Haberler

Muhalefet Milletvekillerinden Yeni İlçeler Kararına Sert Tepki: AKP Oy Hesabıyla Hareket Ediyor

Hükümetin, 42 Yeni İlçe Kurmaya Yönelik Adımı Muhalefet Milletvekillerinin Tepkisine Neden Oldu. Milletvekilleri, Hükümetin Adımını "Yerel Seçimlere Yönelik ve Oy Hesabıyla Atılmış Bir Adım" Olarak Değerlendirdi.

Hükümetin, 42 yeni ilçe kurmaya yönelik adımı muhalefet milletvekillerinin tepkisine neden oldu. Milletvekilleri, hükümetin adımını "yerel seçimlere yönelik ve oy hesabıyla atılmış bir adım" olarak değerlendirdi.

Hükümetin, yerel seçimler öncesinde tartışılacak bir karara imza atarak, 42 yeni ilçe kurulmasına yönelik adımı milletvekillerinin tepkisine yol açtı. Hükümetin aldığı karar çerçevesinde, İstanbul Kadıköy ve İzmir'in Konak ilçelerinin bölünmesi gündeme gelirken, yeni ilçeler kurulacak iller arasında Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Kocaeli, İzmir, Mersin, Sakarya, Samsun, Erzurum ve Eskişehir de bulunuyor.

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, hükümetin 42 yeni ilçe kurma kararının "kötü niyetli" olduğunu savunarak, AKP'nin zayıf olduğu yerleri bölerek güç kazanmaya çalıştığını kaydetti. 22. yasama döneminde, İzmir Karabağlar'ın ilçe olması için kanun teklifi verdiklerini ancak AKP'nin bu teklifi reddettiğini belirten Ersin, "Karabağlar'la ilgili iki kez kanun teklifi verdim, ikisi de AKP tarafından reddedildi. Şimdi seçime yakın bir dönemde, Karabağlar'ı ilçe yapmaya çalışıyorlar. Bu tamamıyla, AKP'nin bölerek güç kazanmaya çalıştığının göstergesi. AKP 1.5 yıl önce reddettiği bir teklifi bugün gündeme getiriyor ve İzmir Karabağlar'ı da ilçe yapmaya çalışıyor. Bunu iyiniyetli bir çaba olarak görmem mümkün değil. AKP bu yolla yerel seçimlerde avantaj sağlamaya çalışıyor. Bence yeni ilçelerin kurulması, oy hesabıyla yapılan bir operasyondur" diye konuştu.

Hükümetin kararı çerçevesinde Adana'da da Çukurova ve Sarıçam ilçelerinin kurulması gündeme gelirken, AKP'ye bir tepki de CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan'dan geldi. AKP'nin gerek Sarıçam gerekse de Çukurova'da yerel seçimleri kaybetme riskinin yüksek olduğunu belirten Seyhan, "tümünü kaybetmemek için kendilerine bu yolla şans tanıdılar.AKP CHP'nin seçimi alma ihtimalinin yüksek olduğu yerlerde bu yola başvurarak seçimde şansını artırma hesapları yapıyor. Ortada bir oy avcılığı var. Kendilerine kurtarılmış bölgeler yaratmaya çalışıyorlar.Bu karar Adana için iyi olmamıştır" dedi.

-"BÖLÜNMELER HALKI MAĞDUR EDECEK"-

MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu ise yeni ilçelerin kurulma kararının, yerel seçimlere az bir süre kala yapılmasının anlamlı olduğuna dikkat çekerek, "AKP 5 senedir iktidarda. Durup durup bugün tam da yerel seçimlere az bir zaman kala yeni ilçeler kurmaya kalkıyor. Bunu iyiniyetli bir çalışma olarak görmek mümkün değil. Tamamıyla siyasi bir karar. Kaldı ki, bu bölünmeler halkı da mağdur edecek. İzmir Bayraklı ilçe olmayı çoktan hak etmiş bir bölge. Ancak AKP kurnazlık yapıyor ve 2004'tde yerel seçimlerde alınan oylar dikkate alınarak yeni planlamalara gidiyor. Yeni ilçeler kararı tamamen siyaset kokuyor" dedi.

-"YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ"-

MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır da hükümetin yeni ilçeler kurulmasına ilişkin kararını eleştirdi. Yeterli inceleme yapılmadığını belirten Çakır Samsun'da Gazi belediyesinin bulunduğu bölgenin önemli bir nüfus yoğunluğuna sahip olmasına rağmen, kurulacak ilçeler arasında yer alamadığını belirterek, "kurulacak ilçelerde nispi açıdan bir dengesizlik sözkonusu, ayrıca kurulacak belediyelerin 45 kilometrelik şerit boyunca yeterli hizmeti vermesi son derece güç. Birçok belde belediyesinin kapanacağı da düşünüldüğünde, belediyelerin hizmet vermesi çok güçleşecek. Bu kararın çok acele alındığını ve gündeme getirildiğini düşünüyorum. AKP sanki yangıdan mal kaçırır gibi davranıyor. Yeterince tartışılmadan, bölge halkı bu konuda bilgilendirilmeden, sivil toplumun görüşleri alınmadan apar topar yapılan bu çalışma, yerel seçimlerde üstünlük sağlamaya yönelik. İyiniyetli bir çalışma gibi görünmüyor" diye konuştu. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024? İNTEGRAL Müfredattan kaldırılacak mı? 12. Sınıf konusu integral kaldırıldı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title