Haberler

Rehn: "Gerçek Dengeyi Sağladık"

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye ve Ankara Protokolü ile İlgili Alınan Kararların Büyük Önem Taşıdığını Vurgulayarak, "Gerçek Dengeyi Sağladık. Çok İyi Ölçülmüş Bir Karar Aldık" Dedi.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye ve Ankara Protokolü ile ilgili alınan kararların büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Gerçek dengeyi sağladık. Çok iyi ölçülmüş bir karar aldık" dedi.

AB Genel İşler Konseyi'nin ardından Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ve AB Komisyonu'nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner ile ortak basın toplantısı düzenleyen Rehn, alınan kararlarla Türkiye'nin AB üyelik sürecinde "yerine getirmediği yükümlülüklerin karşılıksız kalmadığını" ve aynı zamanda Türkiye'nin üyelik sürecinin canlı tutulduğunu anlatarak, böyle bir sonucun AB ve Türkiye'nin karşılıklı çıkarlarına hizmet ettiğini dile getirdi.

Türkiye'nin, Ek Protokol'den kaynaklanan yükümlülüklerini AB Komisyonu'nun 2007, 2008 ve 2009 yıllarındaki olağan ilerleme raporlarında izlemesinin kararlaştırıldığını ve "özel bir randevuya gerek duyulmadığını" vurgulayan Rehn, şunları kaydetti:

"AB'nin demokratik ve istikrarlı Türkiye'ye ihtiyacı var. Türkiye, bölgesinde demokrasinin çıpasını belirliyor. Türkiye'nin üyeliği AB'de ikinci büyük din olan İslam'ın demokrasi, insan hakları ve Avrupalı değerlerle uyumlu olduğunu gösterecek."

Bu arada basın toplantısında soruları yanıtlayan Finlandiya Dışişleri Bakanı Tuomioja, Türk Genelkurmayı'ndan yapılan bazı açıklamaların Türkiye'nin iç işi olduğunu söyledi.

Tuomioja, ''Demokratik yollarla seçilmiş, TBMM'ye karşı sorumlu olan hükümetle temas kuruyoruz'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title