Haberler

Samsun'daki Sel

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Samsun'daki sele ilişkin, "Afet durumundaki debinin 2.5 katı kadar debi geldi."

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Samsun'daki sele ilişkin, "Afet durumundaki debinin 2.5 katı kadar debi geldi. Allah'a şükür burada sel kapanı vazifesini yaptı, geciktirme yaptı. Aksi takdirde burada çok büyük bir sıkıntı olabilirdi" dedi.

Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile geldiği Samsun'da, selin etkilediği alanlardaki incelemelerinin ardından diğer bakanlarla birlikte TOKİ Kuzey Yıldızı konutları mevkisinde gazetecilere açıklama yaptı.

Sözlerine, vefat edenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başlayan Eroğlu, Yılanlı Vadisi'nin eski durumunu en iyi bilenlerden biri olduğunu söyledi.

Vadide 1970 yıllarından başlayarak bir çöp depolama, katı atık depolama alanı kurulduğunu anlatan Eroğlu, 2002 yılından beri bu alanda depolamadan vazgeçildiğini, çöp depolarının yukarı kısmına, suyu tutacak olan bir sel kapanı inşa edildiğini anımsattı.

Eroğlu, beklenmeyen bir yağışın meydana geldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"İki saatte 46.8 milimetrelik bir yağış meydana geldi. 24 saati dikkate alırsak 68.4 milimetre, yaklaşık metrekareye 70 kilogram 24 saat zarfında yağış düştü. Temmuz ayı ortalamasının 30 milimetre olduğunu düşünürsek, bu günlük olarak 1 milimetre ortalamaya tekabül der. Demek ki 68 misli bir yağış meydana gelmiş. Hakikaten Samsun taşkın açısından riskli bir alan. Yukarıda dik yamaçlar var, yağış olduğu zaman akışa süratli bir şekilde geçiyor ve neticede biz buraya bir Samsun Meteorolojik Radar İstasyonu da kurmuştuk. Bu ölçümler 20 kilometre ileride otomatik meteoroloji ölçüm istasyonlarından alındı. Radarlara baktığımız zaman bu yağışın daha fazla olduğunu, yaklaşık 100 milimetre civarında olduğunu görüyoruz. Bu bir afet demektir, büyük bir afet demektir."

-"Tabii afet olmuştur"-

Sel kapanına 710 metreküp saniyelik bir debi geldiğini, afet durumunda beklenen debinin ise 299 metreküp saniye olduğunu dile getiren Eroğlu, şunları söyledi:

"Afet durumundaki debinin 2.5 katı kadar debi geldi. Allah'a şükür burada sel kapanı vazifesini yaptı, geciktirme yaptı. Aksi takdirde burada çok büyük bir sıkıntı olabilirdi. Çünkü 710 metreküp saniyelik debi buraya azalarak intikal etti. Netice itibariyle bu gibi durumlarda bütün yapılar belli bir emniyete göre, belli bir debiye göre hesap edilir. Aksi takdirde 100, 200, 500 yıla göre, 10 bin yıl, 30 bin yıldaki debiye göre hesap ederseniz buranın hepsinin dere olması lazım. Böyle bir şey ekonomik olmadığı için mutlaka gerek depreme maruz binalarda dayanacağı deprem büyüklüğü bellidir. Daha üstündekiler artık tabii afet kabul edilir. Burada da gerçekten tabii afet olmuştur."

Bakan Eroğlu, gereken tedbirleri aldıklarını belirterek, şunu kaydetti:

"Sadece bakanlarımız değil, DSİ'deki ve Meteoroloji'deki arkadaşlarımızla beraber geldik. İnceleme yapıyoruz. Keşke hiç ölüm olmasaydı, maddi yaraları çabuk kapatırız ama maalesef ölenlerin acısı hepimizin yüreğini dağladı. İnşallah bundan sonra böyle bir felaket olmamasını diliyoruz. Şimdi zaten biz ekip olarak daha başka ne gibi tedbirler alınabilir, bu sel baskını sonundaki bir takım tedbirleri almak için geldik."

Muhabir: Gökhan Gücüklüoğlu - Hacer Coşkun

Yayıncı: Orhan Topal - SAMSUN

Kaynak: AA / Yerel

Veysel Eroğlu Samsun Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title