Haberler

Otizmli öğrenciler organik atıklardan "sukulent" üretiyor

Güncelleme:

Kırklareli'ndeki özel eğitim meslek okulunda eğitim gören otizmli öğrenciler, okullarındaki çay ocağı ve yemekhaneden çıkan organik atıklarla elde ettikleri kompost ile "sukulent" (gövdesinde, dallarında veya yapraklarında su tutma becerisi yüksek olan etli bitki türü) üretiyor.

Kırklareli'ndeki özel eğitim meslek okulunda eğitim gören otizmli öğrenciler, okullarındaki çay ocağı ve yemekhaneden çıkan organik atıklarla elde ettikleri kompost ile "sukulent" (gövdesinde, dallarında veya yapraklarında su tutma becerisi yüksek olan etli bitki türü) üretiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde yürütülen "Sıfır Atık Projesi" kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilerin atık oluşumunu engelleme konusunda farkındalıklarını artırmak amacıyla Kırklareli Bilal Yapıcı Özel Eğitim Meslek Okuluna, kompost makinesi gönderildi.

Otizmli öğrenciler, okullarındaki çay ocağı ve yemekhaneden çıkan organik atıkları toplayıp, tarım atölyelerine kurulan kompost makinesine götürüyor.

Organik atıkları bir miktar talaş, ot ve samanla harmanlayan öğrenciler, makine yardımı ile fermente ediyor.

Yaklaşık 15 günlük fermente sürecinde öğrenciler, seramik atölyesinde çalışmalarına devam ediyor.

Önceden hazırlanmış kalıplarda killi toprak ile saksı üreten öğrenciler, fermente süreci tamamlanan kompostları saksılara doldurup sukulent yetiştiriyor.

Her aşaması otizmli öğrenciler tarafından gerçekleştirilen ürünler okul idaresince satılıp, elde edilen gelirin yüzde 30'u öğrencilere paylaştırılıyor.

"İki haftada 100-150 kilogram kompost üretiyoruz"

Tarım teknolojileri öğretmeni İlkkan İskeç, AA muhabirine, okuldaki tüm atıkları değerlendirerek kompost ürettiklerini söyledi.

Okul bahçesindeki otlar, mutfaktan çıkan çay, kahve, meyve, sebze atıklarını geri dönüşüme kazandırdıklarını anlatan İskeç, "Bu atıklar geri kazandırıldığında hem ekonomiye faydası oluyor, hem de bize onları tekrar kullanma şansı veriyor. İki haftada 100-150 kilogram kompost üretiyoruz." dedi.

Kompost üretimi ile öğrencilerin gelir de elde ettiğini belirten İskeç, "Ürettiğimiz kompost toprağımızı saksılara koyduktan sonra yetiştirilen sukulentleri satıyoruz. Öğrencilerimizin bu faaliyet ile rahatladıklarını ve kendilerine olan öz güvenlerinin yerine geldiğini gözlemliyoruz." diye konuştu.

"Başardığımı anlayınca mutlu oluyorum"

Öğrencilerden Semih Yenilmez ise kompost kullanarak bitkiler ürettiklerini ifade etti.

Tarım atölyesinde kendisini çok mutlu hissettiğini aktaran Yenilmez, "Başardığımı, bir şeyler öğrendiğimi anlayınca mutlu oluyorum. Eve gidip anlatıyorum, annem de mutlu oluyor." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Kırklareli Haberler

Bakmadan Geçme

ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title