Haberler

Okullar 5 Aralık'a Kadar Tatil

Güncelleme:

Milli Eğitim Bakanlığı, Van'da okulların 5 Aralık 2011 tarihine kadar tatil edildiğini açıkladı.

Van'da saat 21.23'te meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan 2 otelde arama kurtarma çalışmaları sürerken, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Van'da eğitime 5 Aralık'a kadar ara verildiğini açıkladı.

BAKANLAR VAN'A HAREKET ETTİ

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, saat 00.30'da Ankara'dan Van'a hareket etti.

İLK AÇIKLAMA BEŞİR ATALAY'DAN

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, depremin merkez üssü olan Edremit'te bina yıkılması olmadığını, Van'da bir dersane ve otelin depremden etkilendiğini söyledi. Atalay, ilk bilgilere göre depremin Erciş taraflarında da yıkıcı etki göstermediğini kaydetti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ile birlikte Van'da gitmek üzere yola çıktıklarını söyleyen Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun deprem bölgesinde olduğunu hatırlattı.

Atalay, Erciş ve Van'da tedbiren 230 civarında arama kurtarma personeli bekletildiğini, söz konusu ekibin bu son depremden sonra hızlıca çalışmaya başladığını kaydetti. Çevre illerden deprem bölgesine arama kurtarma ekibi yönlendirildiğini ifade eden Atalay, Ankara ve İstanbul'dan da bölgeye uçakla arama kurtarma ekibi ile çadır sevk edileceğini kaydetti.

Atalay, depremden sonra Van Havaalanı'nda elektriklerin bir süre kesildiğini, bu kesinti yüzünden uçakların gecikmeli olarak Van'a gideceğini söyledi. Atalay, sahibinin verdiği bilgiye göre otelde kalan insan sayısının çok olmadığını, Bayram tatili olduğu için dersanenin de faal olmadığını sözlerine ekledi.

İNŞALLAH CAN KAYBI FAZLA OLMAZ

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bu akşam meydana gelen merkez üssü Edremit olan 5,6 büyüklüğündeki depremle ilgili "İnşallah can kaybı fazla olmaz diye umuyoruz ama biz her ihtimale karşı en ivedi şekilde tedbirler almak durumundayız" dedi.

Atalay, bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında, bölgede 230 civarındaki arama kurtarma personelinin depremin ardından çalışmalara başladığını bildirdi. Yakın illerden karayoluyla ekiplerin bölgeye yönlendirildiğini ifade eden Atalay, Ankara ve İstanbul'dan da yardım ekiplerini taşıyan uçakların bölgeye hareket edeceğini belirtti.

Depremin ardından Van'da elektrik kesintisi yaşandığını, bu nedenle uçakların daha önce kalkamadığını dile getiren Atalay, Van Havaalanı'nın daha sonra uçuşlara açıldığını kaydetti.

Türk Kızılayının çadırlarını taşıyan kargo uçaklarının da hareket etmek üzere olduğunu bildiren Atalay, depremde bir dershane ve otel ile bazı toprak evlerin yıkıldığını ifade etti.

Atalay, otelde kalan kişi sayısıyla ilgili ellerinde henüz net bir bilgi olmadığını belirterek, "Otelin sahibinin söylediği, otelde çok fazla kişi yok gibi" dedi. Yıkıldığı bildirilen dershanenin de boş olduğuna işaret eden Atalay, "İnşallah can kaybı fazla olmaz diye umuyoruz ama biz her ihtimale karşı en ivedi şekilde tedbirler almak durumundayız" diye konuştu.

23 Ekim'de meydana gelen depremin ardından geçici hasar tespit çalışmaları yapıldığını, girilmemesi gerekenlerle ilgili sahiplerine bilgi verildiğini anlatan Atalay, kesin hasar tespiti için vakit gerektiğine dikkati çekti. Bu akşam meydana gelen deprem öncesinde yarın bölgeye kesin hasar tespiti için 300 personelin gitmesinin planlandığını belirten Atalay, bugünkü depremin ardından yeni bir hasar tespit çalışmasının başlatılacağını söyledi.

Yetkililerin, "Depremin derinliğinin az, bu nedenle de etkisinin fazla olduğunu" dile getirdiklerini anlatan Atalay, depremin merkez üssü olan Edremit'te herhangi bir hasar olmadığını vurguladı.

VAN'DA HAVAALANI UÇUŞLARA AÇIK

Atalay; Van'da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından Van Ferit Melen Havaalanı'nın uçuşlara açık olduğu belirtildi.

