Haberler

Misvak Özlü Diş Macununa Çifte Ceza

İzmir-(dha)- İzmir Dişhekimleri Odası Tarafından 'Halkın Dini Duygularını İstismar Ederek Haksız Kazanç Sağladığı' Gerekçesiyle Şikayet Edilen Bir Firmanın Televizyonlarda Yayınlanan 'Misvak Özlü Diş Macunu' Reklamına Sanayi Ve Ticaret Bakanlığı'ndan İki Ceza Geldi. Reklam Filmi Yasaklanıp Yayınd...

İZMİR-(DHA)- İzmir Dişhekimleri Odası tarafından `halkın dini duygularını istismar ederek haksız kazanç sağladığı` gerekçesiyle şikayet edilen bir firmanın televizyonlarda yayınlanan `misvak özlü diş macunu` reklamına Sanayi ve Ticaret Bakanlığı`ndan iki ceza geldi. Reklam filmi yasaklanıp yayından kaldırılırken, 50 bin 12 YTL 20 kuruş para cezası da kesildi. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili reklamlara karşı olmadıklarını, aksine desteklediklerini belirten Oda Başkanı Turgan Ülker, ``Ancak reklamlar bilime, akla uygun, abartı da ölçülü olmalı. Bu reklamın içeriği konusunda sadece üniversitelere değil din adamlarının da görüşlerine başvurduk`` dedi.

İzmir Dişhekimleri Odası Başkanı Turgan Ülker, Yönetim Kurulu Üyesi İlkay Karademirci ve avukatları Melih Başer`le birlikte Karaca Oteli`nde basın toplantısı düzenledi. Ülker, toplantıda ağız ve diş sağlığı konusunda halkı yanlış yönlendiren reklamlara karşı mücadelelerini sürdürdüklerini söyledi. Ülker, geçen yıl diş fırçalamanın yerine geçtiği mesajı veren Vivident ciklet reklamının yasaklanmasını sağladıklarını hatırlattı. Bu kez Colgate Misvak reklamını, başvururularının üzerinden yaklaşık bir yıl geçtikten sonra durdurabildiklerini belirten Ülker, şöyle konuştu:

``Ağız ve diş sağlığı ile ilgili reklamlara karşı değiliz. Çünkü istatistikler ağız diş sağlığımızın hiç de iyi olmadığını ortaya koyuyor. Özellikle fırçalamanın, fırça kullanmanın önemini vurgulayan reklamları destekliyoruz. Ancak macunu `ilaç` gibi sunan reklamlar hoş değil. Colgate firmasının misvak özlü diş macunu reklamında da `sadece macunu kullanmak yeterli` mesajı veriliyor. Üstelik peygamberimizin o yıllarda misvak ağacını diş temizliği için önerdiği gündeme getiriliyor. Belki o dönemler için bu kabul edilebilir. Dini motif kullanarak, halkın dini duygularını istismar ederek, sanki ağacın özü alıp kullanılmış gibi gösterilmesi doğru değil. Biz bilime ve akla uymayan, abartıda ölçüsü kaçmış reklamlara karşıyız. Misvak özlü diş macunu reklamıyla ilgili meslektaşlarımızdan çok şikayet almıştık. Bunun üzerine hem bilim adamlarına, hem din adamlarına hem de firmanın kendisine başvurup görüş istedik. Üniversiteler şikayetimizi haklı buldu, destekleyen kararlarını bildirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı ve ilahiyatçı Yaşar Nuri Öztürk`ten yanıt alamadık. Ancak yine ilahiyatçı olan Zekeriya Öztürk, yanıtını gazetesindeki köşesinden verdi. Köşesinde peygamberimizin misvak ağacını değil, ovalama anlamına gelen isvakı önerdiğini yazdı. Colgate`in bu ürününü sadece müslüman ülkelerde pazarlıyor olması da bu anlamda dikkat çekici.``

Ülker, bu reklamın insanları diş fırçalamadan uzaklaştırma mesajı verdiğini, bunun tehlikeli olduğunu söyledi. Reklamda dede rolünü oynayan kişinin dişlerinin `protez` olduğuna da dikkat çeken Ülker, ``Eğer misvak tek başına yeterli olsaydı Arabistan`da kimsenin dışınde çürük olmazdı`` dedi.

İzmir Dişhekimleri Odası Başkanı Turgan Ülker, reklama yayın yasağı getirilmesinin yanısıra 50 bin 12 YTL 20 yenikuruş para cezası verildiğini bildirdi. Ülker, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu`na yaptıkları başvurunun sonucunun ancak bir yıl sonra alınabildiğini, bu sürede firmanın reklamlarını sürdürüp amacına ulaştığını da kaydetti. Reklam Kurulu`nun karar mekanizmasını hızlandırması gerektiğini sözlerine ekleyen Ülker, bir Coca Cola reklamı için de itiraz başvurusunda bulunduklarını söyledi. Ortodonti tedavisi gören bir genç kızın, braketli dişleriyle kola şişesi kapağını açışının yer aldığı reklam filminin de iki yönden rahatsız ettiğini belirten Ülker, ``Birincisi ortodonti tedavisi görme utanılacak bir durum olarak gösteriliyor. İkincisi ise dişlerle gazoz kapağı açılması diş sağlığı açısından hiç doğru bir yöntem değil. Bu reklam filmi ile ilgili de şikayetimiz değerlendirildi. Henüz yazılı karar gelmedi ama Reklam Kurulu`nun web sitesinde reklam filminin yasaklandığı açıklandı. İsteğimiz reklam filmleri içeriğinin bilime dayandırılması`` dedi.

Öte yandan Ülker, Türk Dişhekimleri Birliği`nin, dişleriyle fındık kırılmasının yer aldığı bir kahve reklamı filmine de itiraz ettiğini söyledi.

Nesrin COŞKUN/İZMİR, (DHA)

NC(İÖ/SS) (FOTOĞRAF)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title