Haberler

MHP Adana Milletvekili Varlı: Üretici Piyasanın İnsafına Kurban Edildi

MHP Adana Milletvekili Varlı, Çukurova'da hububat hasadının tamamlanmasına rağmen halen müdahale alım fiyatının açıklanmamış olmasını, "Üretici piyasanın insafına kurban edildi" şeklinde değerlendirdi

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, Çukurova'da hububat hasadının tamamlanmasına rağmen halen müdahale alım fiyatının açıklanmamış olmasını, "Üretici piyasanın insafına kurban edildi" şeklinde değerlendirdi.

Varlı, yazılı açıklamasında, geçen yıl müdahale fiyatının buğdayda kilo başına 5 kuruşluk prim dahil haziran ayı için 58 kuruş, kasım ayı için 63 kuruş, arpada ise 4, 5 kuruşluk prim dahil 46 kuruştan satın alınacağının duyurulduğunu, TMO'nun buna göre alım yaptığını hatırlattı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın müdahale fiyatlarını geç açıklamayı alışkanlık haline getirdiğini savunan Varlı, "Türkiye'de hububatın en erken hasat edildiği bölge Çukurova'dır. 20 milyon tonluk buğday üretiminin yaklaşık yüzde 5'ini tek başına gerçekleştiren Adana'da arpa neredeyse bir ay önce biçilmiş, buğday ise yaylalarda dahi çoktan hasat edilmiştir.

Tohumunu, gübresini, ilacını, mazotunu vadeli olarak alan çiftçilerimiz ise hasadın hemen akabinde bankalara, kooperatiflere, tefecilere olan borçlarını kapatmak için ürününü tüccara satmak mecburiyetinde kalmıştır" ifadelerini kullandı.

Geçen yıl kasım ayında 63 kuruştan TMO'ya buğday satan üreticinin, bu yıl malını 60-65 kuruşa piyasaya satmak zorunda bırakıldığını öne süren Varlı, hem TMO'ya hem de özel sektöre mart ve nisan aylarında sıfır gümrükle ithalat yetkisi verilmiş olmasaydı üreticinin buğdayını tüccara 70-75 kuruştan satabileceğini belirtti.

Üreticinin piyasanın insafına kurban edildiğini vurgulayan Varlı, şunları kaydetti:

"2003'ten 2010'a kadar mazot fiyatı 2, 5-3 kat, gübre fiyatı 3, 5-4 kat artmış, ama buğday fiyatı sadece 1, 6-1, 7 kat oranında yükselmiştir. Bunun tercümesi, çiftçi daha çok masraf ederken daha az kazanmıştır. Müdahale fiyatları zamanında açıklanmalı, ürün bedelleri alın teri kurumadan ödenmelidir. "

- ADANA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title