımı konusunda adil olması ve nöbetleri takip altında tutması gerektiğini dile getiren Suat Kılıç, "Örneğin; Samsun'da, ilçe devlet hastanelerinin uzman hekimleri arasında Samsun'dan geliş gidiş yapanlar var. Gecenin bir yarısı ilçe devlet hastanesi aciline gittiniz. Gerektiğinde evinden çağırılması gereken uzman Samsun'da oturuyor. Ne yapacaksınız?" diye sordu.

Türkiye'nin değişik illerinde devlete ve özel sektöre ait hastanelerde ihmaller nedeniyle artan ölüm olaylarına dikkat çeken Suat Kılıç, vatandaşları ve sağlık çalışanlarını haklar ve ödevler konusunda aşırı dikkatli ve duyarlı olmaya çağırdı. Kılıç, "Sağlıkta hatanın bedeli ölümdür. Hasta öldükten sonra hatası veya ihmali olan sağlık çalışanı yaşasa ne olur, yaşamasa ne olur" dedi.

İstenmeyen olayların yaşanmaması için başta sağlık il müdürü olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının ve sağlık kurumları yöneticilerinin dikkat ve özen konusunda aşırı duyarlı olmalarını isteyen Kılıç, "Hastanelerde hafta sonu sendromunu atlatmak zorundayız" diyerek yeni bir kavramı gündeme taşıdı.

Pek çok hastanede hafta sonlarında acil servislerde veya yatan hasta servislerinde uzman hekim sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Kılıç, "Ne yapacağız? Hafta sonu acil servise getirildik diye ölümü hak ettiğimiz kanaatine mi kapılacağız, yoksa tedbir mi alacağız. Veya hafta sonlarında hastanelere düşmeyelim diye el açıp Allah'a mı yalvaracağız?" diye konuştu.

Sağlık hizmetlerinin her kademesinde aşırı duyarlılığın ihtiyaç haline geldiğini vurgulayan Kılıç, "Sadece bir cümleyle bu sorunların tamamı çözülür. Acilde şifa bekleyen hastanın en yakınınız olduğunu düşünün, gereken özeni göstermek için bu kadarı yeterli" çağrısı yaptı.

"Bu uyarıları Türkiye'nin değişik illerinde yaşanan ihmaller nedeniyle ölümlerin Samsun'da ve diğer illerde de yaşanmaması için yapıyorum" diyen Kılıç, mecburi hizmete karşı çıkanlara da göndermede bulundu. Kılıç, "Bazıları hala mecburi hizmete karşı çıkıyor. Bu çevreler şimdi çıkıp belki de benim bu sözlerime karşı da açıklama yapma gereği hissedeceklerdir. Devlet, neden doktorları mecburi hizmet kurasına tabi tutuyor? Eziyet olsun diye mi, hayır. Personel açığı kapatılsın, insana insan gibi hizmet verilsin diye" açıklamasında bulundu.

Kılıç, hastanelerde hak ettiği hizmeti alamayan vatandaşların tespit ettikleri sorunları zaman kaybetmeden ALO 184 numaralı Sağlık Bakanlığı SABİM hattına veya milletvekillerine ulaştırmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title