Haberler

Organ Bağışı İçin İzin Aranmayacak

İngiltere Sağlık Bakanlığı'nca Hazırlanan Tasarıda, Herkes Organ Bağışını Kabul Etmiş Sayılacak.

İngiltere Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan tasarıda, herkes organ bağışını kabul etmiş sayılacak.

İngiltere’de hükümet organ bağışının oranını artırmak için yeni bir tasarı hazırladı. Buna göre artık 16 yaşını geçmiş her İngiliz organ bağışını kabul etmiş sayılacak. Sadece organlarını bağışlamayacağını bildirenler bu uygulamadan muaf tutulacak. Ancak muhalifler insanların organ bağışlamaya zorlanamayacağı gerekçesiyle tasarıya karşı çıkıyor.

İngiltere’de yılda 8 bin hasta organ bağışı için sıraya giriyor. Ancak bunlardan sadece 3 binine nakil yapılabiliyor. Yılda yaklaşık 400 kişi de organ nakli beklerken hayatını kaybediyor. Bu tabloyu değiştirmek için kolları sıvayan Sağlik Bakanı Alan Johnson’un kurduğu komisyon, İsveç ve Avusturya’da da uygulanan bu yöntemin İngiltere’de de yürürlüğe sokulmasını önerdi.

Uygulamanın insanları ’pasif’durumdan ’aktif’duruma getirerek organ bağışını artıracağını söyleyen Johnson “Organ bağışını artırmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Avrupa’daki diğer ülkelerde olduğu gibi burada da organ bağışı ve nakillerin oranı artmalı” dedi. Şu anki düzenlemede son söz aileye bırakılıyor. Ancak yeni tasarıda ailenin organ bağışlayacak hastanın aldığı kararı değiştirmesine müsaade edilmiyor.

Türkiye’de 40 bini böbrek, 3 bini karaciğer ve 2 bini de kalp olmak üzere 45 bin kişi organ nakli bekliyor. Her yıl 7 bin kişi organ nakli yapılamadığı için ölüyor. Ölen bir kişinin 75 organı bir başka insanı sağlığına kavuşturuyor.

Türkiye’de de olması gerek

DR. LEVENT Yücetim (Organ Nakli Koordinatörleri Derneği Başkanı): “ Materyalist ve hasta gözüyle olaya bakarsanız her doğan canlı ölüyor ve organları toprak oluyor. Ama halkın bilinç düzeyi olarak bakarsanız böyle olmaz. Organ nakli konusunda böyle bir seferberlik yapılabilir. Gelişmiş ülkelerde bu sorun aşıldı. Din faktörünün olumsuz etkisi bana göre yok. Din bilginleri halka bu konuda her zaman destekleyici mesajlar veriyor. İslam dini bunu destekliyor. İnsanların bilgi eksiklikleri var. İnsanları bilinçlendirmek için uğraşıyoruz.”

“Gönlüm çok istiyor ama...”

BUKET Aşçı (Vatan Kitap Yazı İşleri Müdürü-Böbrek nakli oldu): “Tüm kültürlerde bir başkasına yardım edebilecekken etmemek erdemsizlik olarak tanımlanır. Bu yüzden ”organlarını bağışlamıyor musun“ sorusu insanları organ bağışı üzerine beş-on dakika düşündürecektir. Ama malesef Türkiye buna hazır değil. Çünkü biz daha ”Bağışlıyor musun“ sorusuyla yeni karşılaşıyoruz. Bu yüzden soruya cevabım “gönlüm aksini istese de Türkiye için çok erken olacaktır.”

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title