Haberler

Rusya Akka'ya Katılımını Askıya Aldı

Rusya, Avrupa'daki Silahlı Güçlerin Sayısını Sınırlandıran Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması'na (Akka) Katılımını Askıya Aldığını Açıkladı.

Rusya, Avrupa'daki silahlı güçlerin sayısını sınırlandıran Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması'na (AKKA) katılımını askıya aldığını açıkladı.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "Rusya Federasyonu'nun güvenliğine ilişkin istisnai şartlar" nedeniyle AKKA'ya katılımı askıya alan kararnameyi imzaladığı belirtildi. Açıklamada, kararnamenin imzalandığı gün itibariyle yürürlüğe girdiği bildirildi.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, sözkonusu kararın, gelecekteki müzakerelere kapıları kapattıkları manasına gelmediğini ifade etti.

1992'de yürürlüğe giren AKKA, Soğuk Savaş sonrasında Avrupa'nın güvenliğini ilgilendiren en önemli anlaşmalar arasında yer alıyor.

Rusya, ABD'nin Doğu Avrupa'daki eski Sovyet ülkelerinde kurmayı planladığı füze savunma sistemiyle ortaya çıkan gerilim esnasında AKKA'dan imzasını çekme tehdidinde bulunmuştu.

NATO ile Varşova Paktı ve Doğu Avrupa'daki komünist ülkeler arasında imzalanan anlaşma Avrupa'da ancak belli sayıda asker ve askeri cephanelik bulunmasını şart koşuyor.

1990 yılında imzalanan anlaşma 1992'de yürürlüğe girdi. AKKA, tanklar, zırhlı muharebe araçları, toplar, savaş uçakları ve taarruz helikopterleri olmak üzere beş kategorideki konvansiyonel teçhizatta büyük miktarda indirimi öngörüyor. Anlaşma her bir kategori için taraf ülkelere ayrı bir sınırlama getiriyor.

Anlaşma ayrıca Atlantik'ten Urallar'a kadar taraf devletlerin silahlı kuvvetlerine münferiden hukuki bağlayıcılığı olan sınırlamalar getiriyor.

(AFP-İB-İB-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title