Haberler
BBC

Roberto Carlos'un Efsane Golünün Sırrı Çözüldü

Güncelleme:

Fizikçi Ernesto Blanco, Roberto Carlos'un aut çizgisinden attığı golün bilimsel açıklamasını yaptı: Top Magnus Etkisi sayesinde beklenen yörüngesinden 1 metre kavis çiziyor.

20 yıl önce, gelmiş geçmiş en iyi gollerden bir Tenerife - Real Madrid maçında atıldı. Brezilyalı efsane sol bek Roberto Carlos'un, aut çizgisinden çektiği şut müthiş bir kavis çizerek kaleye girdi. Fizikçi Ernesto Blanco golün bilimsel açıklamasını BBC'ye yaptı.

"MAGNUS ETKİSİYLE 1 METRE KAVİS ÇİZDİ"

Blanco, Roberto Carlos'un golünün fizik kuralları içinde olduğunu belirtirken, Magnus etkisinin topa 1 metrelik kavis verdiğini söyledi. Havanın yoğunluğunun da topun dönmesinde etkisi bulunduğunu belirten bilim insanı, "Topa vurması gereken yeri hesaplama işi oldukça karmaşık, çok değişken var. Saatte 112 km hızla giden top, Magnus Etkisi sayesinde beklenen yörüngesinden 1 metre kavis çiziyor" dedi.

BBC

Roberto Carlos Real Madrid Spor Haberler

Bakmadan Geçme

500

Yorumlar (9)

Adınızı Yazın:

Golü anlatıp golü göstermemek. . . Türk haberciliğinin farkı :)

11
0
yanıtYanıtla
Seyr-i Sakarya:

golüde görebilseydik keşke :)

9
0
yanıtYanıtla
mesut:

golüde görseydik iyiydi :)

8
0
yanıtYanıtla
kayserili:

oradan bir milyon kere vursa biri gol olur oda öyle bir şey bunun bilmsel yanımı olur avanak

2
5
yanıtYanıtla
ekoo:

basıt seyler 20 yıl sonramı cozduler bunu. . yeteneklı kalıtelı futbolcular odun, kazma dıye tabıır etmedıgımız oyuncular ayak bıleklerını her turlu kullanırlar ve ayak bıleklerını calıstırırlar mesela hagıı 36 numara gıbı bır ayagı vardı cok narın ama topa vururken gerılmezdı nazık sankı tuye vurur gıbı vururdu ama o ayak bılegıylen nasıl vurulacagını cok ıyı bılırdı onemlı olan topa abanmak degıl vurus teknıgı tabıı turkıyede bunu yapan ender futbolcular var Quersma, talısca, cengız under bazen

1
3
yanıtYanıtla
minno:

sabri reyiz var

yanıt0
yanıt0
Abi:

Fİzikçi`nin yorumladığı Magnus etkisi tabi ki doğrudur. Ancak bunu açıklamak için değil 20 yıl, 20 güne bile gerek yoktu. Biz buna futbol dilinde falsolu vuruş diyoruz. Aynı Quarezma` nın sol kanattan giderken sağ ayağının dışıyla orta yapması veya kornerin aut çizgisini aşıp tekrar sahaya dönmesi gibi. Teknik olarak dönen tüm futbol topları kavis çizer.

1
1
yanıtYanıtla
Serdar:

Golüde gösterseydin bari

1
0
yanıtYanıtla
Reis:

Topa vuran herkes bu golü kavrayabilir. Fiziksel olarak bir çok değişkene bağlı karmaşık bir sistem olabilir ama reelde herşey topçunun kafasında saniyeden çok kısa bir sürede gerçekleşen ve bedeniyle aksiyon bulan biraz hissel biraz tecrübeye dayalı bir eylemdir.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title