Haberler

Rum Çetelerinin Katliamları Sinevizyon Gösterisiyle Anlatıldı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Cicioğlu, Rum Çetelerinin Türkler'e Soykırım Uyguladığını Belirterek, Olayın Tanıklarıyla 17 Yıl Önce Yaptığı Röportajları Dinleyicilere İzletti.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Cicioğlu, Rum çetelerinin Türkler'e soykırım uyguladığını belirterek, olayın tanıklarıyla 17 yıl önce yaptığı röportajları dinleyicilere izletti.

Samsun'da İlkadım Belediyesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "İlkadım'dan Cumhuriyet'e Milli Mücadele" konulu sempozyumda konuşan Doç. Dr. Hasan Cicioğlu, Rumlar'ın Pontus faaliyetleri çerçevesinde Samsun'un Bafra ilçesinde (Nebiyan Bölgesi) Türkler'e yapılan katliamları tüm çıplaklığıyla ortaya koydu. Karadeniz bölgesinde özellikle Samsun civarında Rum çetelerinin Türk köylerinde yaptığı katliamları 1990 yıllarında araştıran ve inceleyen Cicioğlu, "Rum çeteleri Türk köylerini yakıp

yıkarak büyük bir soykırıma gitti. Rum çeteleri gelişigüzel olarak değil planlı ve programlı bir şekilde köyleri yakıp yıkmış, köylüleri katletmiştir" dedi.

Rum çetelerin Bafra hattında Yeşilyazı'dan başlayarak Ada, Örencik, Tekke, Sarmaşık, Terzili, Düz, Esençay, Pekmezci köylerine saldırdığını, köyleri tamamen yakarak halkını çoluk-çocuk demeden katlettiğini ifade eden Cicioğlu, "Kayıtlı kayıtsız 2 binden fazla Türk'ü katleden, 20 bini aşkın insanı evlerinden uzaklaştıran Rum çeteleri, bu insanların yıllarca göç ettikleri yerlerde sefalet içinde yaşamasına sebep olmuşlardır. Katliama maruz kalan Türkler, göç ettikten yıllar sonra kendi köylerine dönerek

evlerini ve köylerini yeniden inşa etmişlerdir" diye konuştu.

Ölmüş annesinin memesini emerek 2 gün süreyle hayatta kalan bebekten, yanmış insan ölüleri arasında karnını doyurabilmek için yiyecek arayan çocuklardan, anneleri, babaları ve kardeşleri gözleri önünde öldürülen insanlara kadar yapılan katliamın büyüklüğüne dikkat çeken Cicioğlu, "Belge niteliğindeki bu önemli bilgilere 1990 yılı Temmuz ve Eylül aylarında yaptığım inceleme ve araştırmalarımda olayın görgü tanıkları ve şahitlerinin ağzından yaptığım röportajlarla ulaştım" şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Cicioğlu, Samsun'da Rum çetelerinin yaptığı katliamı sinevizyon gösterisiyle, 17 yıl önce kameraya çektiği 1909 doğumlu Hasan Er ve Abdullah Yılmaz'ın ağzından da sinevizyon gösterisiyle dinletti. Er, "Rum çetecilerinin yaptığı katliamı iyi hatırlıyorum. Köyümüze Rumlar geldi ve köyü sardılar. Sabahtan ateşe vermeye başladılar. Ateş büyüyerek köyün her tarafını sardı. Sonra köy halkını camiye koydular ve yaktılar. Yakaladıkları kişileri de kestiler, derilerini yüzdüler. Bunlar Nebiyan

çeteleriydi. Onlar için tavuğun ölüsü kadar insan ölüsünün değeri yoktu" derken Abdullah Yılmaz, şunları söyledi:

"Yunanistan'dan cesaret alan Rumlar azıttı. Bizi iyice rahatsız ettiler. Evlerimizi yakıp yıktılar. Dağlarda yattık, dağlardan geldik tarlamızda çalıştık. Rumlar bize çok hakaret ettiler. Atatürk Samsun'a geldikten sonra hükümetimiz kuvvetlendi. Rumlar kendilerini geri çekmeye başlayınca rahatladık. Allah razı olsun askerimizden milletimizden."

(AG-SA-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024? İNTEGRAL Müfredattan kaldırılacak mı? 12. Sınıf konusu integral kaldırıldı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title