Haberler

Padişahlara Boyun Eğdiren Kapı

Şehzade Bayezid'in Osmanlı Tahtına Geçtikten Sonra Yaptırdığı ve 1486 Yılında Tamamlanan Sultan Bayezid Camisi'nin O Yıllarda Padişahlara Bile Boyun Eğdiren Kıble Kapıları Sayesinde Günümüzde Bile İnsanlar Kıbleye Saygı Gösteriyor.

Şehzade Bayezid'in Osmanlı tahtına geçtikten sonra yaptırdığı ve 1486 yılında tamamlanan Sultan Bayezid Camisi'nin o yıllarda padişahlara bile boyun eğdiren kıble kapıları sayesinde günümüzde bile insanlar kıbleye saygı gösteriyor.

Fatih Sultan Mehmed'i oğlu olan ve Amasya'da 26 yıl valilik yapan Şehzade Bayezid'in Osmanlı tahtına çıktıktan sonra Amasya'ya yaptırdığı cami olması nedeniyle değer taşıyan ve 1486 yılında inşaatı tamamlana Sultan Bayezid Camisi'nin kıble yönündeki giriş kapılarının normal insan boyundan daha küçük olması ve insanların eğilerek girmesi, o yıllarda camiye kıble yönünden girerken duyulan saygıyı temsil ediyor.

Kıble yönünden camiye girerken insanlar boyunlarını eğerek girmek zorunda kalırken, 6 kapısı bulunan caminin diğer 4 kapısı ise normal boyutlarda. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini taşıyan Sultan Bayezid Camisi'nin yapımında Osmanlı'nın ince ruhu caminin mimarisine yansırken, caminin yapıldığı 1486 yıllarından sonra Amasya'ya gelerek Sultan Bayezid Camisi'nde namaz kılan padişahlar, camiye girerken bu kapıları kullanarak boyun eğdiler.

(DY-SA-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title