Haberler

TBMM Genel Kurulu

Genel Kurul'da, sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik kurulan Meclis araştırma komisyonunun raporu görüşülüyor.

TBMM Genel Kurulu'nda, sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis araştırma komisyonunun raporu görüşülüyor.

Rapor üzerinde söz alan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Sağlık Bakanlığı'nın  "Alo 113 Beyaz Kod" sistemi verilerine göre, 14 Mayıs 2012'den Aralık 2013'e kadar toplam 15 bin 137 sağlık çalışanının sözel veya fiziksel şiddete maruz kaldığını ifade etti.

Bu rakamın sadece bu sistemde yer alanlar olduğunu belirten Atıcı, "Şiddete maruz kalanların yaklaşık 10 bini hekim. Vatandaşımız canını, malını emanet ettiği evladını, karısını, namusunu emanet ettiği hekime doğrudan şiddet uygulamaya başladı" dedi.

Meclis araştırma komisyonunun raporunda alınan kararları anımsatan Atıcı, şöyle devam etti:

"Bakın, Beyaz Kod'dan aldığım rakamlara göre 2012'de ayda 721 vaka bildiriliyor. 2013'te  890'a, 2014'te ise ayda 976 şiddet bildirim vakasına çıkıyor. 'Biz keşke bu komisyonu kurmasa mıydık acaba?' diye düşünüyorum. Komisyonu kurmuşuz, şiddet artmış. Şiddetin artmasının bir tek nedeni var, bu raporda oy birliğiyle verdiğimiz kararların bir ikisi dışında hiç ama hiçbir tanesinin uygulanmaması."

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalma konusunda büyük  endişe yaşadıklarını, bu endişenin boyutunun bölüm, meslek ve bölgelere göre değişiklik gösterdiğini söyledi.

Dedeoğlu, kadınlara yönelik şiddet olaylarına da değindi. Şiddet konusunda hükümetin çaresiz kaldığını ileri süren Dedeoğlu, sadece 10 aylık bir dönemde aile içi şiddet nedeniyle 30 bin 254 kadının yaralandığını ve 125 kadının da hayatını kaybettiğinin altını çizdi. Dedeoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'de her yerde şiddet yaşanmaktadır. Bütün bu yaşanan şiddet olayları ülkemizde toplumsal bir sorun haline gelmiştir ve bunun mutlaka irdelenmesi gerekmektedir. Toplumda pek çok alanda yaşanan şiddet olaylarını ortadan kaldırma konusunda hükümet politikaları yeniden gözden geçirilmelidir. Aksi taktirde ne sağlık ne eğitim ne spor alanında şiddet olaylarını önleyemeyiz, çocukları ve kadınları koruyamayız, sağlık çalışanlarına sahip çıkamayız. Sağlık çalışanlarının bütün sorunları ele alınarak en kısa sürede mutlaka çözüme kavuşturulmalıdır. Toplumsal bir sorun anlayışı içinde ele alınmalı ve mutlaka sağlıkta şiddet önlenmelidir."

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Soma'daki maden faciasına değinerek, sadece maden şirketi sahiplerinin ve yöneticilerinin göstermelik tutuklanmasının yeterli olmadığını söyledi. Yüceer, "Soma katliamının asıl sorumluları madene ruhsat verme yetkisini kendine bağlayan Başbakan, asıl işveren Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), TKİ'nin bağlı olduğu Enerji Bakanı ve iş güvenliği denetimini yapmaktan sorumlu olan Çalışma Bakanı'dır, birinci derecede sorumludur. Ben, burada, milletin kürsüsünden, sayın sorumluları hesap vermeye ve istifaya davet ediyorum" diye konuştu.

AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, sağlıkta şiddet olaylarının önlenmesine yönelik yapılan çalışma ve uygulamaları anlattı. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Sağlık Bakanlığı Mesut Dedeoğlu Aytuğ Atıcı Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title