Haberler

"Şahdeniz Gazı Nabucco ile Avrupa'ya Taşınabilir"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, AB Ülkelerinin Rusya ve İran Doğal Gazını İstememesi Durumunda, Nabucco Projesi Kapsamında Yapılacak Doğal Gaz Hattından Şahdeniz Gazının da Avrupa'ya Taşınabileceğini Söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, AB ülkelerinin Rusya ve İran doğal gazını istememesi durumunda, Nabucco Projesi kapsamında yapılacak doğal gaz hattından Şahdeniz gazının da Avrupa'ya taşınabileceğini söyledi.

Bor madeninin tarım sektöründe uygulanmasının verim artışına katkıları konusunda bir basın toplantısı düzenleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, toplantı sonrasında bir gazetecinin, ''AB Enerji Komisyonu temsilcisi bugün Brüksel'de yaptığı bir açıklamada, Nabucco Projesinde İran ve Rusya gazının çok gerekli olmadığını, çünkü Hazar bölgesinden gelen birçok gaz çeşidi bulunduğunu söyledi. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz'' şeklindeki sözleri üzerine Bakan Güler, Şahdeniz doğal gazının, Türkiye- Bulgaristan- Romanya- Macaristan- Avusturya Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (Nabucco) için alternatif kaynaklardan biri olduğunu söyledi.

Sahdeniz gazının geçen hafta açılışı yapılan Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı ile Avrupa'ya akmaya başladığını belirten Bakan Güler, söz konusu hattın ikinci etabının da 2012 yılında başlamasının öngörüldüğünü hatırlattı.

Şahdeniz'de yeterli gaz rezervi bulunduğunu vurgulayan Güler, ''Yani Azerbaycan Petrol Bakanı sayın Natık Aliyev'in de ifade ettiği gibi, Azerbaycan'ın doğal gaz rezervleri yeterli ve bu da Nabucco için bir alternatif. Dolayısıyla AB'nin tercihi bu yönde olursa buna da hazırız'' diye konuştu.

Bir basın mensubunun ''Nabucco Projesi büyük bir gaz hattı, sadece Şahdeniz gazı yeterli olacak mı'' şeklindeki sorusu üzerine Bakan Güler, ''Alternatif kaynakları biliyorsunuz. Mısır gazından başlayarak, Irak, İran, Şahdeniz, Türkmenistan, bir de Rusya'dan gelen gaz var. Bunların hepsi alternatif kaynaklar'' dedi.

''İran ile yapılan doğal gaz anlaşmasını AB'nin ihtiyacı olduğu için yapıldığı tezi vardı. Bu, İran ile yapılan doğal gaz anlaşmasından vazçeceğiniz anlamına mı geliyor'' şeklindeki soruya karşılık da Enerji Bakanı, ''Hayır, bu da bir çalışma. Tez ayrı birşey, çalışma ayrı birşey'' yanıtını verdi.

Bir basın mensubunun, AB'nin İran doğal gazını istememesi durumunda ne olacağını sorması üzerine de Bakan Güler, ''Gaz gibi malın olsun'' demekle yetindi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title