Haberler

Otomotivin Gelecek Stratejisi

Türk Ekonomi Bankası (Teb) Şubat 2008'de Bursa'da Düzenlediği "Otomotiv Sektörü Gelecek Stratejisi Konferansı"nın Çıktılarından Oluşan Raporu Tamamladı.

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Şubat 2008’de Bursa’da düzenlediği “Otomotiv Sektörü Gelecek Stratejisi Konferansı”nın çıktılarından oluşan raporu tamamladı.

Otomotiv sektörünün geleceğine ışık tutması amaçlanan rapor TEB Genel Müdürü Varol Civil tarafından Türk otomotiv sektörünün temsilcilerine Bursa’da düzenlenen bir törenle teslim edildi.

Sektörel toplantılara büyük önem verdiklerini belirten TEB Genel Müdürü Varol Civil “Raporun, hem otomotiv sektörüne hem de Türkiye ekonomisine önemli katma değerler sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

Civil, banka olarak KOBİ’lerin gücüne inanarak çalışmalar yürüttüklerini belirterek bu kapsamda TEB KOBİ Akademi Eğitim Programlarını daha sonra da “İller İçin Gelecek Stratejileri” konferans dizisini oluşturduklarını söyledi. Civil, ““İller İçin Gelecek Stratejisi konferansı ile oluşturduğumuz platformun ve ortaya çıkan raporun etkisini ve yararlarını, bu kez Türkiye’nin yükünü sırtlayan, KOBİ’lerin de yoğun olarak faaliyet gösterdiği sektörlere taşımaya karar verdik. İlk konferansımızı da Türkiye’yi geleceğe taşıyan, otomotiv sektöründe düzenledik” dedi.

Türk otomotiv sanayinin bugün çok önemli bir noktaya geldiğini ve Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu belirten TEB Genel Müdürü Varol Civil, “Geçen yüzyılın ikinci yarısında kısıtlı imkânlarla başlayan Türk otomotiv endüstrisi bugün toplam 1,1 milyon taşıt üretimi yapan, 19,2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren ve bu rakamla Türkiye’nin ihracatının yüzde 20,1’ini oluşturur bir hale geldi. Türk otomotiv sanayinde 1.300 orijinal ekipman üreticisi firma faaliyet gösteriyor ve çok önemli bir istihdam yaratıyor. Bu kadar dinamik bir sektör için böyle bir rapor oluşturmanın ve sonuçlarını sizlerle paylaşmanın gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Otomotiv sektörü kendi hedeflerini oluşturdu

Türkiye’de otomotivin merkezi olan Bursa’da 21–22 Şubat tarihlerinde sektörün duayenlerinin yanı sıra Türkiye’de üretim yapan önemli markaların yöneticileri ve bürokratların katılımıyla gerçekleştirilen “Otomotiv Sektörü Gelecek Stratejisi Konferansı”nın çıktılarından oluşan rapor, otomotivin geliştirilebilmesi için uzun-kısa vadeli hedefleri ve acil hayata geçirilmesi gereken görevleri de içeriyor.

“Otomotiv Sektörü Gelecek Stratejisi” raporuna göre Türk otomotiv sektörü için acil olarak harekete geçilmesi gereken alanlar şöyle belirlendi;

·         5–10–20 yıllık sektör bazlı stratejik planlar hazırlanması

·         Genç nüfusun eğitilmesi

·         Yatırım kredilerinin daha cazip hale gelmesi

·         Ekonomik istikrarın devamlılığı

·         İlk yatırım maliyetinin düşürülmesi (Toprak, Altyapı, Üstyapı)

·         Teşviklerin arttırılması

·         Araç vergileri düşürülerek doymamış pazarın canlandırılması

·         Verimlilik

·         Ar-GE teşviklerinin arttırılması

·         Finansman olanaklarının geliştirilmesi

 Sektörün vizyonuna ilişkin olarak ise 3–5 yıllık orta vadeli hedefler şöyle belirlendi;

 ·         Üniversitelerle sektörel işbirliğinin geliştirilmesi

·         Sektörün kendi özel dizaynını yaratması ve markalaşma çalışmaları

·         Sektöre özel lise ve üniversitelerin kurulması

·         Katma değeri yüksek gruplarda yerlileşme oranının artırılması

·         Teknoparkların artırılması, Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title