Haberler

Meiller Doğuş Otomotiv ile Türkiye'de

Doğuş Otomotiv ve Avrupa'nın Damper Ürünleri Konusunda Uzman Kuruluşu F. X. Meiller Arasında, Sakarya'da Tesis Hariç Yapacağı 4 Milyon Euro'luk Yatırım ile 2008 Yılında Türkiye'de Üretime Başlamak Üzere Anlaşma İmzaladı.

Doğuş Otomotiv ve Avrupa'nın damper ürünleri konusunda uzman kuruluşu F. X. Meiller arasında, Sakarya'da tesis hariç yapacağı 4 milyon Euro'luk yatırım ile 2008 yılında Türkiye'de üretime başlamak üzere anlaşma imzaladı.

Anlaşmaya göre, Türkiye'de kamyon üzeri ve semi-treyler damper üretimi gerçekleştirmek üzere yüzde 51'i Meiller, yüzde 49'u Doğuş Otomotiv hissedarlığında bir limited şirket kurulacak ve Sakarya'daki fabrikada 2008 Ocak ayında üretim başlayacak. Gayrimenkul hariç, yaklaşık 4 milyon Euro'luk yatırımla Sakarya 1. Organize Sanayi Bölgesinde kurulacak üretim tesisinin yıllık kapasitesi başlangıçta 3 bin adet olarak belirlendi. Kamyon üstü damper ve semi-treyler damper üretimi yapılacak fabrikada, Avrupa standartlarında metal şekillendirme, boyama ve montaj bölümleri de yer alacak.

-"DÜNYA STANDARTLARINDAKİ İLK YATIRIMIMIZ"-

Doğuş ve Meiller'in ortaklığına ilişkin düzenlenen imza töreninde konuşan Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, ortaklık çerçevesinde yatırımlarının Sarkarya'da yapacaklarını belirterek, şirket olarak otomotivin değer zincirinin her halkasına yatırım yapacaklarını söyledi. Bunun en önemli ayağını Meiller ile yaptıkları ortaklığın oluşturduğunu vurgulayan Acar, Meiller'in ağır vasıta ve inşaat sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti. Türkiye'de inşaat sektörünün önemli bir yere gelmesinin Meiller'le işbirliğine gitmeye götürdüğünü vurgulayan Acar, Sakarya'daki fabrikanın Avrupa standartlarında üretim yapacağını kaydetti.

—ÜRETİMİN YÜZDE 90'I İHRACATA YÖNELİK-

Acar, "Dünya standartlarındaki ilk yatırımımız. Dünya standartlarında damper üretiminde Ortadoğu ve Balkanların en büyük üretim tesisine sahip olacağız. Üretimimizle inşaat sektörüne önemli katkımız olacak" dedi. Acar, fabrikadaki üretimin yüzde 90'ının ihracata yönelik olacağını kaydetti.

-140 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK-

Acar, sorular üzerine, ağır vasıta sektörünün Türkiye'de gelişme kapasitesinin çok yüksek olduğunu belirterek, artan nüfus ve inşaat sektörünün gelişmesiyle birlikte ağır vasıtaya ihtiyacın daha çok olacağını ifade etti. "Bu sektörün hızlı bir şekilde büyümesini bekliyoruz" diyen Aclan Acar, Doğuş Otomotiv'in ağır vasıtada ve tamamlayıcı ürünlerinde yer alacağını söyledi. Acar, ortaklıkla birlikte 140 kişilik bir istihdam yarattıklarını ifade etti.

-"GÜÇLÜ PARADAN KORKMAMAK LAZIM"-

Acar, doların düşmesi ve TL'nin değerlenmesinin sektöre etkisine ilişkin soruyu yanıtlarken, değerli TL'nin ihracata önemli katkı sunduğunu, otomotiv sektörünün ihracatının yılsonunda 20 milyar doların üzerine çıkacağını söyledi. Meiller ile ortaklıklarına ilişkin ise Acar, "Bizim yatırımımız sınırsız bir süreci ifade ediyor. Uzun dönemli bir ortaklığa imza atıyoruz. Döviz kuruna göre ise şirketimiz risk yönetimi yapıyor. Güçlü paradan korkmamak lazım. İlerde bu bizi daha güçlü kılar" dedi.

-KRONE İLE İŞBİRLİĞİNDE YATIRIM EGE BÖLGESİNE YAPILACAK-

Acar, gazetecilerin Krone ile yapacakları anlaşmayı sorması üzerine de, 35 milyon Euro yatırım öngörün bu anlaşmanın sonuçlanmak üzere olduğunu vurgulayarak, Krone ile ortaklıkları sonucu yapılacak yatırımın Ege Bölgesi ve İzmir civarında olacağını bildirdi.

-İL ÜRETİM 2008 OCAK BAŞINDA-

Meiller Yönetim Kurulu Başkanı Frank Hiller, ortaklıkla birlikte ağır vasıta sektörüne, inşaat alanında üstün kaliteli ürünler sunmayı ve sektör standartlarını yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Doğuş ile ortaklıklarının uzun dönemli ve kapsamlı ihale çalışmalarının ardından yapıldığını vurgulayan Hiller, Meiller'in Avrupa'daki lider damper üretici olduğunu, aynı zamanda orijinal parça imalatçısı konumunda da bulunduğunu ifade etti. Hiller, "Ortaklık çerçevesinde 9 ay içerisinde uygulamaya başlamayı planlıyoruz. İmalatımızın ilkini 2008 Ocak başında planlıyoruz" dedi. Hiller, Türkiye'deki atık firmalarının ve belediyelerin yeni atık araçlarıyla çalışacaklarını vurguladı.

Sakarya'da damper gövdelerinin üretileceğini, bunların Meiller merkezine gönderileceğini, dağıtımın ise buradan gerçekleştirileceğini anlatan Hiller, Türkiye'yi bölgesinin üretim merkezi haline getirip, buradan İran ve Irak gibi ülkelere ihracat yapmayı planladıklarını söyledi. Hiller, "Türkiye bizim için önemli bir karar. Burada önemli bir damper pazarı bulunuyor. 5 yıl gibi bir süredir Türkiye'de pazarı takip ediyoruz. Türkiye'yi sadece Doğuş'la ortaklık vasıtasıyla Türkiye piyasasına hitap eden bir üretim yeri değil, üretim merkezi olarak düşünüyoruz. Yüksek kalitedeki ürünlerimizle sadece Türkiye pazarını değil, bölge ülkelerini de hedefliyoruz. Sakarya'da üretilecek üst yapıları Avrupa'daki fabrikalarımıza da yollayacağız" diye konuştu. Hiller, Sakarya ve Türkiye'yi bu yatırımla bölgesinde üretim merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Meiller Genel Müdürü Tolga Senyücel ise, Türkiye'de üretimde de varlık göstermek istediklerini, Doğuş ile ortaklığın bu halkanın ilk zincirini oluştuğunu ifade ederek, Türkiye'de yaklaşık olarak 7-8 bin damper üst yapı ve alt yapı pazarı bulunduğunu kaydetti. Senyücel, Türkiye'nin ekipman sektörünün Ortadoğu ve Rusya'nın dahil olduğu bölgede en büyük 4. pazara sahip olduğunu dile getirerek, "Meiller olarak aktif 3.5 aydır satış yapıyoruz. 100 adet damper satışı yaptık, yılsonuna kadar 50 adet ilave satışımız var" dedi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title