Haberler

Not Şartı Yok

Ortaöğretim Kurumlarında 10. Sınıfın Sonunda, Bir Üst Sınıfa Geçebilecek Öğrenciler Yeni Ders Yılında Not Şartı Aranmaksızın Alanını Değiştirebilecek.

Ortaöğretim kurumlarında 10. sınıfın sonunda, bir üst sınıfa geçebilecek öğrenciler yeni ders yılında not şartı aranmaksızın alanını değiştirebilecek.

Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, 10. sınıf sonunda, bir üst sınıfa geçebilecek öğrenciler, ders kesiminden itibaren yeni ders yılının ilk bir ayı içinde not şartı aranmaksızın alanını değiştirebilecek.

Alanını değiştiren öğrenci, yöneldiği yeni alana ait alt sınıfın görmediği alan dersleri ile gördüğü halde haftalık ders saati sayısı farkı, bir ders saatinden fazla olan alan derslerinden sorumlu tutulacak ve bu derslerden alan değişikliğini takip eden ilk ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları döneminde sınava alınacak.

Öğrenci, yeni alanında okutulmayan önceki alanına ait sorumlu olduğu alan derslerinden muaf tutulacak, ancak sorumlu olduğu seçmeli derslerin sorumluluğu devam edecek.

Sınıf tekrarına kalan öğrenciler de yeni ders yılının ilk bir ayı içinde not şartı aranmaksızın alanını değiştirebilecek.

Yönetmeliğin, yazılı ve uygulamalı sınavlarla ilgili maddesi de yeniden

düzenlendi. Daha önceki yönetmeliğin, “Yazılı sınavların süresinin bir

ders saatini aşamayacağı” şeklindeki hükmü, “Zorunlu hâller dışında yazılı sınav süresi bir ders saatini aşamaz” olarak değiştirildi.

Yazılı sınavlarda sorulacak soruların sayısı da yönetmelikte netleştirildi. Klasik türde yapılan yazılı sınavlarda en az beş soruya yer verilecek. Çoktan seçmeli, eşleştirmeli, kısa cevaplı, açık uçlu, doğru-yanlış tamamlamalı ve benzeri sınav türlerinde ise soru sayısı çok, sorular ise kısa cevaplı olacak.

Soruların konulara göre dağılımı yapılırken ağırlık, bir önceki sınavdan sonra işlenen konulara verilerek geriye doğru azalan bir oranda ve işlenen konulardan seçilecek.

Sınavlardan önce sorularla birlikte cevap anahtarı da hazırlanarak sınav kağıtlarıyla birlikte saklanacak. Cevap anahtarında her soruya verilecek puan, ayrıntılı olarak belirtilecek.

Öğrencilere sözlü puanı verilirken, öğrencilerin sosyal etkinliklerdeki çalışmaları ve dersle ilgili proje çalışmaları da değerlendirilecek.

Sorumlu olarak sınıf geçmeyle ilgili yönetmelik maddesinde, “Doğrudan veya yıl sonu başarı notu ile sınıfını geçemeyen öğrencilerden alt sınıflardaki sorumlu olduğu dersler de dâhil, başarısız olduğu ders sayısı en fazla iki olanlar bir üst sınıfa devam ederler. Alt sınıftaki dersler de dahil, ikiden fazla sorumlu dersi bulunanlar ise başarısız sayılırlar” hükmüne, 10. sınıftan sonra alan değiştiren öğrencilerle ilgili bir ekleme yapıldı. Buna göre, 10. sınıf sonunda sınıfını geçebilecek durumda iken alanını değiştirenler ile nakil ve geçişlerden dolayı alanını değiştirenlerin yeni alanında sorumlu tutulacağı dersler o öğretim yılı için sorumlu ders sayısına dahil edilmeyecek.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Eğitim

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title