Haberler

Erdoğan yüksek yargıdaki yetki tartışmasına vurgu yaptı: Taraf değil hakem mevkiindeyiz

Güncelleme:

Son dönemde Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasındaki yetki tartışması ile Danıştay'ın FETÖ'cü savcıların göreve iade kararına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu konuda taraf değil hakem mevkiindeyiz. Bize düşen, yüksek yargı kurumları arasındaki tartışmalarda taraf olmak değil, sorunu çözecek mekanizmaları işletmektir. Yüksek yargı kurumlarımızın Anayasa'da belirtilen görev tanımları, sınırları ve onlara yüklenen misyonlar konusunda bir belirsizlik söz konusudur" dedi.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hakimleri Kura Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüksek yargıdaki yetki tartışmalarına değinerek "Bu konuda taraf değil hakem mevkiindeyiz. Bize düşen, yüksek yargı kurumları arasındaki tartışmalarda taraf olmak değil, sorunu çözecek mekanizmaları işletmektir" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'DAN ZİRVEYE DAMGA VURAN SÖZLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hakimleri Kura Töreni'ne katıldı. Erdoğan'ın açıklamaları şöyle; "148 hakimimizi ve cumhuriyet savcımızı tebrik ediyor, kendilerine başarılar diliyorum. Artık sayıları 24 binin üzerine çıkan hakim ve savcımız milletimiz adına adaleti tesis etmenin mücadelesini veriyor. Adalet içinde yaşadığımız evrenin ruhudur. Bu ruhu kaybedersek diğer hiçbir şeyin değeri kalmaz.

Erdoğan yüksek yargıdaki yetki tartışmasına vurgu yaptı: Taraf değil hakem mevkiindeyiz

"REFORMLARI DEVAM ETTİRİYORUZ"

Türkiye geçmişte adaleti salması gereken kurumların başka güçlerin etkisi altına girmesinin bedelini ağır ödedi. Adalet teşkilatımızı yeniden milletimiz adına karar veren bir güç haline getirmek için çok uğraştık. Hep birlikte 28 Şubat döneminde yargı desteğiyle postmodern darbe yapıldığına da 17-25 Aralık'ta ve 15 Temmuz'da yine yargı desteğiyle yine darbe teşebbüsünde bulunulduğuna şahit olmadık mı? Merdivenaltı bir anlayışla yürüyen sistem vardı. Şimdi artık 4 4'lük fiziki imkanlarla hizmet veren bir yapı var. Terör örgütlerinin güvenlik güçlerimizle birlikte yargı mensuplarımızı da hedef aldığı dönemler yaşadık. Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşası yolunda onurlu duruşumuz miras bırakacağımız bir iftihar beratı. Bu çerçevede adalet sistemimizin mevzuat alt yapısını geliştirmek için başlattığımız reformları devam ettiriyoruz.

Erdoğan yüksek yargıdaki yetki tartışmasına vurgu yaptı: Taraf değil hakem mevkiindeyiz

"İTİRAZ, İSTİNAF VE TEMYİZ BAŞVURU SÜRELERİ 2 HAFTA OLACAK"

Yargımızın hala çözüm bekleyen sorunları var. Bir kısmı Anayasa ve yasalarda yapılması gereken değişiklilerle ilgili. 8. Yargı Paketi ile itiraz, istinaf ve temyiz yollarındaki başvuru süreleri 2 hafta olarak düzenleniyor. Meclisimizin takdiri ile hayata geçirileceğine inandığım bu yargı paketimizi önümüzdeki dönemde yenileri takip edecektir.

YÜKSEK YARGIDA YETKİ TARTIŞMASI

Bu konuda taraf değil hakem mevkiindeyiz. Danıştay'ın FETÖ'den ihraç edilen yargı mensuplarından bazıları ile ilgili verdiği tartışmaları kararlar da bazı hususların daha kesin bir şekilde ortaya konulmasının şart olduğuna işaret ediyor. Anayasamıza göre her birinin görev alanı farklı olan yüksek yargı kurumlarımız arasındaki ihtilafı gidermek mecburiyetindeyiz.

Erdoğan yüksek yargıdaki yetki tartışmasına vurgu yaptı: Taraf değil hakem mevkiindeyiz

"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN UZLAŞMA YOLLARINI ARAYACAĞIZ"

İlk adımları 8. Yargı Paketi ile atmaya başladık. Hem Anayasa hem yasa düzeyinde çalışması gereken daha pek çok husus olduğunun farkındayız. Bize düşen, yüksek yargı kurumları arasındaki tartışmalarda taraf olmak değil, sorunu çözecek mekanizmaları işletmektir. Yüksek yargı kurumlarımızın Anayasa'da belirtilen görev tanımları, sınırları ve onlara yüklenen misyonlar konusunda bir belirsizlik söz konusudur. Yeni Anayasa mümkün olmasa bile yargıdaki sorunu giderecek bir Anayasa değişikliği için de uzlaşma yollarını arayacağız. Amacımız, ülkemiz bu gereksiz ve yargıya zarar verecek tartışmalardan kurtulmalıdır."

Erdem Aksoy
Haberler.com - Politika

Anayasa Mahkemesi Erdoğan Yüksek Danıştay Yargıtay Yargı Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (21)

Hakan:

Asıl sorun cumhurbaşkanlığı sistemindeki 3 defa seçilebilme kuralı. Bu kuralı değiştirmenin iki yolu var birincisi anayasayı değiştirmek ki buna CHP yanaşmıyor. ikincisi anayasa mahkemesini kaldırmak. Öyle olursa ülke nereye gider siz düşünün?

85
17
yanıtYanıtla
Mark Kolçak:

Acaba neden "ana-yasa" denen bir şey var ancak "baba-yasa" denen bir şey yok ?

yanıt14
yanıt57
Arman Usa:

bu millet sizin adaletsizliginize guvenmiyor, ikileme degil. ikilemi cikartan yaratan sizlersiniz. amasiz fakatsiz uygulayin anayasa mahkemesi kararlarini

64
10
yanıtYanıtla
Şahin Şeremet:

Seçim bitene kadar sabredin yasama yürütme yargı aktif olarak tek elde toplanacak zaten o zaman görürsünüz demokrasiyi

yanıt19
yanıt5
Arman Usa:

o tren kacti sahin , bundan sonra tek yon kafalari degistirmek, soz ettigin cogunluk yok artik, istedikleri ati kosturamiyorlar kosturamayacaklar

yanıt10
yanıt0
sade vatandaş:

demokratik bir ülkede yargıda sorun oluşursa onu çözecek kişi bir partiyi yöneten bu yüzden taraf olan devlet başkanı değildir sağlıklı işleyen yargı makanizmasıdır

yanıt4
yanıt0
hüseyin avni çetinol:

anayasa mahkemesi kararlarına cb hakem olamaz sonuç itibarıyla brey olarak taraf olur oda mahkeme kararlarını kabul etmek zorundadır

58
6
yanıtYanıtla
Bir Tonal Bir Nagual:

Mark kolçak hiçliğe gitmeli diyenler

59
4
yanıtYanıtla
Mark Kolçak:

Zincir marketlerin yanındaki çöp kutularında.. açılmamış çikolatalı pudding bulunduğu sürece.. KİM hiçliğe gitmek isterki ?

yanıt5
yanıt8
Faruk Deges:

Anayasa mahkemesini ya lavet yada yetkilerini kısıtla suçlular için adalet yolgeçen hannadöndü vatandaşın neadalete nede hakimlere güveni kalmadı

23
39
yanıtYanıtla
Tüm 21 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title