Haberler

(Özel Haber) Erü İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vahit İlhan Açıklaması

ERÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Vahit İlhan, "Diziler Kanuni'yi tuttuğunu öpen bir adam olarak gösteriyor" dedi.

ERÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vahit İlhan, "Diziler Kanuni'yi tuttuğunu öpen bir adam olarak gösteriyor" dedi.

ERÜ İletişim Fakültesi Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vahit İlhan, Türkiye'de dizilerin sansasyonel ve manipüle eden bir yapıda oldukları zaman tuttuğunu belirterek, " Kanuni Sultan Süleyman'ı belgesel formatında yayınlarsanız izlettiremezsiniz, aynen ciddi haberin tutmadığı gibi. Reyting ve sansasyonellik adına Kanuni'ye her şey yaptırılıyor. Yani Kanuni Sultan Süleyman'ı tuttuğunu öpen bir adam gibi yansıtıyorlar. Bu konuda ön bilgisi olmayanlar ya da

çocuklar onun o yönünü tanıyor" dedi. İlhan, bu bağlamda, Türk dizilerinin Anadolu topraklarının çok sesli yapısını yansıtmadığını dile getirdi.

Dizileri gündelik hayatın sorunlarından kaçmak ve kendimizi ekranda görmek için izlediğimize dikkat çeken İlhan, "Gündelik hayatın sorunlarından kaçmak, akşam eve geldiğimizde rahatlamak istiyoruz. İkincisi katarsis sağladığı için dizi izliyoruz. Bu konuda yapılmış akademik çalışmalara bakıldığında, kendimizi ekranda görmekten hoşlanıyoruz. Ekrana baktığımızda ağlıyorsak aslında kendimiz için ağlıyoruz" diye konuştu.

İlhan, izleyicilerin dizilerle ilgili beklenti içine girmemeleri gerektiğini belirterek, "Çünkü sansasyonel olmadığı müddetçe, reytingle oynamadığınız sürece izlenemezsiniz. O yüzden, çok orijinal konular da olsa bunun çarpıtılacağı kesin" ifadelerini kullandı.

Türk dizilerinin yabancı dizilerden temel farklılığının süre ve duygusallık olduğunu ifade eden İlhan, "Bu toprak biraz duygusal. Bu toprak hareket ederken nasıl duygusal hareket ediyorsa o toprak da daha çok rasyonalist davranıyor, faydacı davranıyor. Biz gerçekten Batı ile Doğu arasında bir yerdeyiz. Şu andaki dünya üzerinde konumlanışımız da öyle. Biz hem duygusalız hem de akli hareket etmeyi öğrenmeye başladık" şeklinde konuştu.

İlhan, Türk dizilerinin uzunluğunun yayın akışını şekillendirdiğini, bu durumun bir haber bülteni ve dizi ile yayın akışını kapatan televizyon yapımcılarının işine geldiğini sözlerine ekledi. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kanuni Sultan Süleyman Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title