Haberler

Bakan Bağış, "2012 Edebiyat Mevsimi Ödülleri" Törenine Katıldı

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Bundan 15 yıl öncesine kadar insanların -Kürt'üm- demeye korktukları ülkemizde, bugün devletin televizyonu 24 saat Kürtçe yayın yapabiliyorsa, Türkiye doğru yolda ilerliyor" dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Bundan 15 yıl öncesine kadar insanların -Kürt'üm- demeye korktukları ülkemizde, bugün devletin televizyonu 24 saat Kürtçe yayın yapabiliyorsa, Türkiye doğru yolda ilerliyor" dedi.

Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen 4. İstanbul Edebiyat Festivali kapsamında "Türk Tasavvuf Kültürüne Hizmet Ödülleri" verildi. Fatih Ali Emir-i Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Prof. Dr. Mustafa Tahralı, Prof. Dr. Süleyman Uludağ, Prof. Dr. Mustafa Kara, İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurahman Şen, eski İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hüseyin Öztürk, edebiyat yazarları ve okuyucuları ile davetliler katıldı. Törende kültür, sanat ve tasavvuf alanlarında çalışmaları bulunan 4 kişiye ödülleri, düzenlenen törenle verildi.

Ödül töreni öncesinde söz alan Bakan Bağış, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Bakan Bağış, "Ümit ediyorum ki bu ülkede devlet bir daha kimin hangi kitabı okuyacağına karar vermesin ama devlet herkese fırsat versin. 2011 yılı sonu itibariyle yayınlanan kitap adedi 500 milyona ulaştı. Ülkemizde 2011 yılında yayınlanan eser sayısı ülkemizde 43 bin 190 oldu. Kitap sektörü yan kuruluşu, ülkemizde 4.5 milyarlık dolarlık bir ekonomiyi temsil ediyor. 2012 yılı itibariyle 57 ülkede 54 farklı 351 eserin Türkçe'den diğer dillere çevrilmesine destek verdik. ve bunlardan 850'si yayınlanarak 57 dilde okuyucusuyla buluştu. Bugün kendi ülkemizin içerisinde farklı lehçelerdeki yayınlara da barışık bir devlet olabildik" dedi.

Türkiye'de çok sayıda İspanyol, Fransız ve Almanca eserin Türkçe'ye çevrildiğini kaydeden Bağış, "Ama bu topraklarda iç içe yaşadığımız kardeşlerimizin anadillerini, bir Feqiye Teyra'nın eserlerini, bir Mem-u Zin'i hep öteledik. Yok edebildik mi o kültürü, edemedik. Binlerce yıldır bu topraklarda birlikte yaşadığımız üstüne toprak örterek öteleyebileceğimizi sandık. Ama sorunları daha çok karmaşık hale getirdik" ifadelerini kullandı.

Kürtçe yayından söz edilemezken, bugün yayın yapıldığına dikkat çeken Bakan Bağış, "Bundan bir 15 yıl öncesine kadar insanların -Kürt'üm- demeye korktukları ülkemizde, bugün devletin televizyonu 24 saat Kürtçe yayın yapabiliyorsa, ilk defa bir Muharrem ayında Alevi vatandaşlarıyla aynı sofrayı paylaşan bir Başbakan, ilk defa bir cemevine giden bir Cumhurbaşkanı'nı görüyorsak, Roman vatandaşları kimileri sınır dışı ederken, bizim ülkemizde 20 Roman vatandaşıyla kucaklaşan bir Başbakanımız varsa, katsayı gibi bir insanlık dışı uygulamaya son verip öğrencilerin kılık kıyafeti ile uğraşacağına onların bu ülkeye olası katkılarını artırmaya çalışan üniversitelere doğru bir geçiş başladıysa, Türkiye doğru yolda ilerliyor" dedi.

Bakan Bağış'ın konuşmasının ardından ödül törenine geçildi. Prof. Dr. Mustafa Tahralı, ödülünü Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın elinden aldı. Prof. Dr. Süleyman Uludağ'ın ödülünü ise İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurahman Şen verdi. Prof. Dr. Mustafa Kara'ya ödülünü İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire eski Başkanı Hüseyin Öztürk verirken, Ömer Tuğrul İnançer ise ödülünü TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı'nın elinden aldı.

İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen'e ise gecenin anısına TYB İstanbul Şube Başkan Yardımcısı M. Davut Göksu tarafından şilt takdim edildi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Süleyman Uludağ Egemen Bağış Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title