Haberler

Rize Samistal Yaylası'ndaki 250 Yıllık Taş Evler Korunuyor

Samistal Yaylası'ndaki 250 yıllık taş evler korunuyorKARADENİZ Bölgesi'nde yaylalarda yaşanan 'imar kirliliği' tartışmalarının aksine, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde denizden 2600 metre yükseklikte yer alan Samistal Yaylası'nda, 250 yıllık taş ev geleneği yaşatılarak yaylanın doğal...

Samistal Yaylası'ndaki 250 yıllık taş evler korunuyor

KARADENİZ Bölgesi'nde yaylalarda yaşanan 'imar kirliliği' tartışmalarının aksine, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde denizden 2600 metre yükseklikte yer alan Samistal Yaylası'nda, 250 yıllık taş ev geleneği yaşatılarak yaylanın doğal güzelliği korunuyor. Taş mimarinin en güzel ve korunmuş örneklerinin yer aldığı yaylada, mükemmel bir taş ustalığının ürünü olan evlerin, inşa edildiği boyları 2 metreyi aşabilen yontma taşlar, dikkat çekiyor. Tamamı taş evlerden oluşan evlerde oturanlar da doğal güzelliği ile büyüleyen yaylayı gözü gibi koruyor.

Çamlıhemşin ilçesinin Konaklar Mahallesi, Ortan ve Boğaziçi köyü ile Hemşin ilçesinin Mutlu ve Akyamaç Mahalle sakinlerinin ortak kullandığı denizden 2600 metre yükseklikte yer alan Samistal Yaylası'nda, 250 yıllık taş ev geleneği yaşatılarak yaylanın doğal güzelliği korunuyor. Bölgenin en yüksek yayla yerleşim yeri olan ve yılın büyük çoğunluğunu bulutların üzerinde geçiren yaklaşık 75 haneli yaylada, taş mimarinin en güzel ve korunmuş örnekleri yer alıyor. Yaylada, mükemmel bir taş ustalığının ürünü olan tek katlı evlerin, inşa edildiği boyları 2 metreyi aşabilen yontma taşlar, dikkat çekiyor. Evlerin kapılarındaki ahşap ve demir işçiliği de büyülüyor. Tamamı taş evlerden oluşan evlerde oturanlar da doğal güzelliği ile ilgi çeken yaylayı gözü gibi koruyor. Ahşap ev dahi yapmayan vatandaşlar haziran ayı ortasında göç ettikleri yaylada, 3.5 ay kalıyor, hayvancılık yaparak süt ve süt ürünleri üretiyor.

'BETON EV YAPMAK YASAK'

Yusuf Aşçı da evlerin tahmini olarak 200 ile 250 yıllık bir mazisi olduğunu belirterek Eskiden murçlar yardımıyla taşlar kırılıp evler yapılıyordu. Bazı taşların uzunlukları 2 metreyi buluyor. O zamanlarda yol da yoktu. Çok zor bir işçilikle bu evler inşa edildi. Taş evlerde yaylacılık geleneğini sürdürüyoruz. Beton ev yapmak yasak. Haziran ayının ortalarında geliyoruz. Hem hayvancılıkla uğraşıyoruz hem de kafamızı dinliyoruz dedi..

Yaylada yaz ayları yaşayan Semiha Keskin, taş evlerin kendilerine dedesinin babasından kaldığını belirterek yapıların oldukça eski olduğunu söyledi. Keskin, Günümüzde eski taş evleri kullanıyoruz. Bizde gelecek nesillere evleri bırakacağız diye konuştu.

Hasan Keskin ise yaylanın tarihi ve doğal yapısını korumaya çalıştıklarını belirterek Çobancılıkla günlerimizi geçiriyoruz. Hayvancılık konusunda destekler bekliyoruz ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title