Haberler

Obama: Önemli Bir Adım

ABD Başkanı Barack Obama, "Yönetiminin, Bugün, Nükleer Silahların Ulusal Güvenlik Stratejisindeki Rolünü Düşürmeye ve 21'inci Yüzyılın Nükleer Tehlikelerinin Azaltılması Üzerine Odaklanmaya Yönelik Sözünü Yerine Getirerek İleriye Doğru Önemli Bir Adım Attığını" Söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, "yönetiminin, bugün, nükleer silahların ulusal güvenlik stratejisindeki rolünü düşürmeye ve 21'inci yüzyılın nükleer tehlikelerinin azaltılması üzerine odaklanmaya yönelik sözünü yerine getirerek ileriye doğru önemli bir adım attığını" söyledi.

ABD'nin bugün açıkladığı, nükleer silahların kullanımını sınırlayan yeni politikası konusunda yazılı açıklama yayımlayan Obama, "Yönetimim bugün, nükleer silahların ulusal güvenlik stratejimizdeki rolünü düşürmeye ve 21'inci yüzyılın nükleer tehlikelerinin azaltılması üzerine odaklanmaya, aynı zamanda da dünyada nükleer silahlar var oldukça, ABD ve müttefikleri için güvenli, emniyetli ve etkili bir nükleer caydırıcılığın devam ettirilmesi yönünde Prag'da verdiğim sözü yerine getirerek ileriye doğru önemli bir adım atıyor" dedi.

Obama, ABD Savunma Bakanlığının öncülük ettiği "Nükleer Durumun Gözden Geçirilmesi" adlı çalışmanın, ABD'ye ve küresel güvenliğe artık en büyük tehdidin ülkeler arasında nükleer alışveriş değil, aşırılık yanlılarının nükleer terörizmi ve nükleer silahların giderek artan sayıda ülkeye yayılması olduğuna dikkati çektiğini kaydetti.

Çalışmanın, "ABD'nin ve müttefiklerinin ulusal güvenliğinin, ABD'nin üstün konvansiyonel askeri kabiliyetleri ve güçlü füze savunma sistemleriyle gittikçe daha fazla korunabileceğini" de dile getirdiğini belirten Obama, "Bunun sonucu olarak, askeri üstünlüğümüzü muhafaza ederek ve Amerikan halkının güvenliğini koruma altına alarak, nükleer silahların rolünü azaltmaya yönelik spesifik ve somut adımlar atıyoruz" ifadesini kullandı.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates de "İran ya da Kuzey Kore'nin nükleer bir saldırı düzenlemeye karar vermeleri halinde, ABD'nin bugün açıklanan yeni nükleer stratejisi altındaki seçeneklerini sınırlamayacağını" söyledi.

Gates, ABD'nin nükleer silahların kullanımını sınırlayan yeni politikası konusunda ABD Savunma Bakanlığında, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Enerji Bakanı Steven Chu ve Genelkurmay Başkanı Amiral Michael Mullen ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

Gates, "bu yeni politikanın, uluslararası topluma meydan okuyarak nükleer silah peşinde olan İran, Kuzey Kore gibi ülkelere uygulanmayacağını" vurguladı.

Yeni stratejinin ABD'nin savunmasını zayıflatmayacağını, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelere "oyunun kurallarına göre oynama" yolunda "güçlü mesaj" göndereceğini kaydeden Gates, "Bu kategorideki ülkeler söz konusu olduğunda tüm seçenekler masada" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title