Haberler

Rauf Denktaş İzmir'de

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Rum Kesiminin Kıbrıs Hükümeti Olarak Değerlendirildiğini İfade Ederek, "AB ve ABD Kıbrıs Sorununun Çözümü İçin İki Eşit Ortaklık Fikrini Kabul Etmelidir. Ama Maalesef Biz Bu Fikri Onlara Kabul Ettiremiyoruz" Dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Rum kesiminin Kıbrıs Hükümeti olarak değerlendirildiğini ifade ederek, "AB ve ABD Kıbrıs sorununun çözümü için iki eşit ortaklık fikrini kabul etmelidir. Ama maalesef biz bu fikri onlara kabul ettiremiyoruz" dedi.

Rauf Denktaş, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği'nin İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde düzenlediği panele katıldı. Kıbrıs sorununun siyasi bir sorun olduğuna değinen Denktaş, ABD'nin Kıbrıs sorununu Kıbrıs'ın Yunanistan'a verilmesi formülüyle çözmeye çalıştığını öne sürdü. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin iki halk arasında bir ortaklık olduğunun dikkate alınmadığını söyleyen Denktaş, "Kıbrıs sanki üniter bir Rum Cumhuriyeti'ymiş gibi ele alınmıştır. İşte meselenin bugüne kadar çözülememesinin tek nedeni budur. Ortaklığı yıkmış olan Rum kesimi, meseleye böyle bakılmasının lehine olduğunu bilmektedir ve bu nedenle mevcut konumunu korumaktadır. 43 yıldır hastalığa teşhis koymadan reçete yazılıyor. Yazılan en son reçeteyse Türkiye'yi adadan çıkaracak olan Annan Planı'dır. Kıbrıs meselesi 1964 yılından beri Rum idaresinin meşru hükümet olarak tanınmış olması nedeniyle çözülememiştir" diyerek herkesi milli mesele olan Kıbrıs meselesine karşı duyarlı olmaya çağırdı. Konuşmasında defalarca Annan Planı'nın kabul edilemeyeceğini vurgulayan Denktaş, "Bu planın asla kabul edilemeyeceğini söyledik ama bunu kimseye anlatamadık. ABD ve AB güçlerini kullanarak bu plana evet dedirtti ve sonuçta yüzde 65 oy çıktı. Bunun üzerine, bize 'madem evet çıktı o zaman egemenlik istemesinler' dediler. Lütfen bu yorumu kabul etmediğimizi tüm dünyaya haykıralım" diye konuştu.

Kıbrıs'ın elden çıkmasıyla Türkiye'nin denizlere açık ülke konumunu yitireceğini belirten Rauf Denktaş, "Ah Girit dediğimiz gibi, ah Kıbrıs dememek için akan şehit kanları için lütfen bir şeyler yapsınlar, Kıbrıs elden çıkarılarak, Türkiye denizlere açık ülke konumundan alıkonulursa, bu durumdan kendileri rahatsız olur, kendileri üzülür" şeklinde konuştu.

AB karşıtı olmadığını, sadece AB'nin Türkiye'ye yapmaya çalıştığı şeylere karşı olduğunu söyleyen Denktaş, "Türkiye'nin AB dahil olmak üzere tüm dünyaya KKTC'nin kırmızı çizgisini duyurması gerekir. Bu çizgi eşitliğe dayalı bir çizgidir. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer milli bir formül bularak, tek devlet üzerinde anlaşma yapılamayacağını belirtmiş ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ı kabulünde bunu tüm dünyaya duyurmuştur. Kıbrıs'ta kendi kaderini tayin etme hakkı olan iki halk vardır. Bunların devletleri vardır ve Kıbrıs'ın üzerinde de Türk-Yunan dengesi vardır, Lozan dengesi vardır. Bunları kabul etmeyen bir uzlaşma düşünülemez. Anlaşmanın sağlanabilmesi için Rum kesiminin egemenliğe, eşitliğe dayalı anlaşmayı, yani Sezer'in formülünü kabul etmesi gerekir. Ben 26 yıl boyunca Rumlarla dirsek çürüttüm ama onlara iki eşit parça olduğumuzu kabul ettiremedim. Bütün bu olanlar, Rumların Yunanistan ile Kıbrıs'ı Yunan yapma siyasetinin sonucudur. Bize düşen ise ya buna boyun eğmek ya da hakkımız olan egemenliği sonuna kadar savunacağımızı dünyaya duyurmaktır" ifadelerini kaydetti.

(EY-YK-RO-RO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title