Konu ile ilgili bilgi veren DHMİ (Devlet Hava Meydanları İşletmesi) Genel Müdürü Orhan Birdal, "Meydana gelen depremin ardından terminal ve hava trafik kontrol kulesinin camları kırıldı. Depremden dolayı pist ve taksi yollarında herhangi bir hasar meydana gelmedi. Şu an havaalanında olumsuz bir durum yok. Hava trafiği açık ve uçuşlar gerçekleştiriliyor" dedi.

BÖLGEDEKİ KIRILMA DEVAM EDİYOR

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Van'daki 5,6 büyüklüğündeki depremin ana şoka göre bir şiddet derecesi daha küçük olduğunu belirterek, "Hasarsız bir binada hasar yaratması çok küçük bir ihtimal, ama hasarlı bir yapıyı yıkması muhtemel" dedi.

Erdik, bu akşam saat 21.23'te Van'ın Edremit ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depreme ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, eldeki verilerin, bölgedeki kırılmanın halen devam ettiğini gösterdiğini kaydetti.

Büyük depremlerden sonra bekledikleri artçı sarsıntıların büyüklüğünün ana şokun bir altına kadar inebileceğini, üstüne çıkmayacağını dile getiren Erdik,

"Ana şok 7,2 olduğu için 6,2'yi görme ihtimali var. Şu anda en yükseği 5,6 civarında kaldı. Bu bölgede, Türkiye'deki yanal atımlı faylara göre artçı şok aktivitesi çabuk sönmüyor. Bir süre daha artçı sarsıntılar devam edecek gibi duruyor" diye konuştu.

Erdik, Türkiye'de artçı sarsıntılarla ilgili istatistiklerin daha çok yanal atımlı depremlere ilişkin olduğunu vurgulayarak, "Mesela Kuzey Anadolu fay hattında veya Ege'deki depremler gibi. Ama bu bölgede artçı şoklar uzuyor. Bu, daha önce alıştığımız bir fay tipi değil. Bu bakımdan istatistiklerle ilgili bir şey söylemek zor" dedi.

Son sarsıntının artçı şok olup olmadığının da ayrıca incelenmesi gerektiğini belirten Erdik, şöyle devam etti:

"Çünkü etrafta çok miktarda fay var. Ayrı bir deprem değil de ana şokun yırttığı 30x60 kilometre boyutlarında bir ters fay, ona bağlı olabilir. Ama esas ana şokun yırttığı fayın biraz güneyinde duruyor. MTA tarafından gösterilen bir Van fayı var. Onun göl içindeki uzantısı gibi duruyor. Ama şu an söylediklerim biraz prematüre tabii. Yarına detaylı incelememiz gerekir."

Baştan beri Hükümetin ve ilgili kurumların, vatandaşları hasarlı binalara girilmemesi konusunda uyardığını aktaran Erdik, özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu yönde uyarıları olduğunu, bunlara uyulması gerektiğini söyledi.

Depremin ardından Erciş'te görev yapan 30'a yakın ambulans ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) aracı Van'a sevk edildi.

Öte yandan Türk Kızılayı Koordinasyon Merkezi'nden Van'a bir tır dolusu battaniye, uyku tulumu ve gıda maddesi gönderilirken, ayrıca 50'ye yakın personel de araçlarla bölgeye hareket etti.

Sağlık Bakanlığı tarafından Erciş ilçe merkezinde kurulan 50 yatak kapasitesine sahip sahra hastanesinde de acil müdahaleler için hazırlık yapıldı.

"SON DEPREM ARTÇI DEĞİLDİ"

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçyiğit, Edremit merkezli son depremin artçı değil, bağımsız bir deprem olduğunu söyledi.

23 Ekim'de Erciş merkezli 7,2 büyüklüğündeki depremin diğer faylara enerji aktardığını kaydeden Koçyiğit, "Bugün olan deprem benim kanımca ana fayın diğer fayları tetiklenmesinden kaynaklanan bağımsız bir deprem. Bu tür depremler daha bir süre daha devam edebilir. Hasar gören binalar yıkılabilir. Orada sadece 1 tane fay yok. Bir fay olsaydı şimdiye kadar enerji boşalmış bitmiş olurdu." dedi.

Prof. Dr. Ali Koçyiğit, bölgede 5,6'dan daha büyük deprem olma ihtimalinin hemen hemen yok gibi olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA / Politika

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title