Haberler

Merkez Bankası Günlük Döviz Alım Miktarını Üçe Katlayacak

Merkez Bankası, Döviz Arzındaki Artış Nedeniyle Rezervi Güçlendirme Kararı Aldı. Banka, 25 Temmuz'dan İtibaren Günlük Döviz Alım İhale Tutarını 45 Milyon Dolardan 120 Milyon Dolara Çıkaracağını Açıkladı. Bu Tutarın 40 Milyon Doları İhale, 80 Milyon Doları Opsiyon Olacak.

Merkez Bankası, döviz arzındaki artış nedeniyle rezervi güçlendirme kararı aldı. Banka, 25 Temmuz'dan itibaren günlük döviz alım ihale tutarını 45 milyon dolardan 120 milyon dolara çıkaracağını açıkladı. Bu tutarın 40 milyon doları ihale, 80 milyon doları opsiyon olacak.

Merkez Bankası, döviz alım ihaleleri ile ilgili açıklama yaptı. Merkez Bankası'nın, 13 Aralık 2006 tarihli "2007 Yılında Para ve Kur Politikası" başlıklı duyurusu ile 2007 yılında uygulanması öngörülen kur politikasının genel çerçevesini ve döviz rezervi biriktirme amacıyla düzenlenen döviz

alım ihalelerine 2007 yılında da devam edileceğinin kamuoyuna açıklandığı anımsatıldı. Duyuruda, 2007 yılı için günlük döviz alım ihale tutarının 15 milyon dolar ve opsiyon tutarının 30 milyon dolar olmak üzere en fazla 45 milyon dolar olarak belirlendiği ve döviz likidite koşullarında olağanüstü farklılaşmalar görülmedikçe açıklanan program çerçevesinde döviz alım ihalelerine devam edileceğinin belirtildiği hatırlatıldı.

Merkez Bankası'nca düzenlenen döviz alım ihalelerinin esas amacının dalgalı kur rejiminin temel ilkeleri ve işleyiş biçimi ile çelişmeyecek şekilde döviz rezerv seviyesini artırmak olduğu kaydedilen açıklamada, dalgalı kur rejimi uyguluyor olsalar da Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerde güçlü döviz rezerv pozisyonuna sahip olmanın karşılaşılabilecek iç ve dış şokların olumsuz etkilerinin giderilmesinde ve ülkeye duyulan güvenin artırılmasında büyük katkı sağladığı ifade edildi. Buna ek olarak, Hazine'nin dış borç ödemelerinin gerçekleştirilmesi ve ülkemize özgü bir durum olan Merkez Bankası bilançosunda yükümlülükler içinde önemli bir yer tutan isçi dövizi hesaplarının uzun vadede aşamalı olarak azaltılması gerektiği belirtilen açıklamada, bu nedenle, Merkez Bankası'nın döviz arzının döviz talebine kıyasla arttığı dönemleri rezerv seviyesini artırmak için bir fırsat olarak değerlendirdiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

SEÇİM BİTTİ, ARZ DAHA DA ARTACAK

"Ocak-Temmuz 2007 dönemi döviz arzındaki gelişmeler incelendiğinde, uluslararası likidite koşullarının da etkisiyle ülkemize yönelik sermaye girişlerinin oldukça güçlü seyrettiği ve bu döviz arzının önemli bir bölümünün yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarında biriktiği görülmektedir. Önümüzdeki dönemde de uluslararası likidite koşullarında büyük bir değişim oluşmadığı durumda, genel seçim sürecinin sona ermesi ve makro ekonomik politikalara ilişkin olumlu beklentilerle ülkemize yönelik sermaye girişlerinin güçlü olmaya devam edeceği ve yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarını artırmada geçmiş dönem kadar istekli olmayabilecekleri, dolayısıyla döviz arzının döviz talebine kıyasla giderek artacağı düşünülmektedir.

Bu çerçevede, 2007 yılı için yıllık bir ihale programı açıklanmış olmasına rağmen, rezerv birikiminin hızlandırılması amacıyla, 25 Temmuz 2007 tarihinden itibaren başlamak üzere ihalelerde alımı yapılacak tutarın günlük 40 milyon dolar ihale ve 80 milyon dolar opsiyon olmak üzere en fazla 120 milyon dolar olarak artırılmasına karar verilmiştir."

İhale ile ilgili diğer koşullarda ise değisiklik yapılmadığı bildirilen açıklamada, önümüzdeki dönemde döviz arzına ilişkin gelişmeler yakından takip edilerek, öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda günlük ihale ve/veya opsiyon tutarlarında önceden duyurularak her iki yönde de değişiklik yapılabilecegi gibi, gerek duyulursa ihalelere kısa ya da uzun süreli olarak ara verilebileceği kaydedildi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title