Haberler

Rashıd Khalıdı: Türkiye, Suriye'de Başrolde Oynamalı

Güncelleme:

Ortadoğu tarihi uzmanı ve Columbia Üniversitesi Modern Arap Araştırmaları'nda Edward Said Profesörü olan Rashid Khalidi konferans vermek üzere İstanbul'a geldi.

Boğaziçi Üniversitesi'nin 150. Yıl kutlamaları çerçevesinde "Ortadoğu'da Anayasal Yönetimin Önündeki Engeller" başlıklı bir konuşma yapan Khalidi, Mısır ve Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmeleri değerlendirdi.

Konuşmasına "Ortadoğu'nun en iyi üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesi'nin 150. yılında burada bulunmam benim için büyük bir onur" sözleriyle başlayan Rashid Khalidi, Ortadoğu'da yaşanan demokrasi sorununu anlattığı konuşmasında, "Ortadoğu'nun hiçbir zaman demokrasi hakkında konuşmak için şansı olmadı. Yıllardır insanlar burada en antidemokratik, en otoriter sistemlerle yönetiliyor. İslam dünyasında son zamanlarda ne zaman bir başkaldırı olsa otoriter rejimler tarafından olabilecek en sert yöntemlerle bastırılmaya çalışılıyor. Bunu Mısır'da da Suriye'de de gördük. Demokrasiyi manipüle ederseniz kurduğunuz sistemlerde de başarılı olamazsınız. Otokratik liderliğinizle, gücünüzle demokrasiyi manipüle etmemeniz gerekir. Anayasal yönetimi etkili bir şekilde uygulamak istiyorsanız hükümetlerin gücünü de azaltmanız gerekir. Bunu da yine demokrasi ile uygulamak en sağlıklı çözümdür" dedi.

" Türkiye, Ortadoğu devletlerinden farklı"

Türkiye'nin Ortadoğu ülkeleri arasında etkisinin çok önemli olduğunu ve bu ülkelerden farklı bir yapıda olduğunu belirten Khalidi, "Türkiye'nin Ortadoğu ülkeleri üzerinde çok büyük bir etkisi var. Demokrasiyle yönetilip, bölgede önemli bir ekonomik güç olma unsurlarını birleştirdiğimizde Ortadoğu'nun örnek aldığı bir ülke konumunda. Bu kadar önemli bir ekonomik gücün demokrasiden vazgeçmesi imkansız. Diğer yandan Suriye sorununun çözülmesinde başrol oynaması gerekmektedir. Suriye'de böylesine olaylar yaşanırken halkın büyük bir kısmı aslında nefret ettikleri bir rejimi destekledi. Zira daha önce dışarıdan yapılan müdahaleyi Irak'ta yakından gördüler. ABD İslam dünyası ile çok yakından ilgileniyormuş gibi gözükse de aslında konu hakkında çok da fazla bir bilgiye sahip değil. Aslında ABD'de de demokrasi başarılı bir şekilde uygulanmıyor. Soğuk Savaş sona erdikten sonra liderler, kişilerin haklarını kısıtlayarak bir nevi savaşa devam kararı alıp ilerleme yolunu seçti. Soğuk Savaş, Ortadoğu ülkelerini ne kadar demokrasiden uzaklaştırdıysa sonraki süreçte Anayasal yönetimin önündeki engeller hükümetler ve liderler tarafından kaldırılmaya çalışılmadı" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Edward Said Türkiye Suriye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title