Haberler

İçten'den Seçim Barajı Tepkisi

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, seçim barajıyla ilgili tartışmaları eleştirerek, bunun AK Parti’ye yeni anayasa yaptırmama girişimleri olduğunu söyledi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, seçim barajıyla ilgili tartışmaları eleştirerek, bunun AK Parti'ye yeni anayasa yaptırmama girişimleri olduğunu söyledi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, gündeme dair yaptığı açıklamasında, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın seçim barajı tartışmaları, çözüm süreci gibi konulara değindi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın seçim barajı ile ilgili yaptığı açıklamalara sert tepki gösteren İçten, böyle bir uygulama ile Anayasa Mahkemesi, Meclis iradesinin üzerinde olduğunu göstermiş olacağına, siyasi konjonktüre müdahalede bulunmuş olunacağına vurgu yaptı. İçten, "TBMM üzerinde hiçbir güç yoktur. Eğer seçilmişlerin değil, atanmışların millet üzerinde söz hakkı oluşursa son derece tehlikeli ve bu eski Türkiye'nin halidir. Yeni Türkiye'de atanmışların kendisini TBMM'nin üzerinde görmelerine millet asla müsaade etmeyecektir. Dolayısı ile Anayasa Mahkemesi milyonları ilgilendiren konuları bireysel başvuru üzerinden çıkmaza sokma hakkı yoktur. Milyonları ilgilendiren konular kanunlarla belirlenir. Kanunla belirlenen konular bireysel başvurularla kaldırılamaz. Kanunlar TBMM tarafından yapılır" diye konuştu.

"BU TARTIŞMALAR AK PARTİ'YE OPERASYON HAZIRLIĞIDIR"

Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın daha önceki dönemlerde medyaya da yansıyan bir duruşunun olduğunu hatırlatan İçten "Bu duruşta barajın kalmasıyla ilgili bir durumdur. Zamanında bu seçim barajının iptal edilmesi için siyasi partiler mahkemeye başvurdu. Haşim Bey'in imzasının da olduğu kararda 'Yüzde 10'luk seçim barajı anayasaya aykırı değildir, istikrar için gereklidir' ifadeleri yer alıyordu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de verdiği kararda 'biz bu işe karışamayız' görüşünü belirtmiş. Yüzde 10'u savunan bir başkandan bahsediyoruz. Bu konuyla ilgili daha önce net bir şekilde duruşunu ortaya koymuş birinin gündeme getirmesi temel hukuk ilkelerine aykırılık teşkil eder. Bu doğru değildir. Çünkü tarafını göstermiştir zaten. Kaldı ki seçim barajının düşürülmesi, Meclis'e getirilmesi, dar ve daraltılmış bölge ile yüzde 5 ya da yüzde 3'e indirilmesi gibi AK Parti'nin daha önce teklifleri vardır. Bu teklif muhalefet tarafından karşılık görmemiştir. Birileri vesayetçi sistemleri kullanarak, milletin iradesini bir tarafa atarak, her iki kişiden birinin oyunu alan AK Parti'ye operasyon yapma hazırlığıdır. Özellikle son dönemde paralel yapı yani haşhaşilerin kullandığı bir yöntemdir. Dolayısıyla vesayetçi kurumlar TBMM'nin iradesini bir tarafa koyarlarsa emri milletten yada meclisten değil farklı derin güçlerden aldıklarının ispatı anlamına gelir. Kurumların prestijini zedelemek hiç kimsenin hakkı değil" ifadelerini kullandı.

AK Parti olarak hedefleri anayasa değişikliği sağlayacak bir parlamento kurmak olduğunu aktaran İçten, bu adımın AK Parti'ye yeni anayasa yaptırmamak için atılmış bir adım olduğunu bildirdi. Anayasa Mahkemesi Başkanı, siyasi ve politik düşüncelerini sık sık gündeme getirdiğini, siyasetçiler gibi ikide bir görüş beyan ettiğini belirten İçten, bir yargı organının asla yapacağı bir durum olmadığını söyledi. İçten, "Başkan bulunduğu koltuğa saygı göstermeli ve özel düşüncelerini kamuoyu ile asla paylaşmamalıdır. Bu tarafsızlık ilkesine aykırıdır" şeklinde konuştu.

"TÜRKLER VE KÜRTLE ÇÖZÜM SÜRECİNE SARILMIŞ DURUMDA"

Çözüm süreci konusunda çok sağlam bir irade ile yola devam edildiğine dikkat çeken İçten, "6-7 Ekim olayları gösterdi ki Türklerin ve Kürtlerin çözüm sürecine çok ciddi ihtiyacı vardır ve herkesin dört elle sarılması ortaya çıkmıştır. Kimse eski Türkiye'ye geri dönmek istemiyor. Eski Türkiye'de bir günde 100 tane şehit geldiği günleri, çocuk cenazelerinin geldiğini hepimiz dün gibi hatırlıyoruz. Kürtler de Türkler de şiddetin olmasını istemiyor. Bu konuda her iki tarafta çözüm sürecine sarılmış durumda. Ama bin yıldır ilk defa Kürtler ve Türkler birlikte bir başarıya ortak imza atıyorlar. Birlikte attıkları bu imza da birilerini rahatsız etti. Kimdir bu birileri? Cezaevinde kalanlar değil, bu birileri eline silah alıp dağa çıkan çocuklar da değil. O birileri eline silah verip çocukları kullanan kadro ve şehirlerde lüks araçlara binip çocuklarını Avrupa'da özel okullarda okutan, KCK ve derin güçlerden emir alan siyasetçilerdir" dedi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Anayasa Mahkemesi Cuma İçten Diyarbakır Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title