Haberler

"Mili Şehit" Mehmet Kemal Bey Törenle Anıldı

Atatürk'ün İsteğiyle "Milli Şehit" Unvanı Alan ve Ermeniler'in Baskısıyla İdam Edilen Mehmet Kemal Bey, Ölümünün 88. Yılında Anıldı.

Atatürk'ün isteğiyle "Milli Şehit" unvanı alan ve Ermeniler'in baskısıyla idam edilen Mehmet Kemal Bey, ölümünün 88. yılında anıldı.

Ermeni tehciri sırasında ölümlere sebep olduğu gerekçesiyle 8 Nisan 1919 yılında Beyazıt Meydanı'nda asılan Boğazlayan Kaymakamı ve Yozgat Mutasarrıf Vekili Mehmet Kemal Bey, bugün aynı meydanda toplanan 200 kişi tarafından anıldı. Anma törenine Danıştay saldırılarında adı gündeme gelen emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, İstanbul Büyük Hukukçular Derneği Başkanı avukat Kemal Kerinçsiz, İstanbul Şehit Anaları Derneği Başkanı Pakize Akbaba, Kaymakam Kemal Bey'in torunu Kemal Ergüder, Yozgatlılar Derneği'nden Aytekin Çınar'ın da aralarında bulunduğu 200 kişi katıldı. Kore gazilerinin de katıldığı törene bazı vatandaşlar "Her Şey Cumhuriyet İçin" yazılı tişörtlerle geldi. İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından başlayan törende Türk bayrağı taşıyan vatandaşlar, "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganları attı. Kemal Ergüder, yaptığı açılış konuşmasında, kaymakam Kemal Bey'in öldürülmeden önce yaptığı savunmasını okudu. Duygusallaştığı gözlenen Ergüder'in sözleri, kalabalığın attığı tekbirlerle zaman zaman kesildi. Anma gününde kaymakam Kemal Bey'in kızı Müşerref Gülence'nin de mesajına yer verildi. Gülence'nin mesajında yer alan "Babam öldürülmeden önce bizleri Türk milletine emanet etmişti. Vasiyeti buydu. Görüyorum ki vasiyetini yerine getiriyorsunuz, çok mutluyum" ifadeleri okundu.

14 Ekim 1922'de meclisin aldığı kararla ilk "Milli Şehit" ilan edilen Kemal Bey'i anma töreninde "Hepimiz Kaymakam Kemal Bey'iz", "Hepimiz Türk'üz" pankartları açıldı. Törende ayrıca üzerine "Milli şehidimizi unutanları şiddetle kınıyoruz" yazılı siyah çelenk meydana bırakıldı.

Anma töreninde konuşan Aytekin Çınar, "Atamız 'Var olun' diyordu, var olacağız. Türk'ün bayrağı asla ama asla yere düşmeyecektir. Kemal Bey asılmadan önce şöyle demişti; 'Sevgili vatandaşlarım. Ecnebi devletlerine yaranmak için beni asıyorlar. Bugünü ve yapılanları unutmayacağınızı temenni ediyorum. Geride bıraktığım 3 çocuğumu Türk milletine emanet ediyorum.' İşte biz de bu coşkuyla buradayız" diye konuştu.

Temsili idam sehpasının da bulunduğu anma töreninin kapanış konuşmasında Pakize Akbaba, "Üzerine basa basa söylüyorum ki şehitlere laf söyleyen 3 kuruşluktur" dedi.

Törende daha sonra bin yıl önce Bilge Kaan'ın Türkler için okuduğu dua hep beraber okundu. Çevik kuvvet ekiplerinin panzerlerle önlem aldığı törenin ardından grup olaysız şekilde dağıldı.

(FD-ED-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title