Haberler

Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan Korkutan Açıklama

Yıldız Teknik Üniversitesi (Ytü) Doğa Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara Denizi'nde, Söylenenlerin Aksine Bir Tsunami Tehlikesi Olduğunu Öne Sürerek, "Tsunami Dalgaları Eminönü Sahilindeki Tüm Gemileri Alıp Yeni Camii Avlusuna Kadar Atabilir" Dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Doğa Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara Denizi'nde, söylenenlerin aksine bir tsunami tehlikesi olduğunu öne sürerek, "Tsunami dalgaları Eminönü sahilindeki tüm gemileri alıp Yeni Camii avlusuna kadar atabilir" dedi.

İHA'nın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Ersoy, tsunamilerin sadece okyanuslarda değil, iç denizlerde de meydana gelebileceğini söyledi. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, dünyada tsunami tehlikesi olan ikinci denizin Akdeniz olduğunu ifade ederek, "Son 2500 yılda Türkiye'de 100 tsunami felaketi yaşandı. Bunun 30'u ise Marmara'da meydana geldi. Son tsunami 1894 yılındaki depremde meydana gelmiş. Deprem sonrası oluşan tsunami dalgaları Ambarlı, Avcılar'dan Kartal'a kadar 50 metre çekilmiş. O dönemde bütün Osmanlı

donanması kaybolmuş. Marmara'da 3 büyük bin metreyi aşan çukur var. Bu çukurlardaki çamurlar, orta büyüklükteki bir depremde heyelan oluşmasına neden olur. Buradaki dalgalanmalar nedeniyle de tsunami meydana gelebilir" dedi.

İstanbul'daki tarihsel depremlerde, oluşan tsunaminin 2-3 kilometre içeri girerek surları aştığına dikkat çeken Prof. Dr. Ersoy, yarım metre yükseklikteki tsunami dalgasının bile insanları öldürebileceğini, sel suyu gibi ağdalı suyun önünde durmanın mümkün olmadığını söyledi. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara kıyılarının tsunami açısından tehlike oluşturduğunu kaydederek, bunun için bir risk haritasının çıkarılması gerektiğini belirtti. Söylenenlerin aksine, Marmara kıyılarında gerçek anlamda bir tsunami

tehlikesinin var olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ersoy, "İstanbul'da meydana gelecek 6.5 şiddetindeki bir depremde Marmara içindeki çukurlar hareketlenmeye başlar ve 3 metreyi aşan dalgalar olabilir" diye konuştu.

Akdeniz için erken uyarı sistemi alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ersoy, Marmara'da oluşacak bir tsunamide beklenmedik, şaşırtmaca etkilerin de oluşabileceğini öne sürdü. Tsunami dalgalarının Sarayburnu'na çarpıp, Eminönü'ne dönebileceğini söyleyen Ersoy, "Tsunami dalgaları Eminönü İskelesi'ndeki tüm gemileri alıp Yeni Camii avlusuna bırakabilir. Hatta dalgalar Haliç'e sokulursa, Eyüp'e kadar devam edebilir. Biz bu şaşırtmacaları, Endonezya'da gördük. 'Ben Eyüp'te oturuyorum, Haliç'te oturuyorum.

Tsunamiden etkilenmem' diye bir şey yok. Tsunami dalgaları dönüp yolunu sapıtabilir" açıklamasında bulundu.

Muhtemel bir deprem sonrasında kıyılarda oturan kişilerin resmi açıklama yapılıncaya kadar kıyılara yaklaşmaması gerektiğini hatırlatan Ersoy, depremden 2 saat sonra bile tsunaminin meydana gelebileceğine dikkat çekti.

(CİN-EY-EY-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI MAÇI NEREDE OYNANACAK? ZTK hangi statta ne zaman oynanacak? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! 2024'te En Kolay İş Bulan Meslekler Hangileri? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! ÇİKOLATA KİSTİ NEDİR? Çikolata kisti (Endometriozis) neden olur, belirtileri neler? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 13 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 14 Mayıs Salı 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 14 Mayıs burç yorumları nedir? Kişisel farkındalık nasıl artırılır? Farkındalığı artırmak için neler yapılabilir? A101 AKTÜEL KATALOĞU 13-16 MAYIS | A101'e gelen ürünler! A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! ZTK maçı ne zaman oynanacak? #9917 Ziraat Türkiye Kupası Beşiktaş- Trabzonspor maçı ne zaman? Kurban Bayramı'nda hangi sureler okunur? Kurban arefesinde hangi sureler okunur? SARILIK NEDEN OLUR? Sarılık belirtileri neler, nasıl geçer? 20 bin öğretmen atama başvuruları ne zaman 2024? MEB'den Öğretmen Ataması Takvimi #128197 Sözlü sınav ve mülakat tarihleri ne zaman başlıyor?
Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title