Haberler

    Merkel: Mülteci Krizini Görmezden Geldik

    Güncelleme:

    Almanya Başbakanı Angela Merkel, mülteci akınıyla ilgili öz eleştiri yaparak, Almanya'nın sorunu uzun süre görmezlikten geldiğini ve hata yaptıklarını itiraf etti.

    Avrupa'ya gitmek için Macaristan kapılarında bekleyen mültecilere "Biz çok şeyi başardık. Bunu da başaracağız" diyerek kapıları açan Başbakan Merkel, mülteci akınının birinci yılını değerlendirdi.

    "BİLSEYDİM KULLANMAZDIM"

    Tarihe geçen "Bunu da başaracağız" sözünü derin bir inançla söylediğini vurgulayan Merkel, bu kadar ses getireceğini önceden bilse böyle bir sözü kullanmayacağını da kaydetti.

    "UZUN SÜRE GÖRMEZLİKTEN GELDİK"

    Merkel, Almanya olarak başka ülkelere yaşanan mülteci akınına uzun süre seyirci kalmalarının yanlış olduğuna dikkat çekerek, "Biz Almanlar da sorunu uzun süre görmemezlikten geldik. Daha 2004, 2005 yıllarında çok mülteci göçü vardı ve biz bunu İspanya ve öteki ülkelere bıraktık" dedi.

    "HATA YAPTIĞIMIZ KABUL EDİYORUM"

    Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine konuşan Başbakan Merkel, Almanya'nın uzun süre mültecilerin Avrupa'ya adil dağılımını reddettiğine, reformlara ayak dirediğine işaret etti ve bunun hata olduğunu söyledi.

    "TERÖR MÜLTECİLERLE GELMEDİ"

    Terör saldırılarının halk arasında huzursuzluk ve endişeye yol açmasının gayet anlaşılır olduğunu savunan Merkel, gelen mülteciler arasında iyi niyetli olmayanların da bulunduğunu ifade etti. Merkel, "Terörizmin ilk olarak mültecilerle birlikte geldiği tamamen yanlış. Terörizm daha önce vardı" dedi.

    "ALMANYA, ALMANYA KALACAKTIR"

    Merkel, bir milyon mülteci Almanya'ya gelmiş olsa bile, Almanya'nın Almanya olarak kalacağını vurguladı ve şöyle konuştu:

    "Almanya, sevdiğimiz ve değer verdiğimiz her yanıyla Almanya kalacaktır. Ama Almanya kurulduğundan beri de devamlı değişti. Değişmek kötü bir şey değil. Değişim hayatın gerekli bir bölümü."

    "TÜRKİYE'YLE DAHA FAZLA İŞBİRLİĞİ"

    Ancak Almanya'nın hukuk devleti, demokrasisi, serbest ekonomi düzeninin değişmeyeceğini vurgulayan Merkel, "Bizim küreselleşmeyi çok iyi anlamamız gerekir. Dış politika olarak kriz ülkelerine komşu olan ülkelerle daha sıkı işbirliği içinde olmamız lazım. Bizim Türkiye ile işbirliğine ihtiyacımız var ve bizim Schengen bölgesinin vaatlerini tutmamız için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekir" diye konuştu.

    Kaynak: Hürriyet / Dünya

    Macaristan Almanya Politika Dünya Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title