Haberler

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, afet bilincinin arttırılmasının 2016 yılında önceliklerinden birisi olacağını belirterek, "Afetlere ve afet risklerinin yönetimine ilişkin ülke genelinde en üst düzey strateji ve belge niteliğini taşıyacak Türkiye Afet Yönetimi Çerçeve Belgesi de bugün kurula sunacağımız çalışmalarımız arasında yer almaktadır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, afet bilincinin arttırılmasının 2016 yılında önceliklerinden birisi olacağını belirterek, "Afetlere ve afet risklerinin yönetimine ilişkin ülke genelinde en üst düzey strateji ve belge niteliğini taşıyacak Türkiye Afet Yönetimi Çerçeve Belgesi de bugün kurula sunacağımız çalışmalarımız arasında yer almaktadır" dedi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın başkanlığında toplandı. Toplantıya kurul üyelerinden İçişleri Bakanı Efkan Ala, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu katıldı.

"AFET GEÇİCİ KENT YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ BM TARAFINDAN 2015 YILININ EN İYİ KAMU HİZMETİ ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ"

Toplantının açılış konuşmasını yapan Akdoğan, "Bugün afet ve acil durumlarla ilgili mevcut çalışmaları ve 2016'da yılında hayata geçireceğimiz projeleri değerlendireceğiz. Son dönemde afet ve acil durum yönetimi konusunda önemli başarılara imza attık. Türkiye Afet ve Acil Durum Müdahale Planı kısa adıyla (TAMP) ulusal düzeyde 2015 yılında hizmete alındı. TAMP'ın amacı bakanlıklarımız, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımız ile sivil toplum örgütlerinin afet müdahale faaliyetlerini AFAD Koordinasyonundaki tek bir şemsiye altında toplamaktır. 4 yıllık yoğun bir çalışmanın ürünü olan ve afetin türü ve ölçeğine göre 28 hizmet grubuyla faaliyete geçebilen TAMP ile afet ve acil durum müdahale sistemi konusunda dünyada öncü ülkelerden birisi olduk. Türkiye Japonya'da düzenlenen BM afet risklerinin azaltılması zirvesinde etkin rol üstlendi ve okul güvenliğinde lider ülke olarak belirlendi. AFAD Mayıs ayında Avrupa Sivil Koruma Mekanizmasına üyelik sürecini tamamlayarak kendi alanında AB'ye girmiş oldu. AFAD tarafından tamamen milli kaynaklarla geliştirilerek Suriyelilerle ilgili geçici barınma merkezlerinin yönetiminde kullanan Afet Geçici Kent Yönetim Sistemi Projesi BM tarafından 2015 yılının en iyi kamu hizmeti ödülüne layık görüldü" diye konuştu.

"TÜRKİYE AFET YÖNETİMİ ÇERÇEVE BELGESİ DE BUGÜN KURULA SUNACAĞIMIZ ÇALIŞMALARIMIZ ARASINDA YER ALMAKTADIR"

Akdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Afet bilincinin arttırılması 2016 yılında önceliklerimizden biri olacaktır. Bu çerçevede 2 yıl önce Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı Afete Hazır Türkiye kampanyasını sürdüreceğiz. Bugüne dek 5 milyon öğrencimizin, öğretmenimizin ve vatandaşımızın katıldığı ayrıca ülkemizin en büyük 300 sanayi kuruluşunda da gerçekleştirdiğimiz bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarını tüm hızıyla devam ettireceğiz. Afetlere ve afet risklerinin yönetimine ilişkin ülke genelinde en üst düzey strateji ve belge niteliğini taşıyacak Türkiye Afet Yönetimi Çerçeve Belgesi de bugün kurula sunacağımız çalışmalarımız arasında yer almaktadır. Belge AFAD 2013-2017 Stratejik Planı kapsamında afetlere ilişkin risk yönetimi bakış açısını, ülke politikalarımıza yansıtılması ve aynı bakış açısının afetlere ilişkin faaliyet gösteren tüm paydaş kurum ve kuruluşların uygulamalarında yer bulması için AFAD Koordinasyonunda hazırlanmıştır."

"TÜRKİYE AFET YÖNETİMİ ÇERÇEVE BELGESİ KAPSAMINDA TÜRKİYE AFET RİSK AZALTMA PLANI ÇALIŞMALARINA DA BAŞLANMIŞ BULUNMAKTADIR"

"Türkiye Afet Yönetimi Çerçeve Belgesi kapsamında Türkiye afet risk azaltma planı çalışmalarına da başlanmış bulunmaktadır" diyen Akdoğan, "AFAD Koordinasyonunda başlatılan bütünleşik afet tehlike haritalarının hazırlanmasıyla birlikte ülkemizin her noktasının karşı karşıya olduğu afet risklerini gösteren bütünleşik bir haritaya sahip olacağız. Bu kapsamda önceliğimiz afetin zararlarını azaltabilmek için afetin neden olduğu ve olabileceği tehlikeleri öngörebilmek ve bu tehlikelerin etkilerini önleyecek veya azaltacak önlemlere göre bir yol haritası çıkarmaktır. Yüksek Kurulun Yönetiminde ve AFAD'ın koordinasyonunda tüm sektörleri kapsayan çalışmada her bakanlığın kendi risklerini belirlemesi, analiz etmesi, yönetmesi ve azaltması amaçlanmaktadır. Bu sistem ile tüm kurum ve kuruluşlarımızın afetler yaşanmadan koordineli bir çalışmayla gerekli planları yapmasını risklerini ve temel stratejilerini belirlemesini hedefliyoruz. Ülkemizin karşı karşıya olduğu doğal veya sosyal afet risklerini ve toplantıda değerlendirecek alınması gereken tedbirleri konuşacağız. Doğal afetler ve büyük nüfus hareketlerine ek olarak bölgemizde yaşanan olumsuz gelişmelerin sebep olabileceği siber saldırılar nükleer ve radyolojik tehditler kimyasal ve biyolojik kazalar yeni bölgesel riskler önümüze koymaktadır. Tüm bu konuları bugün ele alacağız. Teknolojinin gelişmesiyle fay hatları üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar yeni bir deprem haritası yapılmasını gerekli kılıyor. Bu konuda ilgili kurumlarımızın yürüttüğü çalışmaları masaya yatıracağız" ifadelerini kullandı.

Toplantı basına kapalı olarak devam ediyor. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Mevlüt Çavuşoğlu Yalçın Akdoğan Efkan Ala Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title