Haberler

İsrail'de 5. Cumhurbaşkanlığı Konferansı

Cumhurbaşkanı Peres : "Bugün bize dost olmayanlara yarın bize dost olmaları için dua edelim” Başbakan Netanyahu: "Biz, önkoşulsuz olarak müzakerelere hazırız"

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İsrail'in meşruiyetinin sorgulanmasına yönelik çabalar olduğunu ileri sürerek, Kudüs'te yapılan 5. Cumhurbaşkanlığı Konferansı'nın bu girişimleri boşa çıkarma amacı güttüğünü söyledi.

Kudüs'te 3 gün devam eden ve İsrailli yetkililerin yanı sıra uluslararası katılıma da sahne olan 5. Cumhurbaşkanlığı Konferansı'nın kapanışında kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Peres, "Bugün bize dost olmayanlara yarın bize dost olmaları için dua edelim" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Peres'ten önce yaptığı konuşmada, Filistinlilerin görüşme masasına ön koşulsuz olarak geri dönmeleri konusundaki çağrısını yineledi. Netanyahu, İsrail ile Filistin arasındaki temel problemin Filistinlilerin İsrail'in varlığını tanımak istememeleri olduğunu belirterek, Filistin tarafını bir kez daha ön koşulsuz olarak görüşme masasına çağırdı.

Netanyahu, "Sorunları barışla bitirmenin yolu başlamaktır. Biz önkoşulsuz olarak müzakerelere hazırız. Ramallah'a 15 dakika uzaklıktayız. Sorunları çözmek için yeryüzünde buna engel hiç bir şey yok" diye konuştu.

Konuşmasında İran'da yapılan seçimlerin sonuçlarına da değinen Netanyahu, İran'ın, İsrail için başka bir güvenlik tehdidi olduğuna vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı seçilen Hasan Ruhani'nin ılımlı kesimler tarafından da desteklenmesine karşın İran yönetiminin nükleer programında bir değişiklik beklemediğini söyledi.

Netanyahu, "İranlılar için kritik sınav, ne söyledikleri değil, ne yaptıklarıdır. Uluslararası talepler doğrultusunda, tüm uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurup nükleer tesisleri kapatın" diyerek, "İran'ın nükleer silah edinmesine izin veremeyiz" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Peres'in doğum günü kutlamalarına da sahne olan 3 günlük konferansın Salı günü yapılan gala gecesine, eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Bill Clinton, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Monaco Prensi II. Albert, Amerikalı ünlü oyuncular Sharon Stone ve Robert de Niro'nun yanı sıra çok sayıda siyasetçi ve bilim adamı da katıldı.

Bill Clinton, konferansın ilk gününde "Yahudi halkına tereddütsüz bağlılığından" dolayı İsrail'in en yüksek nişanı ile ödüllendirilmişti. - Kudüs

Kaynak: AA / Politika

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title