Haberler

AGİT Parlamenter Asamblesi'nin yeni başkanı Margareta Cederfelt oldu

Güncelleme:

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenter Asamblesi'nin yeni başkanı İsveç kökenli Margareta Cederfelt seçildi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenter Asamblesi'nin yeni başkanı İsveç kökenli Margareta Cederfelt seçildi. Toplantıda Türkiye ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında tartışma yaşandı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenter Asamblesi yeni başkanını seçti. Seçimde İsveçli AGİT Başkan Yardımcısı Margareta Cederfelt ile Norveçli Kari Henriksen yarıştı. Çekişmeli geçen seçimi 128'e 126 oy ile Margareta Cederfelt kazandı. Yeni Başkan Yardımcıları ise Pia Kauma (Finlandiya), Daniela de Ridder (Almanya), Askar Shakirov (Kazakistan), Reinhold Lopatka (Avusturya) ve Irene Charalambides (Güney Kıbrıs Rum Kesimi) oldu.

Ekonomi ve Çevre Komitesi'nin Başkanı ve Raportörü olarak görev yapmak üzere Pere Joan Pons (İspanya) ve Gudrun Kugler (Avusturya) ile İnsan Hakları Komitesi Başkanı ve Raportörü olarak görev yapmak üzere de Sereine Mauborgne (Fransa) ve Johan Buser (İsveç) seçildi. Pandemi koşulları nedeniyle yarı fiziki yarı online olarak düzenlenen toplantıya sadece komite başkanları katıldı. Türkiye'yi temsilen AGİT Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Selami Altınok toplantıda hazır bulundu.

TOPLANTIDA TÜRKİYE VE GKRY ARASINDA TARTIŞMA

GKRY temsilcisi Charalambides, Kıbrıs'da Türkiye'nin sürekli müdahale ederek süreci baltaladığını ileri sürmesi üzerine Altınok, Türkiye'nin adada iki yapılı bir devleti savunduğunu, KKTC'nin olmadığı sistemin Türkiye tarafından kabul edilemeyeceğini vurguladı. Altınok'un konuşması sırasında "Güney Kıbrıs Rum Kesimi" demesi sonrası bağırarak araya giren Charalambides, "Güney Kıbrıs Rum Kesimi diyemezsiniz. Biz AB üyesi Kıbrıs Devletiyiz" dedi. Bunun üzerine söz alan Altınok ise "Sizi tanımıyoruz. Tek bir devleti tanımıyoruz, KKTC'nin olmadığı sistemi tanımıyoruz" sözleri ile karşılık verdi.

RUS TEMSİLCİ SALONU TERK ETTİ

Ukrayna temsilcisi Mykyta Poturaiev, "Rusya Federasyonu'nun geçici işgal altındaki Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehri ile Ukrayna yakınlarındaki askeri yığılmasını endişe ile karşılıyoruz. Rusya Federasyonu'nu birliklerini, silahlarını ve askeri teçhizatını Kırım'dan çekmeye ve 2011 Viyana Sözleşmesi kapsamındaki taahhütlerini iyi niyetle yerine getirmeye çağırıyoruz" dedi.

Rusya'nın Kırım'ı işgal ettiği yönündeki karar oylanarak kabul edilirken, karar sonrasında Rusya temsilcisi salonu terk etti.

BELARUS, KISITLAMALARI TEKRAR GÖZDEN GEÇİRMEYE DAVET EDİLDİ

Hollanda temsilcisi Farah Karimi'nin "Belarus'ta Muhalefete Genel Yaklaşım" başlıklı önerisinde, barışçıl toplanma hakkının ve medya özgürlüğünün engellenmesinden üzüntü duyulduğu bildirilerek, Belarus yöneticileri barışçıl etkinlikler üzerindeki kısıtlamaları yeniden gözden geçirmeye davet edildi.

Belarus'a ayrıca, tüm siyasi mahkumları serbest bırakması, muhalefetle ilişki kurması ve AGİT gözlemcileri eşliğinde özgür ve adil seçimlerin yapılması çağrısında bulunuldu.

"AGİT Bölgesinde Nefret, Hoşgörüsüzlük, Şiddet ve Ayrımcılığın Artışının Ele Alınması"

ABD Senatörü Ben Cardin tarafından desteklenen "AGİT Bölgesinde Nefret, Hoşgörüsüzlük, Şiddet ve Ayrımcılığın Artışının Ele Alınması" başlıklı toplantıda, AGİT katılımcı Devletleri, AGİT Ayrımcılıkla Mücadele, Eşitlik ve Kapsayıcılık Eylem Planını benimsemeye davet edildi.

(Özgür Öztürk/İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Güney Kıbrıs Türkiye İsveç Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor CANLI izle! 28 Nisan Pazar TV8 Survivor HD izleme linki! Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title