Haberler

Safranbolu 3 Günde Tatlandı

23 - 25 Mayıs 2008 Tarihleri Arasında Safranbolu'da Gerçekleştirilen 3. Geleneksel Lezzetler Şenliği Sona Ererken Şenlikle İlgili Sonuç Bildirgesi Yayınladı.

23 - 25 Mayıs 2008 tarihleri arasında Safranbolu'da gerçekleştirilen 3. Geleneksel Lezzetler Şenliği sona ererken şenlikle ilgili sonuç bildirgesi yayınladı.

3 gün süren lezzetler şenliğinin istenilen boyuta ulaştığını ve uluslar arası boyutta olduğunu vurgulayan Safranbolu Belediye Başkanı Nihat Cebeci, " Bu doğrultuda, geleneksel mutfak bilinirliğinin artırılmasının ülkemiz açısından önemli bir kazanım olduğu ve mutfak uygulamalarında ortaya konan çok özel yemeklerin profesyonel mutfaklarda kullanılması yolunda çalışmalar yapılması, tüm katılımcılar tarafından ortak düşünceler olarak benimsenmiştir" dedi.

"Anadolu'nun kültürel birikimine 'mutfak' başlığı altında dikkat çekmek, Anadolu halk mutfağının envanter çalışmalarına katkı sağlamak, Anadolu'da gurme 'lezzet uzmanı' turizmini bir alternatif olarak pazara sunmak, genel bir bakışla Anadolu'daki doğa, tarih ve kültür değerlerinin bütün olarak korunması ve sürdürülebilir gelişiminin sağlanması amacıyla, 2005 yılında başlayan ve Mutfağa ilişkin 'Tüm kesimlerin katılımı ve birlikteliği' ile somut sonuçlara yönelen bir zeminde gerçekleştirilen etkinlikte, aşağıda belirtilen konular üzerine odaklanılmıştır" diyen Başkan Cebeci, düşünceler ışığında 3 gün süren Lezzetler şenliğinin maddeler halinde ortaya çıkan sonucu içersinde şunları kaydetti:

"Anadolu halk mutfaklarını 'Tanıma ve tanıtma hedefi'ne yönelik yapılan çalışmalara ivme kazandırarak sürdürülmesine, bu çerçevede somut sonuçlara yönelinmesine, Anadolu'da yaşayan insanların kendi mutfaklarına güvenlerinin, tarafların birlikteliği ile her geçen gün pekişmekte olduğu gerçeğinden hareketle, 'Anadolu halk mutfağı' sorunlarına çözüm bulunmasının kolaylaşacağına ve yerel kalkınmanın temel öğelerinden birinin Anadolu mutfağının zenginliği olduğuna, Anadolu'daki halk mutfaklarından profesyonel mutfaklara uzanan ve kısa sürede oluşturulan, bu çerçevede üretilen her öğenin, kurulmuş ve kurulacak Anadolu mutfağına ilişkin diğer organizasyonlara zaman kazandırması için yayına dönüştürülmesine ve bu yönde çalışmalar yürüten sivil organizasyonları bir araya getirecek, aralarında işbirliğini sağlayacak bir 'Ortak kuruluş' un ön çalışmalarının yapılmasına ve Anadolu'da 'Ekolojik tarım', 'Ekolojik turizm" ve 'Tarıma dayalı sanayi' başlıkları altındaki tartışmaların ortaya koyduğu gibi, dünyadaki olumlu ve olumsuz gelişmelerin dikkate alarak önceliklerin belirlenmesi, bu konuda bir izleme biriminin oluşturulması, ve denenecek yöntemlerin sürekli bilimsel verilerle irdelenmesine, Anadolu'da doğal hayatın, doğal ürünlerin, tarihsel ve kültürel çeşitliliğin yakın gelecekte ülkemizde ve dünyada gündem oluşturabilmesi için, 'Çok yönlü girdileri içeren bir program' doğrultusunda, gelişmelerin sürekliliğe dönüştürülmesine katkı sağlayacaktır. Dünya ekonomik gündeminde önemli yer teşkil eden Kırmızı Altın Safran gerçeğinin Safranbolu'nun öncelikli konularından biri olması gereği ile Safran bitkisi ile ilgili araştırma alanları ve programlarının belirlenerek çalışmaların yürütülmesinden ziyade gelişen turizm de hızlı kalkınan kentlerin geleneksel yiyecek ve içecekler konusunda yeni mutfak arayışları içinde kültür yozlaşması ve ekonomik kaygıların doğurduğu geleneksellikten uzaklaşma tehlikelerine karşı hissedilebilir önlemler alınmasına ve bu önlemler konusunda devletin etkin rol oynaması çalışmalarının etkinleştirilmesi gerekli." 23 - 25 Mayıs 2008 Geleneksel Lezzetler Şenliği kapsamında, Bartın, Bolu, Çankırı, Kastamonu ve Karabük kentlerinin yöresel yemek sunumları, Avrasya Aşçılar Derneği tarafından organize edildiğini de belirten Başkan Cebeci, "Bu doğrultuda, geleneksel mutfak bilinirliğinin artırılmasının ülkemiz açısından önemli bir kazanım olduğu ve mutfak uygulamalarında ortaya konan çok özel yemeklerin profesyonel mutfaklarda kullanılması yolunda çalışmalar yapılması, tüm katılımcılar tarafından ortak düşünceler olarak benimsenmiştir" diye sözlerine ekledi.

(YE-ET-Y) 25.05.2008 20:10 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot verir? Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot dağıtılacak? Survivor All Star'da talihsiz kaza! Nefise'nin sağlık durumu nasıl? Olay ne? ÇAYKUR İŞÇİ ALIMI 2024 NE ZAMAN? Çaykur işçi alımı başvuruları ne zaman? Başvuru şartları ne? #9749 KOTON HALKA ARZ | Koton halka arza açıldı mı? Koton katılım endeksine uygun mu? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title