Haberler

Mersin Çevre Dostları Derneği'nden "Küresel Isınma" Uyarısı

Mersin Çevre Dostları Derneği Başkanı Suna Kılıççı, Küresel Isınmanın, Dünyayı Sanıldığından Daha Büyük Yaşamsal Bir Tehditle Karşı Karşıya Bıraktığını Belirterek, Küresel Isınmadan En Çok Etkilenecek Ülkeler Arasında Türkiye'nin Ön Sıralarda Olduğunu Söyledi.

Mersin Çevre Dostları Derneği Başkanı Suna Kılıççı, küresel ısınmanın, dünyayı sanıldığından daha büyük yaşamsal bir tehditle karşı karşıya bıraktığını belirterek, küresel ısınmadan en çok etkilenecek ülkeler arasında Türkiye'nin ön sıralarda olduğunu söyledi.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde (MGC) dernek üyeleriyle birlikte açıklama yapan Kılıççı, büyük kapitalist ülkelerin canlılarla birlikte dünyanın sonunu hazırladığını belirtti. İklim değişiklikleri ve yol açtığı kuraklığın, insan eliyle oluşturulan en ciddi ekolojik felaket olduğunu belirten Kılıççı, "Su varsa hayat vardır. Sosyal ve ekonomik gelişmeyle birlikte hayat standartlarının yükselmesi, su ihtiyacını önemli bir şekilde artırmaktadır. Su kaynakları sanılanın aksine sınırlıdır. Kuzey Afrika'yı kaplayan Sahra Çölü, 10 bin yıl önce yağmurların yıkadığı, sulak, bitkilerin kök saldığı bir bölgeydi. Anadolu'yu çöle çevirdik. Tüm bölgeyi kaplayan yeşil örtüyü yüzyıllar içinde yok ettik" dedi.

Barajlarda düşen su seviyesi nedeniyle büyük kentlerde enerji ve su kesintilerinin başladığını ifade eden Kılıççı, bilinçsiz sulama ve kullanımıyla tüm akarsuların, sulak alanların ve göllerin kuruduğunu kaydetti. Türkiye'de son 20 yılda kişi başına düşen su miktarının 4 bin metreküpten, bin 430 metreküpe düştüğüne dikkat çeken Kılıççı, "Tüm dünyada her yıl 5 yaşın altında 1 milyon 600 bin çocuk susuzluk nedeniyle ölmektedir. Hayatın temeli olan tatlı su oranı, tüm dünyadaki su miktarının yüzde 1'idir. Türkiye'nin kirlenen yeraltı ve yeryüzü sularımız, geç olmadan korunmaya alınmalıdır" şeklinde konuştu.

Mersin'de de susuzluk sorununun diğer bölgelerden farklı olmadığını söyleyen Kılıççı,

"Suyun kaçak kullanımına hala formül bulunamadı. Kaçak suyun parasını bizlere ödetmek çözüm değil. Kıyı kesimlerde yeraltı suları tuzlandı. İç kesimlerdeki yeraltı suları ise halı ve oto yıkamalarında sorumsuzca kullanılıyor. Boşa akıtılan her damla suyla çocuklarımızın geleceğini yok ediyoruz" dedi.

(ÖT-MT- NÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title